Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου, 2025

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο μάθημα του 2ου εξαμήνου ΔΕΑΠ του Δήμου Κορινθίων (ΦΩΤΟ)

Αν και η τεχνολογία προσφέρει στους νέους απεριόριστες δυνατότητες, ας μην ξεχνάμε ότι κρύβει και πολλούς κινδύνους.

- Advertisement -

Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε το δεύτερο εξάμηνο των διαλέξεων του Δημοτικού Ελεύθερου Ανοιχτού Πανεπιστημίου (Δ.Ε.Α.Π.) του Δήμου Κορινθίων, καθώς παρακολουθήσαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση το απόγευμα της 5ης Φεβρουαρίου 2025 στο Δημοτικό Θέατρο της Κορίνθου. Το πρώτο μάθημα αφορούσε στον εθισμό των Νέων και των Παιδιών στο Διαδίκτυο.

Η αξιότιμη Καθηγήτρια Παιδικής Εφηβικής Ιατρικής ΕΚΠΑ και Επιστημονική Υπεύθυνος Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), κυρία Άρτεμις Κ. Τσίτσικα μας μίλησε για τον εθισμό των ανηλίκων στο διαδίκτυο και πώς αυτό αποτελεί μία από τις βασικότερες προκλήσεις της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.

Αν και η τεχνολογία προσφέρει στους νέους απεριόριστες δυνατότητες εκπαίδευσης, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, ας έχουμε στο νού μας ότι κρύβει και πολλές παγίδες. Ακριβώς αυτό μας εξήγησε και η κα Τσίτσικα, η οποία υπογράμμισε πως τα σημάδια από τον εθισμό στο διαδίκτυο μπορούμε να τα διακρίνουμε εύκολα μόνο όταν έχουμε την διάθεση και τον χρόνο να ασχοληθούμε και βρούμε λύσεις.

Η «έκπτωση» των κοινωνικών δεξιοτήτων, η απομόνωση, καθώς και η παραμέληση σχολικών και άλλων δραστηριοτήτων ή ακόμα και της υγείας, της προσωπικής φροντίδας και υγιεινής, είναι μερικά από τα «βραχώδη» προβλήματα που «καταρρακώνουν» την πνευματική, την σωματική και ψυχολογική ακεραιότητα των νέων. Επίσης, κάτι άλλο που δεν μπορεί να παραλειφθεί είναι τα ποσοστά παχυσαρκίας που αντιμετωπίζουν σε μεγάλο βαθμό τα παιδιά, όταν «πιάνονται στα δίκτυα» του επικίνδυνου κόσμου του διαδικτύου.

Η έλλειψη άσκησης και δραστηριοτήτων οδηγεί σε μια σειρά προβλημάτων, που οφείλονται στην καθιστική ζωή του υπολογιστή και του κινητού τηλεφώνου. Η επιθετική και η βίαιη συμπεριφορά, καθώς και η άγαρμπη και αδιάφορη στάση στον καθημερινό τρόπο ζωής, δείχνουν «κόκκινο». Συνεπώς, τα παιδιά «πνίγονται» στην προσπάθειά τους να ισορροπήσουν στην ζωή της εικονικής πραγματικότητας -δηλαδή του διαδικτύου- και του παρόντος χρόνου.

Τελικά, όμως, τι είναι αυτό που θα σώσει την κατάσταση αυτή, πριν να είναι ήδη πολύ αργά; Οι δύο βασικοί παράγοντες, που αποτελούν «φτερούγες προστασίας» για τα παιδιά και τους εφήβους, είναι η Οικογένεια και το Σχολείο. Οι δύο αυτοί «πυλώνες» θα συμβάλλουν στη σωστή διαπαιδαγώγηση των εφήβων και θα τους βοηθήσουν να ενταχθούν με ευκολία στην κοινωνία, καθώς και να ακολουθήσουν το μονοπάτι μιας καλύτερης, ποιοτικά, ζωής. Η απεριόριστη αγάπη και φροντίδα της Οικογένειας, ενωμένη με τα μαθήματα κοινωνικοποίησης του Σχολείου θα «ρίξουν φως» στον δρόμο των παιδιών που παλεύουν να χαράξουν ένα καλύτερο μονοπάτι στη ζωή, μακρυά από καταχρήσεις και εθισμούς.

~ Μ. Τ.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog