Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ανακοίνωσε πρόσφατα την απόφασή του να μεταφέρει πέντε δελφίνια στο Clearwater Marine Aquarium στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Η απόφαση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από φιλοζωικές οργανώσεις και ειδικούς.
H μεταφορά των δελφινιών αποφασίστηκε καθώς δεν διεξάγονται πλέον εκπαιδευτικές παρουσιάσεις, και ο χώρος των θαλάσσιων θηλαστικών έχει διαμορφωθεί σε έναν ανοιχτό επισκέψιμο χώρο.
O ιδιοκτήτης του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου Ζαν Ζακ Λεσουέρ, μιλώντας στο Newsbomb.gr διευκρινίζει ότι δεν πραγματοποιούνται αγοραπωλησίες ζώων μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζωολογικών Πάρκων και Ενυδρείων (ΕΑΖΑ), της οποίας είναι μέλος. Επιπλέον, σημειώνει ότι η μεταφορά θα γίνει παρουσία εξειδικευμένου προσωπικού κτηνιάτρων και φροντιστών, με στόχο την ασφάλεια και την ευημερία των ζώων.
Ωστόσο, η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Το Newsbomb.gr ήρθε σε επικοινωνία με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» το οποίο εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες, επισημαίνοντας ότι τα δελφίνια θα υποβληθούν σε μια δύσκολη και επώδυνη μεταφορά 10.000 χιλιομέτρων για να εγκλωβιστούν ξανά σε τσιμεντένιες δεξαμενές σε μια αστική περιοχή. Επιπλέον, αναφέρουν ότι στο συγκεκριμένο ενυδρείο στη Φλόριντα, σε διάστημα 19 μηνών, πέθαναν πέντε δελφίνια, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για τις συνθήκες διαβίωσης εκεί.
Παράλληλα η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) μιλώντας στο Newsbomb.gr επίσης αντιτίθεται στη μεταφορά, υποστηρίζοντας ότι τα δελφίνια δεν πρέπει να μεταφερθούν στην Αμερική, καθώς οι συνθήκες διαβίωσης εκεί θα είναι αντίστοιχες ή και χειρότερες από αυτές στις οποίες ζουν τώρα. Ζητούν να μη φύγουν τα ζώα από την Ελλάδα και να αδειοδοτηθεί το Κέντρο Περίθαλψης στους Λειψούς, ώστε να μεταφερθούν εκεί σε ένα κατάλληλο φυσικό περιβάλλον.
Ο Ζαν Ζακ Λεσουέρ για τη μεταφορά
Ο ιδιοκτήτης του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, Ζαν Ζακ Λεσουέρ, επισημαίνει στο Newsbomb.gr ότι η απόφαση δεν ήταν ξαφνική, αλλά είχε ληφθεί εδώ και αρκετό καιρό. «Αποφασίσαμε να σταματήσουμε αυτές τις δραστηριότητες», ανέφερε, εξηγώντας πως έγιναν έρευνες για να βρεθεί το καταλληλότερο μέρος για τη μεταφορά των δελφινιών.
Ο ίδιος τονίζει ότι η αρμόδια Επιτροπή που ασχολείται με το ζήτημα κατέληξε στο συμπέρασμα πως «το καλύτερο μέρος για αυτά είναι το Clearwater Marine Aquarium στη Φλόριντα». Σύμφωνα με τον Λεσουέρ, στην Αμερική υπάρχουν συγκεκριμένοι κανονισμοί για την προστασία των ζώων, γι’ αυτό και επιλέχθηκε αυτή η λύση.
Οι αντιδράσεις των φιλοζωικών οργανώσεων
Η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) εξέφρασε τη διαφωνία της με τη μεταφορά, υποστηρίζοντας πως τα δελφίνια δεν θα βρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στις ΗΠΑ. Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Άννα Τοσούνογλου, τονίζει στο Newsbomb.gr ότι τα δελφίνια αυτά είναι αιχμάλωτα ζώα και το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο δεν προτίθεται να τα απελευθερώσει ώστε να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον.
«Τα δελφίνια που έχουν μεταφερθεί εκτός Ελλάδος δεν έχουν καταλήξει σε καλύτερες συνθήκες», αναφέρει, υπογραμμίζοντας πως η μετακίνησή τους στην Αμερική δεν θα αλλάξει την κατάστασή τους. Αντίθετα, επισημαίνει ότι «οι συνθήκες διαβίωσης τους εκεί θα είναι παρόμοιες, αν όχι χειρότερες, από αυτές στις οποίες ζουν τώρα».
Η ΠΦΠΟ ζητά να μη φύγουν τα δελφίνια από την Ελλάδα και να αδειοδοτηθεί το Κέντρο Περίθαλψης στους Λειψούς, ώστε να μεταφερθούν εκεί ή σε κάποιο άλλο κατάλληλο φυσικό περιβάλλον. «Θέλουμε τα ζώα να ζήσουν στο φυσικό τους σπίτι, όχι σε χλωριωμένες δεξαμενές ή σε γλυκό νερό», δηλώνει η Τοσούνογλου.
Πού θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν τα δελφίνια
Ο Θοδωρής Τσιμπίδης, διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», εκφράζει στο Newsbomb.gr επίσης την έντονη αντίθεσή του στη μεταφορά των δελφινιών. Όπως σημειώνει, «τα δελφινάρια κλείνουν σε όλο τον κόσμο» και τα ελάχιστα που απομένουν βρίσκονται στην Τουρκία, στην Κίνα και στις ΗΠΑ.
Ο Θοδωρής Τσιμπίδης επισημαίνει πως η οποιαδήποτε μετακίνηση των δελφινιών από το νερό είναι επώδυνη, καθώς «έξω από το νερό δεν μπορούν να κρατήσουν το βάρος τους». Σημειώνει επίσης ότι τα δελφίνια αναπνέουν συνειδητά, κάτι που σημαίνει ότι κάθε μεταφορά τους πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και ηρεμία. «Είναι πάρα πολύ δύσκολο και τεχνικά να πραγματοποιηθεί μια τέτοια μεταφορά», εξηγεί, προσθέτοντας πως θα ήταν προτιμότερο να υπάρξει μια εναλλακτική λύση στην Ελλάδα.
Ο ίδιος τονίζει πως η Ελλάδα έχει μια μακρά παράδοση στην προστασία αυτών των ζώων και πως «ό,τι γνωρίζουμε για τη βιολογία τους και ό,τι έχει καταγραφεί παγκοσμίως, έχει καταγραφεί σε αυτές τις θάλασσες». Συνεπώς, πιστεύει ότι η Ελλάδα και συγκεκριμένα οι Λειψοί θα μπορούσαν να διαμορφώσει μια πρωτοποριακή λύση για τη φιλοξενία τους, αντί να ακολουθήσει τη λύση της μεταφοράς στο εξωτερικό.