Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024

ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: «Οι καταστροφικές πυρκαγιές στο Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης.Λήψη μέτρων για άρση των δυσμενών συνεπειών»

Με πρωτοβουλία των περιφερειακών παρατάξεων της μειοψηφίας και την συλλογή των απαραίτητων υπογραφών την 7η Οκτωβρίου

- Advertisement -

Οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές που σημειώθηκαν στο Δήμο Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης της Π.Ε. Κορινθίας, πέραν της μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής, προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε ιδιοκτησίες καθώς και στην φυτική – ζωική παραγωγή.

Κατοικίες και λοιπά κτίσματα, καλλιεργήσιμες και δασικές εκτάσεις έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός. Αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, ακραία θιγμένοι από την πυρκαγιά. Κτηματικές περιφέρειες τοπικών διαμερισμάτων και οικισμών όπως ο Πύργος, η Ευρωστίνη (Ζάχολη), η Καλλιθέα, τα Μεντουργιάνικα, η Κορφιώτισα, η Λυγιά, έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή.

Δυστυχώς όμως πέραν των φυσικών καταστροφών κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς είχαμε και τον θλιβερό χαμό δύο συνανθρώπων μας. Δύο νέων ανθρώπων που αφήνουν πίσω τους τις οικογένειές τους, τις συζύγους τους και τα παιδιά τους. 

Με πρωτοβουλία των περιφερειακών παρατάξεων της μειοψηφίας και την συλλογή των απαραίτητων υπογραφών την 7η Οκτωβρίου, αιτηθήκαμε την άμεση σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, με θέμα: «Οι καταστροφικές πυρκαγιές στο Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης – Λήψη μέτρων για άρση των δυσμενών συνεπειών».

Μετά από μεγάλη καθυστέρηση και συγκεκριμένα την 30η Οκτωβρίου 2024 εντάχθηκε το θέμα στο Ανώτατο Συλλογικό Όργανο της Περιφέρειας ώστε να ληφθούν δεσμευτικές διεκδικητικές αποφάσεις για την άμεση στήριξη των πληγέντων με συγκεκριμένες δράσεις, αποτελέσματα και χρονοδιαγράμματα.

Η εισήγηση ανατέθηκε στον Περιφερειακό Σύμβουλο Πελοποννήσου κ. Άγγελο Παπαγγελόπουλο, ο οποίος αφού διατύπωσε τα συλλυπητήρια του συνόλου του σώματος προς τις οικογένειες των θυμάτων της καταστροφικής φωτιάς, αναφέρθηκε αναλυτικά στις απαραίτητες ενέργειες και δράσεις που θα πρέπει άμεσα  να υλοποιηθούν από τους αρμόδιους φορείς. Αναφέρθηκε δε στην ανάγκη να δοθούν κίνητρα στους κατοίκους των πληγέντων περιοχών να παραμείνουν στον τόπο τους και να πετύχουν την αναγέννηση των καλλιεργειών τους ώστε να εκμηδενιστεί ο κίνδυνος ερημοποίησης αυτού του φιλόξενου και εύφορου τόπου.

Μετά τις τοποθετήσεις των παρατάξεων και την διαλογική συζήτηση που ακολούθησε, ο κ. Παπαγγελόπουλος κατέθεσε το κείμενο – πρόταση ζητώντας την ομόφωνη απόφαση του Σώματος.

Μετά από διαβούλευση η πρόταση υιοθετήθηκε και υπερψηφίστηκε ομόφωνα. 

Η ευθύνη και οι υποχρεώσεις της Κυβέρνησης προς τους πολίτες πόσο μάλλον τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές είναι τεράστια.     

Η Κορινθία παραμένει σταθερά σε δεύτερο πλάνο στις προτεραιότητες του κ. Μητσοτάκη. Η παρουσία του στην Αργολίδα στο κλειστό κομματικό του περιβάλλον δεν προσέθεσε καμία χαραμάδα προοπτικής για την πολύπαθη Κορινθία. Πυρόπληκτες περιοχές Σοφικού – Στιμάγκας – Νεμέας και πολύ πιο πρόσφατα οι περιοχές Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης πέραν των τυπικών συσκέψεων δεν έχουν λάβει ουσιαστική βοήθεια.

Ο Κορινθιακός λαός καθημερινά διαπιστώνει την απαξία που δέχεται από την κυβέρνηση, δεν πείθεται πια από στημένες φιέστες και πανηγύρια και δεν αποδέχεται την υποβάθμισή του σε πολίτες Β’ κατηγορίας.    

Ακολουθεί η ομόφωνη απόφαση:

Η πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει δέσμευση και άμεση υλοποίηση μέτρων στήριξης των δύο άτυχων οικογενειών τουλάχιστον μέχρι την ενηλικίωση των τέκνων τους.                                                                                         

Οι όποιες παρεμβάσεις θα πρέπει να αποτελούν μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας αντιμετώπισης των προβλημάτων και στήριξης των κατοίκων και των αγροτών. Θα πρέπει να εκτείνεται σε έργα αποκατάστασης αλλά και οικονομικές παροχές προς τους πληγέντες ώστε να βρεθεί εκ νέου ο βηματισμός για την ανόρθωση των καλλιεργειών και την αποφυγή ερημοποίησης της περιοχής.                                                                                                               Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή έργων αντιδιαβρωτικής προστασίας.                                                                                             

Αποκατάσταση του οδικού δικτύου όπου έχει υποστεί ζημιές και κατασκευή έργων αντιστήριξης πρανών.

Αντιπλημμυρικά έργα στα ρέματα και τους χειμάρρους που επλήγησαν καθώς και άμεσοι καθαρισμοί των ρεμάτων είναι απολύτως απαραίτητα.  

Ικανοποίηση των αιτημάτων των ΤΟΕΒ για αντικατάσταση των κατεστραμμένων δικτύων, σωληνώσεων, δεξαμενών και λοιπού εξοπλισμού.

Δημιουργία χρονοδιαγράμματος παρακολούθησης της εξέλιξης των παρεμβάσεων και της υλοποίησης των πιο πάνω επεμβάσεων.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Περιεχόμενα άρθρου

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog