Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024

Η ενημέρωση του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

- Advertisement -

Στις 14 Νοεμβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση και τη στήριξη των ατόμων που ζουν με σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ) παγκοσμίως. Το κεντρικό μήνυμα των δράσεων ενημέρωσης που υλοποιεί η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη είναι «Για μια καλύτερη ζωή με Διαβήτη».


Το μήνυμα αυτό στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το νόσημα, την αναγκαιότητα για πρώιμη διάγνωση και την προώθηση της ευεξίας. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στις στρατηγικές και τους τρόπους βελτίωσης της υγείας και της καθημερινής ζωής των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη, μέσα από ολοκληρωμένα προγράμματα θεραπείας, αλλαγές στον τρόπο ζωής και την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών.


Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) είναι ένα σύνδρομο με ετερογενές και πολυπαραγοντικό υπόστρωμα. Χαρακτηρίζεται από διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων, λιπών και πρωτεινών, η οποία οφείλεται σε έλλειψη ή αντίσταση ινσουλίνης. Η έλλειψη μπορεί αν είναι πλήρης ή μερική ή σχετική. Η κύρια έκφραση της διαταραχής του μεταβολισμού στο ΣΔ είναι η αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.


Τα συμπτώματα του ΣΔ περιλαμβάνουν συχνοουρία, ασυνήθιστη δίψα, θολή όραση, αργή επούλωση τραυμάτων, απώλεια βάρους, ανεξήγητη κούραση, στυτική δυσλειτουργία, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα χεριών – ποδιών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου 537 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη παγκοσμίως, ενώ στη χώρα μας, τα δεδομένα δείχνουν ότι πάνω από ένα εκατομμύριο Έλληνες ζουν με τη νόσο. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι περίπου οι μισοί από αυτούς δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από διαβήτη, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών και επιδεινώνει την ποιότητα ζωής τους.


Χωρίς σωστή ρύθμιση, ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβητική νεφροπάθεια, αμφιβληστροειδοπάθεια και περιφερική νευροπάθεια. Ειδικά τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου μεταξύ των διαβητικών ασθενών, καθώς οι πάσχοντες έχουν 2-3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.


Τα νεότερα δεδομένα καταδεικνύουν ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι στην πραγματικότητα μία ευρεία μεταβολική κατάσταση που εμπλέκει πολλά όργανα και μηχανισμούς και χρειάζεται εξατομικευμένη αντιμετώπιση, με βάση την ύπαρξη επιπλοκών και συννοσηροτήτων.


Οι κύριες μορφές σακχαρώδη διαβήτη είναι:


1)
Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1
2) Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2
3) Σακχαρώδης διαβήτης κύησης


Τα βασικά μέτρα πρόληψης περιλαμβάνουν:

  1. Υγιεινή διατροφή: Μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες, λαχανικά, φρούτα και ψάρια, συμβάλλει στη διατήρηση του βάρους και στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου. Αποφυγή επεξεργασμένων τροφών, ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών είναι επίσης απαραίτητη. Η καθημερινή προσήλωση στη μεσογειακή διατροφή είναι σημαντική, αφού είναι ένα πρότυπο διατροφής που σχετίζεται με μειωμένη πιθανότητα ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη.
  2. Τακτική σωματική άσκηση: Η άσκηση βοηθά στη μείωση του σωματικού βάρους και βελτιώνει τη δράση της ινσουλίνης, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Τόσο η αερόβια όσο και η αναερόβια σωματική δραστηριότητα δρουν ευεργετικά, ενώ ακόμη και 30 λεπτά άσκησης, όπως περπάτημα, 5 φορές την εβδομάδα, είναι ευεργετικά.

Η Ευεξία ως Κλειδί στη Διαχείριση του Διαβήτη

  • Το 63% των ατόμων με διαβήτη αναφέρει ότι ο “φόβος” για την ανάπτυξη επιπλοκών από τον διαβήτη επηρεάζει αρνητικά την ευημερία του και την αίσθηση υγείας.
  • Το 36% των ατόμων με διαβήτη βιώνει άγχος για την υγεία του.
  • Το 28% των ατόμων με διαβήτη εκφράζει αρνητικά συναισθήματα για την κατάσταση υγείας του.

O Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, παροτρύνει όλους όσοι δεν έχουν ελεγχθεί για διαβήτη να αναζητήσουν σχετικό έλεγχο. Είναι μια απλή διαδικασία που μπορεί να προστατεύσει την υγεία, βελτιώνοντας τη συνολική ποιότητα ζωής.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΩΡΟΒΙΝΗΣ

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog