Η πίεση στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, κυρίως όσων ανήκουν στην κατηγορία του μεσαίου μεγέθους, και το 2024, αλλά και ιδιαίτερα ο φόβος για το 2025, είναι εμφανής. Η «μη κανονικότητα» αποτελεί πλέον τον κανόνα.
Θεσμικός παράγοντας αυτής της κατηγορίας μιλώντας προς τον ΟΤ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η βελτίωση των πωλήσεων και της κερδοφορίας μας δεν μπορεί πλέον να προέλθει από την εσωτερική αγορά, παρά μόνο από τις εξαγωγές. Και μάλιστα των επωνύμων προϊόντων, όχι της ιδιωτικής ετικέτας».
Η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στον παγκόσμιο συσχετισμό δυνάμεων φθίνει, έναντι και των ΗΠΑ που «έχουν πάρει κεφάλι»
Το εργατικό κόστος και οι τιμές
Είναι γεγονός ότι – όπως επισήμανε ο συνομιλητής του ΟΤ – από την πρώτη χρονιά της πανδημίας και εν συνεχεία από το πόλεμο της Ουκρανίας, οι τιμές όλων σχεδόν των κοστολογικών στοιχείων έχουν αυξηθεί σημαντικά, ενώ παράλληλα η παρατηρείται ισχυρή κόπωση της κατανάλωσης. Κι όπως σημειώνει χαρακτηριστικά «δεν έχουμε τον μεγάλο όγκο για να ισορροπήσουμε το αυξημένο κόστος».
Ο ίδιος μάλιστα έθεσε ως μία ακόμη παράμετρο στην αύξηση του κόστους παραγωγής και τις αυξήσεις – όπως και την επικείμενη – του εργατικού κόστους.
Βέβαια η ίδια κατηγορία των επιχειρήσεων βρίσκεται αντιμέτωπη με την ισχυρή άνοδο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Που δεν τα ανταγωνίζονται μόνο «στα ίδια», αλλά πιέζουν και τις τιμές – αν αυξήσουν τις τιμές οι μεσαίες επιχειρήσεις των επωνύμων προϊόντων θα χάσουν σε πωλήσεις.
Η ιδιωτική ετικέτα και η πίεση στα EBITDA
Ο ανταγωνισμός δηλαδή που υφίστανται είναι κι από τις δύο πλευρές. Κι από τους μεγάλους ανταγωνιστές, αλλά και από την ιδιωτικής ετικέτα. Η ανάπτυξη και η ενίσχυση της ιδιωτικής ετικέτας είναι ίσως ο μεγαλύτερος κίνδυνος που απειλεί την εν λόγω κατηγορία.
Αβεβαιότητα και… μη κανονικότητα είναι το περιβάλλον που πρέπει να βαδίσουν οι επιχειρήσεις εκτιμούν παράγοντες της αγοράς
Ως εκ τούτου όπως τονίζει ο συνομιλητής του ΟΤ η μόνη διέξοδος είναι το εξωτερικό – «δεν θα επιζήσουν από την ελληνική αγορά»! Επ΄ αυτού μάλιστα πολλά μπορούν να … «μαρτυρήσουν» τα ebitda αυτής της κατηγορίας των επιχειρήσεων.
Υπάρχουν βέβαια εταιρείες με «καλό ebitda» αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αποτελούν και την… πλειοψηφία της κατηγορίας των μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων!
Σε εγρήγορση μέσα σε ένα περιβάλλον μη… κανονικότητας
Αναφορικά με το 2024 ο ίδιος σημειώνει ότι είναι μία χρονιά που απαιτεί «οικονομικές αντοχές» και εγρήγορση φυσικά. Είναι προφανές ότι η «μεταβλητή» της αγοραστικής δύναμης παίζει καθοριστικό ρόλο στις αποδόσεις των εταιρειών.
Επ΄ αυτού σύμφωνα με την ΕΣΤΑΤ το μέσο καλάθι αγορών το 2023 ήταν 19% ακριβότερο από το 2019 – ενώ στην κατηγορία της διατροφής ήταν 23%!
Βέβαια ο ίδιος αναφερόμενος στις προοπτικές του 2025 λέει πως «δεν βλέπω κάτι διαφορετικό σε σχέση με το 2024. Το περιβάλλον είναι ίδιο. Αβεβαιότητα και … μη κανονικότητα, επί της οποίας πρέπει να βαδίσουμε».
Η επιστροφή Τραμπ στο Λευκό Οίκο
Άγνωστο Χ αποτελεί και η δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Η ανησυχία και ο προβληματισμός είναι διάχυτος καθώς κανείς δεν γνωρίζει πως ακριβώς θα λειτουργήσει και ποιες πολιτικές θα εφαρμόσει στο παγκόσμιο εμπόριο και στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Ελπίζω αυτή η εκλογή να γίνει εφαλτήριο να ξυπνήσει η Ευρώπη», δήλωσε πρόσφατα στον ΟΤ ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος κληθείς να σχολιάσει την επιστροφή του Ντόναλντ Τράμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.
Η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας σχετίζεται με την διακηρυγμένη πρόθεσή του 47ου προέδρου των ΗΠΑ «να τιμωρήσει φίλους και εχθρούς με γενικούς δασμούς 10 ή 20% (και έως και 60% σε αγαθά που προέρχονται από την Κίνα)», προκειμένου να ενισχύσει την απασχόληση στην τοπική αγορά.
Ο κίνδυνος που αναδύεται έρχεται σε μια περίοδο, όπου η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στον παγκόσμιο συσχετισμό δυνάμεων φθίνει, έναντι και των ΗΠΑ που «έχουν πάρει κεφάλι».