Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Επιχειρηματική σύγκρουση για τις αυξήσεις στα νοσήλια και τα ασφάλιστρα υγείας

Οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα και οι κρυφές χρεώσεις καθιστούν την ιδιωτική ασφάλιση υγείας απρόσιτη για μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

- Advertisement -

Η σύγκρουση μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και ιδιωτικών κλινικών σχετικά με τις αυξήσεις στα νοσήλια και τα ασφάλιστρα υγείας αναδεικνύει βαθιές αδυναμίες και κρυφές πρακτικές, που τελικά επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους.

Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από αντικρουόμενα δεδομένα και ερμηνείες, τα οποία, αν και φαινομενικά αντικατοπτρίζουν τη μείωση του κόστους, δημιουργούν ερωτήματα για τη διαφάνεια και τη βιωσιμότητα του συστήματος.

Στον πυρήνα αυτής της σύγκρουσης βρίσκεται ο ασφαλισμένος, που αναγκάζεται να επωμιστεί το κόστος των αντιπαραθέσεων.

Οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα και οι κρυφές χρεώσεις καθιστούν την ιδιωτική ασφάλιση υγείας απρόσιτη για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο αύξησης κόστους και ανασφάλειας.

Οι δομικές αδυναμίες του συστήματος και η αμοιβαία έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των εμπλεκομένων καθιστούν αβέβαιη την εξεύρεση βιώσιμης λύσης.

Η διελκυστίνδα κλινικών – ασφαλιστικών αναδεικνύει το πρόβλημα.

Ειδικότερα, στοιχεία του ομίλου Hellenic Healthcare για το 11μηνο του 2024 που δημοσιεύθηκαν χθες δείχνουν ότι το μέσο κόστος νοσηλείας μειώθηκε κατά 4% το 2024.

Ταυτόχρονα, ο αριθμός των νοσηλειών αυξήθηκε κατά 2%, ενώ τα συνολικά έσοδα από τις ασφαλιστικές μειώθηκαν κατά 2% (3,9 εκατ. ευρώ).

Ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς οι ισχυρισμοί της Hellenic Healthcare περί μείωσης του κόστους νοσηλείας βασίζονται σε δεδομένα που, αν και ακριβή, δεν αποκαλύπτουν τη συνολική εικόνα.

Όπως αναφέρουν, παρόλο που τα έσοδα από τις ασφαλιστικές μειώθηκαν κατά 2%, αυτό δεν συνεπάγεται πραγματική μείωση του κόστους. Η διαφορά μπορεί να οφείλεται σε αλλαγές στις συμφωνίες, καθυστερήσεις πληρωμών, ή στον τρόπο υποβολής απαιτήσεων.

Παράλληλα, η μείωση του μέσου κόστους νοσηλείας κατά 4% μπορεί να σχετίζεται με αύξηση περιστατικών χαμηλού κόστους, ενώ οι δαπανηρές θεραπείες πιθανώς παραμένουν ανεπηρέαστες.

Αυτό υποδηλώνει μεταβολή στο μίγμα περιστατικών και όχι ουσιαστική εξοικονόμηση. Όπως σημειώνουν παρά τη μείωση του μέσου κόστους, οι συνολικές απαιτήσεις των κλινικών αυξήθηκαν δραματικά, φτάνοντας τα 124,5 εκατ. ευρώ, από 86,5 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023. Αυτό αντιφάσκει με την υποτιθέμενη μείωση κόστους.

Στην ίδια βάση, οι ασφαλιστικές καταγγέλλουν υψηλές προμήθειες και κρυφές χρεώσεις από τις κλινικές, ενώ οι κλινικές αποδίδουν τις καθυστερήσεις στις ασυνέπειες των ασφαλιστικών. Όπως αναφέρουν, οι ημέρες αποπληρωμής αυξήθηκαν στις 196 το 2024, παρουσιάζοντας άνοδο 46% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Στο θέμα αυτό εισπράττουν την απάντηση των ασφαλιστικών πως οι 196 ημέρες αποπληρωμής οφείλονται στις αυξημένες απαιτήσεις των κλινικών και δεν συνιστούν απόδειξη μείωσης κόστους ή κακής διαχείρισης από τις ασφαλιστικές.

