«Με τη χθεσινή έκδοση Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου 10-ετούς διάρκειας, το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές το ποσό των 4 δισ. εκατ. ευρώ καλύπτοντας έτσι, από το πρώτο δεκαπενθήμερο του 2025, το 50% του ετήσιου δανειακού του προγράμματος», τονίζει σε δήλωσή του υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στην επιτυχημένη έξοδο του δημοσίου χθες Τρίτη στις αγορές, με νέα δεκαετή τίτλο.
Ο υπουργός υπογραμμίζει ότι «η χθεσινή έκδοση έλαβε χώρα ταυτόχρονα με εκδόσεις άλλων μεγάλων εκδοτών χρέους, εν μέσω μεγάλης αστάθειας στις διεθνείς αγορές, επιτυγχάνοντας ρεκόρ συμμετοχής επενδυτών, με βιβλίο προσφορών που ξεπέρασε τα 40 δισ. εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο στην ιστορία του ΕΔ».
Προσθέτει μάλιστα, ότι παρά το εξαιρετικά ασταθές περιβάλλον, καθ’ όλη τη διαδικασία της χθεσινής έκδοσης το περιθώριο πιστωτικού κινδύνου (spread) των ελληνικών ομολόγων όχι μόνον δεν αυξήθηκε, όπως θα ήταν αναμενόμενο λόγω της προσφοράς νέων τίτλων, αλλά αντιθέτως μειώθηκε έναντι αυτών των λοιπών χωρών της ευρωζώνης.
«Η μεγάλη ζήτηση και η υψηλή ποιότητα των επενδυτών που συμμετείχαν, οδήγησαν το περιθώριο του νέου 10-ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού στις 99,1 μονάδες βάσης (bps), δηλαδή 20,2 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό που ήταν 119,3 bps. Τα παραπάνω αποτελούν απτή απόδειξη της εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στην ελληνική οικονομία και της επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα με ταχείς ρυθμούς. Μπράβο στον ΟΔΔΗΧ για τους πολύ επιτυχείς χειρισμούς του», καταλήγει ο υπουργός στην ανακοίνωσή του.
ΟΔΔΗΧ: Το πρόγραμμα του 2025
Υπενθυμίζεται ότι για το 2025 η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές ένα ποσό της τάξης των 8 δισ. ευρώ , σύμφωνα με το πρόγραμμα που δημοσιοποίησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Παράλληλα, οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες των 15,28 δισ. ευρώ θα καλυφθούν κυρίως από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τις αποκρατικοποιήσεις και τη μείωση των διαθεσίμων του Δημοσίου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το δανειακό πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, οι ανάγκες χρηματοδότησης, συνολικού ύψους 15,28 δισ. ευρώ, κατανέμονται για φέτος στην αποπληρωμή ομολόγων ύψους 5,45 δισ. ευρώ, την αποπληρωμή τόκων ύψους 4,75 δισ. ευρώ, την πρόωρη αποπληρωμή μιας διπλής δόσης από το διμερές δάνειο με την Ευρωζώνη με 5,3 δισ. ευρώ και την χρηματοδότηση έργων του Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με 5,96 δισ. ευρώ.
Τις ανάγκες χρηματοδότησης του Δημοσίου καλύπτει και ένα μέρος από το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο αναμένεται να φτάσει φέτος τα 5,73 δισ. ευρώ.