Δεκάδες χρήστες του WhatsApp, ανάμεσά τους δημοσιογράφοι και μέλη της κοινωνίας των πολιτών, βρέθηκαν στο στόχαστρο λογισμικού κατασκοπείας που ανέπτυξε η ισραηλινή εταιρεία Paragon, αποκάλυψε την Παρασκευή η Meta Platforms, στην οποία ανήκει η εφαρμογή επικοινωνίας.
Η υπόθεση παραπέμπει στο σκάνδαλο του λογισμικού Pegasus της ισραηλινής NSO, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από κυβερνήσεις για την παρακολούθηση εκατοντάδων δημοσιογράφων, αντιφρονούντων, ακτιβιστών και πολιτικών μέσω των κινητών τους.
H Meta και η Apple προσέφυγαν κατά της NSO, εναντίον της οποίας οι ΗΠΑ επέβαλαν τελικά κυρώσεις.
Στέλεχος του WhatsApp που διατηρεί την ανωνυμία του δήλωσε στο Reuters ότι περίπου 90 χρήστες της εφαρμογής έπεσαν θύματα κατασκοπείας από την Paragon, από την οποία η Meta απαίτησε με επιστολή της να σταματήσει την παράνομη δραστηριότητα.
Η εταιρεία «θα συνεχίσει να προστατεύει τη δυνατότητα των ανθρώπων να επικοινωνούν ελεύθερα» ανακοίνωσε το WhatsApp χωρίς να δίνει λεπτομέρειες.
Η πηγή του Reuters δεν αποκάλυψε ποιοι βρέθηκαν στο στόχαστρο, πού βρίσκονταν και ποιος ήταν ο ρόλος τους, λέγοντας μόνο ότι η λίστα των θυμάτων περιλαμβάνει ανθρώπους των μέσων ενημέρωσης και της κοινωνίας των πολιτών.
Όπως είπε το στέλεχος της εταιρείας, το WhatsApp ενημέρωσε τις αρχές, μπλόκαρε τη δραστηριότητα της Paragon και παρέπεμψε τα θύματα στο Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, το οποίο έπαιξε κομβικό ρόλο στην αποκάλυψη του σκανδάλου Pegasus.
Ο ερευνητής Τζον Σκοτ-Ρέιλτον του Citizen Labs δήλωσε πως η ανακάλυψη του λογισμικού της Paragon «αποτελεί υπενθύμιση του γεγονότος ότι τα μισθοφορικά προγράμματα spyware συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται».