Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου, 2025

Σοβαρές αντιρρήσεις από πέντε Διεπαγγελματικές στο νομοσχέδιο ΥπΑΑΤ!

Το ΥπΑΑΤ δεν έλαβε υπόψη καμία από τις προτάσεις των ΔΟ.

- Advertisement -

Οι πέντε Διεπαγγελματικές Οργανώσεις (ΔΟ) επιχειρηματολογούν πως στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις (συγκεκριμένα τα άρθρα 3 έως 7) οι οποίες για σειρά λόγων αδυνατούν να εφαρμοστούν, ενώ μάλιστα ορισμένες από αυτές αντιτίθενται στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Επιπροσθέτως, οι Διεπαγγελματικές σημειώνουν πως οι αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου δεν έλαβαν στα υπόψιν τους καμία από τις προτάσεις που τους υπέβαλαν,.

Πέραν από προσθαφαιρέσεις άρθρων και διατυπώσεων στο Σχέδιο Νόμου, πάγιο αίτημα των ΔΟ αποτελεί η απαραίτητη παράταση ισχύος του ποσοστού 15% για την πλήρωση της αντιπροσωπευτικότητας πέραν της 5ετίας (άρθρο 55 του Νόμου 4647/2019), το οποίο δεν περιλαμβάνεται στις προτεινόμενες ρυθμίσεις.

Ολόκληρη η κοινή ανακοίνωση των πέντε Διεπαγγελματικών Οργανώσεων έχει ως ακολούθως:

«Απόσυρση και επανεξέταση άρθρων του προς διαβούλευση νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που αφορά στις “Ρυθμίσεις για τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις …

Μεγάλη ανησυχία και δυσαρέσκεια προκαλούν οι ρυθμίσεις των άρθρων 3, 4, 5, 6 και 7 του Νόμου 4647/2019 (Α’ 204) στο νέο προς διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που αφορούν στις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις (ΔΟ), το οποίο φέρει τον τίτλο: «Ρυθμίσεις για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις, την ενίσχυση του αγροτικού τομέα, την οργάνωση των υπηρεσιών και εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας».

Το ΥπΑΑΤ δεν έλαβε υπόψη καμία από τις προτάσεις των ΔΟ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • την προτεινόμενη στο νομοσχέδιο ένταξη της νομικής μορφής της “κοινοπραξίας” που πάσχει, αφού παρέχει την δυνατότητα οι ΔΟ να έχουν και κερδοσκοπικό σκοπό, ιδιότητα που απαγορεύεται από τον Καν.(ΕΕ)1308/2013, άρθρο 157,
  • την προτεινόμενη στο νομοσχέδιο σύσταση Εθνικού Συμβουλίου ΔΟ υπό την καθοδήγηση του ΥπΑΑΤ που είναι σε αντίθεση με τις αρχές που διέπουν την αυτονομία των ΔΟ, ενώ δεν προβλέπεται από την ενωσιακή Νομοθεσία δυνατότητα τέτοιας κρατικής παρέμβασης, αλλά ούτε θέσπιση ενός συλλογικού διοικητικού οργάνου με αρμοδιότητες γνωμοδοτικές ή συντονιστικές του ρόλου των ΔΟ,
  • την προτεινόμενη στο νομοσχέδιο κατάργηση της παραγράφου 3 του άρθρου 57 του Νόμου 4647/2019 (Α’ 209) περί ενίσχυσης του έργου των ΔΟ ειδικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, που μέχρι τώρα δεν έχει ενεργοποιηθεί, αλλά αντιμετωπίσθηκε θετικά από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ,
  • την κατάργηση της προτεινόμενης στο νομοσχέδιο προσθήκης της παραγράφου 2 του άρθρου 57Α στον Νόμο 4647/2019 περί υποβολής στο ΥπΑΑΤ οικονομικού απολογισμού και ετήσιου προγραμματισμού οικονομικών δραστηριοτήτων,
  • την τροποποίηση/συμπλήρωση της υπ’αριθμ.1780/16341 Απόφασης του ΥπΑΑΤ σχετικά με τις ΔΟ σε περιφερειακό επίπεδο ώστε να μην ανταγωνίζονται τις αναγνωρισμένες εθνικές ΔΟ.

Επιπλέον:

οι ΔΟ έχουν κατ’ επανάληψη ζητήσει σε συσκέψεις στο ΥΠΑΑΤ την απαραίτητη παράταση ισχύος του ποσοστού 15% για την πλήρωση της αντιπροσωπευτικότητας πέραν της 5ετίας (άρθρο 55 του Νόμου 4647/2019), το οποίο δεν περιλαμβάνεται στις προτεινόμενες ρυθμίσεις.
Ενώ συμφωνούμε για την αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων, οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου πρέπει να αποσυρθούν και να τεθούν σε διαβούλευση νέες, με ουσιαστική συμμετοχή των ΔΟ. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο θέτει σοβαρά ζητήματα ύπαρξης και ορθής λειτουργίας των ΔΟ στην χώρα μας, όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενθαρρύνουν και ενισχύουν εδώ και δεκαετίες τον θεσμό των ΔΟ (Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία κ.ά.).

Καλούμε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αναθεωρήσει τη στάση του και να αφουγκραστεί τις ανησυχίες των κλάδων. Η διαφύλαξη της ανεξαρτησίας και της λειτουργικής δυνατότητας των ΔΟ είναι ζωτικής σημασίας για τη στήριξη των παραγωγών, την ανάπτυξη των προϊόντων και τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς.

Δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας να διεκδικήσουμε τις απαραίτητες τροποποιήσεις που θα επιτρέψουν τη βιώσιμη λειτουργία των ΔΟ και κατά συνέπεια να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των προϊόντων μας και της αγροτικής μας οικονομίας.

Οι Εθνικές Διεπαγγελματικές Οργανώσεις:

Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ)
Βάμβακος (ΔΟΒ)
Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ)
Ελληνικού Ρυζιού (ΕΔΟΡΕΛ)
Κορινθιακής Σταφίδας
Πτηνοτροφίας (ΕΔΟΠ)».

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Περιεχόμενα άρθρου

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog