Είναι λυπηρό, τραγικό και απαράδεκτο! Δημόσιοι χώροι, υποδομές ελεύθερες σε κάθε δημότη – πολίτη, θεωρητικά, στην πράξη όμως μπορούν μόνο οι αρτιμελείς να τις χρησιμοποιούν. Πολλά ρεπορτάζ και για πολλά χρόνια, δυστυχώς όμως παραμένει ζητούμενο η πρόσβαση των πολιτών με κάθε είδους κινητικά προβλήματα.
Στην Κορινθία τα παραδείγματα είναι δεκάδες. Το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας στο τέρμα της Κροκιδά είναι ίσως η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση.
Αν έχει τοποθετηθεί ράμπα τα τελευταία χρόνια στο σημείο της εισόδου, αυτή αναιρείται αφού ακολουθεί αμέσως μετά ένα ακόμα σκαλοπάτι για την είσοδο στο κυρίως κτίριο και βεβαίως, αφού μπει κάποιος σε αυτό υπάρχουν…μόνο σκάλες για τις υπηρεσίες που βρίσκονται στον 1ο και στο υπόγειο.
Αντικείμενο του σημερινού ρεπορτάζ ωστόσο είναι ένα γήπεδο. Μια αθλητική υποδομή κατασκευασμένη στο πρόσφατο παρελθόν που όμως δεν πληροί καμία προϋπόθεση ασφαλούς πρόσβασης, ακόμα και για τους αρτιμελείς.
Το γήπεδο στο Ξυλόκαστρο φιλοξενεί δεκάδες παιδιά καθημερινά και βεβαίως τα Σαββατοκύριακα αγώνες πρωταθλήματος. Δεκάδες είναι και οι γονείς, οι συνοδοί που φτάνουν για να παρακολουθήσουν τους αγώνες.
Η είσοδος όπως βλέπετε και στην φωτογραφία είναι αυτή. Ένας τσιμεντένιος διάδρομος που στην πορεία του έχει σκαλάκια και οδηγεί τελικά στην κερκίδα που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά!
Διαβαίνοντας τον τσιμεντένιο διάδρομο πρέπει να έχεις τα «μάτια σου 14» αφού αριστερά σου υπάρχει…κενό! Χωρίς κάγκελο, χωρίς καμία προδιαγραφή ασφαλείας, τα παιδιά τον διασχίζουν με ταχύτητα ακόμα και με..ποδήλατα.
Το κενό είναι ουσιαστικά ένας δεύτερος διάδρομος τον οποίον μπορείς να επιλέξεις για ασφαλέστερη μετακίνηση και να φτάσεις στην κερκίδα περπατώντας παρακείμενα του χόρτου. Όλα αυτά βέβαια για τους αρτιμελείς και τους μη έχοντες θέματα κίνησης αφού, όπως καλά φαίνεται στις φωτογραφίες, παντού υπάρχουν σκαλιά!
Η παρακολούθηση δε απο εξωτερικό χώρο του γηπέδου είναι αδύνατη αφού οι ιθύνοντες, θεωρώντας προφανώς πως το γήπεδο θα φιλοξενήσει το Μέσι και… οι θεατές δεν θα πρέπει να τον βλέπουν απ έξω αλλά να πληρώσουν εισιτήριο και να εισέλθουν, είναι καλυμμένο περιμετρικά με μουσαμά!
Πως μπορεί κάποιος με θέματα κίνησης να παρακολουθήσει έναν αγώνα; Μόνο απο το πεζουλάκι στην είσοδο, όπως συνέβη και το περασμένο Σάββατο.
Κατα τα λοιπά, ο αθλητισμός μας διδάσκει, μεταξύ άλλων, και την αλληλεγγύη.
κλειστό γυμναστήριο Κορίνθου…δεν υπάρχει ούτε μία θέση πάρκινγκ Αμεα.δεν θα έπρεπε; ο νόμος στην θεωρία θέλει κάθε 100 θέσεις πάρκινγκ οι 5 να είναι για ΑΜΕΑ.. δεν μπορεί κάποιος να καταλάβει αν δεν βρεθεί σε αυτήν την θέση.. εύχομαι να μην σας τύχει….