Η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ανέδειξε το θέμα, ετοιμάζεται να καταθέσει νομοθετική τροπολογία για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των υπερβολικών αυξήσεων στα ασφάλιστρα υγείας, οι οποίες έχουν οδηγήσει πάνω από 1,2 εκατομμύρια ασφαλισμένους σε οικονομική ανασφάλεια.

Η τροπολογία στοχεύει στην ακύρωση του υφιστάμενου καθεστώτος που εισήγαγε ο Νόμος 4738/2020, ο οποίος επέτρεψε στις ασφαλιστικές εταιρείες να επιβάλλουν μονομερώς αυξήσεις στα ετησίως ανανεούμενα συμβόλαια υγείας, χωρίς ουσιαστικούς περιορισμούς ή αντικειμενικούς κανόνες. Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, αυτό το καθεστώς υπονόμευσε την προστασία που παρείχε ο Νόμος 2251/1994 για τους καταναλωτές, ο οποίος υποχρέωνε τις ασφαλιστικές εταιρείες να τηρούν λογικές αυξήσεις βάσει δεικτών της Στατιστικής Αρχής.

Με την τροπολογία, προτείνεται η κατάργηση του δείκτη ΙΟΒΕ ως εργαλείου για την αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων και η αντικατάστασή του με νέους αντικειμενικούς δείκτες και κριτήρια. Αυτά τα κριτήρια θα πρέπει να περιλαμβάνονται στις συμβάσεις ασφάλισης υγείας, διασφαλίζοντας ότι η όποια μεταβολή στα ασφάλιστρα θα είναι διαφανής και δίκαιη.

Ειδικότερα, η τροπολογία προβλέπει ότι για το 2024 η ετήσια αύξηση των ασφαλίστρων δεν θα ξεπεράσει το 2,7%, σε αντίθεση με την προαναγγελθείσα αύξηση του 14%. Το ποσοστό αυτό θα καθορίζεται με βάση τις αποζημιώσεις υγείας που κατέβαλαν οι ασφαλιστικές εταιρείες το 2022, όπως προκύπτουν από το Σύστημα Λογαριασμών Υγείας της ΕΛΣΤΑΤ.

Από το 2025 και έπειτα, η ετήσια αναπροσαρμογή θα βασίζεται στον Υποδείκτη Υγείας του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους, προσαυξημένο κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση περίπου 3,5%, έναντι των υπερβολικών αυξήσεων που είχαν προαναγγελθεί από τις ασφαλιστικές για την ίδια περίοδο.

Επιπλέον, προβλέπεται μείωση των ασφαλίστρων για κατόχους ισόβιων συμβολαίων που είναι άνω των 65 ετών και έχουν επιβαρυνθεί με υπέρογκες αυξήσεις την τελευταία πενταετία.

Το ύψος αυτών των ασφαλίστρων θα επανυπολογιστεί και θα μειωθεί στο επίπεδο που θα βρίσκονταν αν οι αυξήσεις είχαν γίνει με βάση τον Υποδείκτη Υγείας, προσαυξημένο κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Τέλος, η τροπολογία περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου Δείκτη Αποζημιώσεων Ασφαλίσεων Υγείας, ο οποίος θα εξάγεται από τη Στατιστική Αρχή.

Αυτός ο δείκτης θα αντικατοπτρίζει τη μέση ποσοστιαία μεταβολή στις αποζημιώσεις που καταβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες για το σύνολο των ατομικών ασφαλίσεων υγείας, εξασφαλίζοντας έναν πιο αντικειμενικό και διαφανή μηχανισμό καθορισμού των αυξήσεων.

Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση έχει αναγκασθεί ήδη να αναγνωρίσει το πρόβλημα και έχει προαναγγείλει πως ο δείκτης του ΙΟΒΕ θα πάψει τα αποτελεί τη βάση για τις μελλοντικές αυξήσεις και η ευθύνη για τη διαμόρφωση ενός αξιόπιστου δείκτη θα ανατεθεί στην ΕΛΣΤΑΤ, όπως προτείνει το ΠΑΣΟΚ.

- Advertisement -
ΠΗΓΗdnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog