Η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, την Δευτερά 6/11 στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, δικαιολόγησε τον τίτλο που επάξια έχει κατακτήσει ως “υπουργός εμπορίας της Υγείας”.
Σαν να μην βρισκόμασταν σε ένα δημόσιο Νοσοκομείο, η εταιρεία Motor Oil χρίζεται υπεύθυνη της αναβάθμισης του εξοπλισμού του Νοσοκομείου, στα πλαίσια μνημονίου συνεργασίας, που έχει υπογραφεί με το Δήμο Κορινθίων και Λουτρακίου. Δεν είναι η πρώτη “δωρεά” που δέχεται το Νοσοκομείο μας, καθώς στο περιβάλλον του “Νέου ΕΣΥ” οι δωρεές θεωρούνται βασικός πυλώνας χρηματοδότησης.
Ας σκεφτεί όμως ο κόσμος πώς γίνεται όλοι αυτοί οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που εμφανίζονται σαν «μεγάλοι ευεργέτες» υπέρ του λαού, να θεωρούν «αιτία πολέμου» ακόμα και τη διεκδίκηση μιας στοιχειώδους αύξησης στον μισθό, να διαμορφώνουν συνθήκες δουλειάς και ζωής με όρους περασμένων δεκαετιών. Όμως, είναι γνωστό ότι και σε αυτόν τον τομέα λειτουργεί η λογική του κόστους – οφέλους. Διαθέτουν λοιπόν – είτε οι ίδιοι είτε μέσω του κράτους – ένα μέρος των κερδών από τη δουλειά των εργαζομένων για να εξασφαλίζουν πολλαπλάσιο κέρδος επιδιώκοντας την ενσωμάτωση και τη λεγόμενη «κοινωνική ειρήνη».
Υλοποιείται η στρατηγική, όλων ανεξαιρέτως, των κυβερνήσεων, που εφάρμοσαν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην Υγεία με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Γιατί όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ή άλλες, έκλεισαν ή κράτησαν κλειστά νοσοκομεία, προχώρησαν την εμπορευματοποίηση με πολλές μορφές (leasing, εργολάβοι, ΣΔΙΤ, DRG, δωρεές, απογευματινά ιατρεία επί πληρωμή) και λεηλάτησαν τους υγειονομικούς με μειώσεις μισθών, ανατροπές σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, ελαστικές σχέσεις εργασίας.
Η αναβάθμιση που επιχειρείται είναι στα πλαίσια του να γίνει πιο ελκυστικό το «προϊόν» που θα πωλείται σε ανταγωνισμό με την ιδιωτική υγεία. Ταυτόχρονα με τον νόμο που πέρασε η κυβέρνηση πρόσφατα, ήδη βλέπουμε ιατρούς διευθυντές κλινικών του Νοσοκομείου, να φιγουράρουν σε μεγάλα ιδιωτικά ιατρεία. Γίνεται αυτό προς όφελος των ασθενών; Σε καμία περίπτωση.
Η φιέστα που διοργανώθηκε με τον υπουργό και τους βουλευτές της Ν.Δ. του νομού αποτελεί προσβολή προς το προσωπικό του Νοσοκομείου που έχουν πολλάκις διατυπώσει τα προβλήματα και τις ελλείψεις του Νοσοκομείου σε προσωπικό και υποδομές.
Οι θέσεις , που προκηρύσσονται με το σταγονόμετρο, δεν βρίσκουν ανταπόκριση, γιατί οι γιατροί γνωρίζουν ότι θα έρθουν να “βγάλουν το φίδι από την τρύπα” δουλεύοντας σε συνθήκες εξάντλησης, καθώς μεγάλο μέρος του προσωπικού έχει φύγει με συνταξιοδότηση. Γνωστές είναι οι ελλείψεις που καταγγέλλουν οι οργανώσεις των εργαζομένων, στα ΤΕΠ, στη ΜΕΘ, στο ακτινολογικό, στη μονάδα μεταγγίσεων μεσογειακής αναιμίας, η έλλειψη πνευμονολόγων, αναισθησιολόγων, Νευροχειρουργού, Νευρολόγου, Ρευματολόγου και Ενδοκρινολόγου και πλήθος άλλων παραδειγμάτων σε ένα απαρχαιωμένο οργανόγραμμα.
Την κατάσταση επιδεινώνει η σχεδόν ανύπαρκτη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η έλλειψη γηροκομείων, ξενώνων για άστεγους, υπηρεσιών όπως η βοήθεια στο σπίτι, τα κέντρα υγείας που αποδυναμώθηκαν μεταφέροντας ιατρούς για να καλύψουν κενά του νοσοκομείου, το παρατημένο ΚΕΦΙΑΠ. Καμία μέριμνα δεν υπάρχει για την αντιμετώπιση βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης. Πρόσφατη είναι η μνήμη της έκρηξης που συνέβη στις εγκαταστάσεις της χορηγού εταιρίας Μότορ Όιλ.
O υπουργός στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων επικαλέστηκε την μνημονιακή δέσμευση 1 πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση. Ανέφερε ότι θα συνεχιστεί η ομηρία του επικουρικού με ανανέωση συμβάσεων για ένα χρόνο και οι ΣΟΧ θα συνεχίσουν στο ίδιο καθεστώς, αν δε συμφέρουν οικονομικά το νοσοκομείο οι εργολάβοι. Ενώ για τις αυξήσεις μισθών απάντησε μεν ότι οι γιατροί έχουν πάρει τις μεγαλύτερες αυξήσεις και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια στην οικονομία. Αντιθέτως πρόκειται για πολιτική επιλογή περιορισμού της κρατικής δαπάνης στην Υγεία που οδηγεί σε ανάληψη μεγαλύτερου βάρους από τον λαό σε ιδιωτικές δαπάνες.
Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου και ο λαός της Κορινθίας να ξέρει ότι πίσω από τις δωρεές και ευεργεσίες ξεπροβάλλει το «νοσοκομείο – επιχείρηση». Δεν έχει κανείς να ωφεληθεί από αυτό εκτός από το κράτος και τα συμφέροντα στην υγεία. Να οργανώσουν την πάλη τους, εργαζόμενοι, σύλλογοι ασθενών και λαϊκά στρώματα σε μαχητική κατεύθυνση διεκδίκησης πραγματικά δημόσιας και δωρεάν υγείας.
Εδώ και τώρα χρειάζεται:
- Άμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων του Νοσοκομείου Κορίνθου.
- Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
- Μονιμοποίηση των συμβασιούχων, όχι στους εργολάβους
- Επαναφορά 13ου, 14ου μισθού, δίκαιη οικονομική ανταπόδοση υπερωριακής απασχόλησης, νυχτερινών βαρδιών και αργιών.