Τετάρτη, 12 Μαρτίου, 2025

Επιστολή ΠΕΣΠ για την απολιγνιτοποίηση στη Μεγαλόπολη

Η διαδικασία της απολιγνιτοποίησης μπορεί να προσφέρει πολύπλευρα οφέλη στο περιβάλλον, όμως, εγκυμονεί κινδύνους για τις άμεσα εμπλεκόμενες κοινωνίες.

- Advertisement -

Προς: κ. Νικόλαο Παπαθανάση
Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής
Οικονομίας και Οικονομικών
Κοιν.: 1) Βουλευτές
Νομού Κορινθίας
2) ΜΜΕ

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Τα τελευταία χρόνια η διαδικασία της απολιγνιτοποίησης και η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ αποτελούν στόχους τόσο σε επίπεδο Ε.Ε όσο και σε εγχώριο επίπεδο. Η πεπαλαιωμένη πρακτική για την παραγωγή ενέργειας από την καύση υδρογοναθράκων αποτελεί σιγά σιγά παρελθόν με πολιτεία και κοινωνία να προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Όπως είναι γνωστό η εξόρυξη λιγνίτη που επί δεκαετίες αποτέλεσε το κύριο καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εισχώρησε στον ιστό των τοπικών κοινωνιών σε τέτοιο βαθμό ώστε ένα μεγάλο ποσοστό της κοινωνικής δομής να εξαρτάται κοινωνικοεπαγγελματικά από το γεγονός αυτό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης στον Νομό Αρκαδίας.

Ως εκ τούτου η ανάγκη για ευκαιρίες ανάπτυξης και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και των κατοίκων των περιοχών αυτών και των όμορων Δήμων είναι ζητούμενα υψίστης σημασίας. Τη περίοδο αυτή τρέχουν έξι δράσεις του Εδαφικού Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης στη Μεγαλόπολη για τα οποία η καταληκτική ημερομηνία λήξης είναι η 18η Μαρτίου 2025.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Η διαδικασία της απολιγνιτοποίησης μπορεί να προσφέρει πολύπλευρα οφέλη στο περιβάλλον, όμως, εγκυμονεί κινδύνους για τις άμεσα εμπλεκόμενες κοινωνίες. Σωστά η πολιτεία στηρίζει τη μετάβαση με την δημιουργία δράσεων στήριξης των τοπικών κοινωνιών. Όμως, η απορρόφηση όσο το δυνατό περισσότερων πόρων προϋποθέτει αφενός την ύπαρξη χρονικού περιθωρίου για τη σωστή σύνταξη των απαιτούμενων φακέλων από μεριάς μελετητών και αφετέρου την αποτύπωση επιχειρηματικών σχεδίων από μεριάς υποψηφίων επιχειρηματιών. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι το κλειδί για μια ομαλή μετάβαση και οφείλουμε να τις στηρίξουμε. Ως εκ τούτου παρακαλούμε θερμά όπως εξετάσετε τη πρόταση για παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας των έξι δράσεων έως στις 30 Απριλίου 2025.

Ευχαριστούμε θερμά και προσδοκούμε για τη θετική ανταπόκρισή σας.

Για το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο
Πελοποννήσου
Ο Πρόεδρος
Ιωάννης Παναρίτης

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog