Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025

ΔΩΡΕΑΝ λιπιδαιμικός έλεγχος στο L-Medical. Κλείστε άμεσα το ραντεβού σας

- Advertisement -

Ενημερωτικό σημείωμα για την δυνατότητα πραγματοποίησης εξετάσεων του Προγράμματος «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων στο εργαστήριο του  L.Medical

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε πολίτες από τριάντα (30) ετών έως και εβδομήντα (70) ετών που ΔΕΝ  πάσχουν, σύμφωνα με τεκμηριωμένη συνταγογράφηση της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., από καρδιαγγειακές παθήσεις  (όπως στηθάγχη, ισχαιμικές καρδιοπάθειες, καρδιακή ανεπάρκεια,  ή υπάρχουν αγγειακά εμφυτεύματα και μοσχεύματα π.χ. stent, βαλβίδες).

Το πρόγραμμα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ.

Στους δικαιούχους εκδίδονται παραπεμπτικά  για εκτέλεση αιματολογικών εξετάσεων λιπιδαιμικού προφίλ με διάρκεια ισχύος 3 μηνών,  πολλά εκ των οποίων έχουν ήδη σταλεί ήδη SMS από το IDIKA.

Το εργαστήριο μας, με επιστημονικά υπεύθυνη την Ιατρό Βιοπαθολόγο Dr. Λαζαρίδου Ν. Σοφία, αποτελεί εργαστήριο αναφοράς για πληθώρα εξειδικευμένων εξετάσεων. Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται σύμφωνα με αυστηρά πρωτόκολλα διασφάλισης ποιότητας και σε πλήρη συμμόρφωση με το ισχύον νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο. Διαθέτουμε άριστη τεχνογνωσία στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων αποφεύγοντας λάθη και παρανοήσεις, εξασφαλίζοντας ότι οι υπηρεσίες μας πληρούν όλες τις νομικές και ηθικές προδιαγραφές. Προσφέρουμε στοχευμένους ελέγχους για συγκεκριμένες παθήσεις.

 Οι  ΔΩΡΕΑΝ προληπτικές  εξετάσεις  που περιλαμβάνει το πρόγραμμα «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» είναι οι παρακάτω:

•                    Ολική χοληστερόλη (CHOL)

•                    Χοληστερόλη των χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL-C)

•                    Χοληστερόλη των υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (HDL-C)

•                    Τριγλυκερίδια (Tgs)

•                    Σάκχαρο αίματος – γλυκόζη (CL)

•                    Γενική αίματος

•                    Προσδιορισμός λιποπρωτεϊνης α (Lpa)

Το εργαστήριο του L.Medical  είναι στην ευχάριστη θέση να προσφέρει  και επιπρόσθετες  εξετάσεις για πλήρη έλεγχο  των λιπιδαιμικών, φλεγμονωδών και μεταβολικών  παραμέτρων, για την καλύτερη εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου με έκπτωση 40% (συνολική τιμή 45 ευρώ). Οι εξετάσεις αυτές έχει νόημα να ζητηθούν για μια πιο λεπτομερή και εξατομικευμένη εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου ή όταν υπάρχει υψηλή Lp(a) ή κάποιος άλλος παράγοντας που προδιαθέτει ισχυρά στην εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου.

 Οι επιπρόσθετες εξετάσεις αυτές («ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ+») περιλαμβάνουν:

1. Παράμετροι σχετικές με τη Δυσλιπιδαιμία

Aπολιποπρωτεΐνη Β (ApoB)

  • Η ApoB είναι βασικός δείκτης αθηρογόνων λιποπρωτεϊνών (LDL, VLDL, Lp(a)).
  • Αν η Lp(a) είναι αυξημένη, η ApoB μπορεί να είναι φυσιολογική ή αυξημένη.
  • Υψηλή ApoB + υψηλή Lp(a) > Πολύ υψηλός καρδιαγγειακός κίνδυνος.

Aπολιποπρωτεΐνη Α1 (ApoA1)

  • Είναι η κύρια απολιποπρωτεΐνη της HDL και δείκτης αντι-αθηρογόνου δραστηριότητας.
  • Χαμηλή ApoA1 + υψηλή Lp(a) = υψηλός καρδιαγγειακός κίνδυνος.

Λόγος ApoB/ApoA1

  • Δείκτης καρδιαγγειακού κινδύνου.
  • Υψηλός λόγος ApoB/ApoA1 > αυξημένος κίνδυνος αθηροσκλήρωσης.

2. Φλεγμονώδεις Δείκτες

C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRPhsCRP)

  • Η Lp(a) σχετίζεται με χρόνια φλεγμονή και ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού.
  • Υψηλή Lp(a) + υψηλή hs-CRP > Αυξημένος καρδιαγγειακός κίνδυνος.

3. Ορμονικοί και Μεταβολικοί Δείκτες

Θυρεοειδής (TSH)

  • Ο υποθυρεοειδισμός σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα Lp(a), LDL και ApoB.
  • Εάν η TSH είναι υψηλή, μπορεί να είναι αιτία υψηλής Lp(a).

Ομοκυστεΐνη (Hcy)

  • Υψηλή ομοκυστεΐνη σχετίζεται με ενδοθηλιακή δυσλειτουργία και αθηροσκλήρωση.
  • Η Lp(a) μπορεί να συνδυάζεται με την ομοκυστεΐνη αυξάνοντας τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να συμβουλευτείτε τον Ειδικό Καρδιολόγο του L.Medical,  Dr  Παρασκευόπουλο Ελ. Κωνσταντίνο.

Τηλ. Επικοινωνίας: 27440 26400

Email: l.medical@yahoo.com

Ο λιπιδαιμικός έλεγχος αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και την πρόληψη των καρδιαγγειακών προβλημάτων. Είναι ένα απλός, αλλά απαραίτητος έλεγχος που παρέχει πληροφορίες για τα λιπίδια στο αίμα, όπως τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.

Τι είναι ο λιπιδαιμικός έλεγχος;

Ο έλεγχος των λιπιδίων πραγματοποιείται με αιμοληψία και μέτρηση των λιπιδαιμικών παραμέτρων σε δείγμα αίματος νηστείας του εξεταζόμενου. Εκτιμώνται τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων, της «καλής» (HDL-C) και της «κακής» (LDL-C) χοληστερόλης. Επιπλέον, έστω μια φορά στη ζωή του εξεταζόμενου, καλό είναι να εκτιμώνται τα επίπεδα της λιποπρωτεΐνης (α) [Lipoprotein (a) – Lp(a)]

Γιατί είναι σημαντικός ο λιπιδαιμικός έλεγχος;

Σε αντίθεση με τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης που πραγματοποιείται στο ιατρείο ή ακόμα και από τον ίδιο τον ασθενή, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τα επίπεδα των λιπιδίων χωρίς αιμοληψία. Άτομα που πάσχουν από δυσλιπιδαιμία δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα στα πρώιμα στάδια, βρίσκονται, εντούτοις, σε αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Ο λιπιδαιμικός έλεγχος είναι απαραίτητος προκειμένου να εντοπιστεί η πάθηση και να γίνει η κατάλληλη αντιμετώπιση.

Ποιοι πρέπει να κάνουν λιπιδαιμικό έλεγχο;

Παράγοντες κινδύνου που δεν πρέπει να υποεκτιμώνται

Υποψήφιοι για λιπιδαιμικό έλεγχο στο πλαίσιο της καρδιαγγειακής πρόληψης είναι όλα τα ενήλικα άτομα. Οι κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας προτείνουν στην ηλικία περίπου των 40 ετών όλοι οι υγιείς ενήλικες να υποβάλλονται σε λιπιδαιμικό έλεγχο τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους.

Επιπλέον, άτομα υψηλού κινδύνου, όπως συγγενείς πασχόντων από κληρονομούμενες μορφές δυσλιπιδιαμίας, μπορεί να μπουν σε διαδικασία μέτρησης των λιπιδαιμικών παραμέτρων από την παιδική ηλικία.

Τακτικό έλεγχο των επιπέδων λιπιδίων ορού, πρέπει να κάνουν και όσα άτομα βρίσκονται σε αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, όπως:

  • Ασθενείς με καρδιακή νόσο
  • Αγγειακή νόσο
  • Σακχαρώδη διαβήτη
  • Χρόνια νεφρική νόσο
  • Άτομα με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (όπως κάπνισμα, αρτηριακή υπέρταση κλπ)

Επίσης, ασθενείς με γνωστή δυσλιπιδαιμία υπό φαρμακευτική αγωγή πρέπει να ελέγχονται τακτικά για την επίτευξη του στόχου για τη χοληστερόλη και για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες από την υπολιπιδαιμική φαρμακευτική αγωγή.

Συμπτώματα

Υπάρχουν συμπτώματα που οδηγούν στον ιατρό;

Άτομα που πάσχουν από δυσλιπιδαιμία δεν εμφανίζουν συμπτώματα στα πρώιμα στάδια. Εντούτοις, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακών και άλλων νοσημάτων. Δυστυχώς συχνά η διάγνωση τίθεται αφού ο ασθενής εμφανίσει κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο (έμφραγμα  μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο κλπ). Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικός ο προληπτικός αιματολογικός έλεγχος προκειμένου να εντοπιστεί η πάθηση και να γίνει η κατάλληλη αντιμετώπιση πριν την εκδήλωση κάποιας σχετιζόμενης με δυσλιπιδαιμία πάθησης.

Κάθε πότε πρέπει να κάνω λιπιδαιμικό έλεγχο;

Οι υγιείς ενήλικες υποβάλλονται σε λιπιδαιμικό έλεγχο τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους στο πλαίσιο καρδιαγγειακής πρόληψης και ακολούθως η επανάληψη του ελέγχου εξαρτάται από τα αρχικά αποτελέσματα και τη διαστρωμάτωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Άτομα που βρίσκονται σε αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, συνίσταται να ελέγχουν τακτικά τα επίπεδα λιπιδίων ορού.

Πώς πραγματοποιείται ο λιπιδαιμικός έλεγχος;

Ο βασικός αιματολογικός έλεγχος για ανίχνευση διαταραχών του μεταβολισμού των λιπιδίων γίνεται με αιμοληψία, ιδανικά σε συνθήκες νηστείας (δηλαδή ο εξεταζόμενος παραμένει χωρίς λήψη τροφής για 8-10 ώρες πριν την πρωινή λήψη του δείγματος αίματος).

Μπορεί ο λιπιδαιμικός έλεγχος να μας προστατεύσει για πάντα;

Ο λιπιδαιμικός έλεγχος βοηθά στον εντοπισμό ατόμων υψηλού κινδύνου που θα ωφεληθούν από την υιοθέτηση υγιεινοδιαιτητικών μέτρων ή κατάλληλής φαρμακευτικής αγωγή στο πλαίσιο της καρδιαγγειακής πρόληψης. Ακόμα και σε άτομα χαμηλού καρδιαγγειακού κινδύνου με ελεύθερο ιστορικό, οι τιμές των λιπιδίων ορού μπορεί να μεταβληθούν με την πρόοδο της ηλικίας ή με την εμφάνιση άλλων παθήσεων ή καταστάσεων (όπως λ.χ. η εμμηνόπαυση στις γυναίκες). Ανάλογα με το ιστορικό του εκάστοτε ατόμου ο θεράπων ιατρός θα κρίνει πότε απαιτείται επανάληψη του ελέγχου.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog