Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024

«Μέτρα προστασίας» για τους κτηνοτρόφους στο ΠεΣυΠ

Η Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου καταθέτει πρόταση ένταξης θέματος στη συνεδρίαση λογοδοσίας 30-10-2024

- Advertisement -

Άμεσα μέτρα προστασίας και στήριξης των κτηνοτρόφων μετά την εξάπλωση της Πανώλης και την εμφάνιση Ευλογιάς στην ορεινή Κορινθία

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις με τραγικές συνέπειες για τους κτηνοτρόφους, κινδυνεύει να πάρει η εξάπλωση ζωονόσων σε κοπάδια αιγοπροβάτων στην ορεινή Κορινθία, αφού μετά τα απανωτά κρούσματα πανώλης που έχουν οδηγήσει στην θανάτωση χιλιάδων ζώων μέχρι σήμερα, από δεκάδες εκτροφές, εμφανίστηκε και κρούσμα ευλογιάς σε κτηνοτροφική μονάδα στην Τ.Κ. Στυμφαλίας.Πέρα από το γεγονός ότι κυβέρνηση και Περιφέρεια επαίρονταν από την πρώτη στιγμή για την αντιμετώπιση της πανώλης, χωρίς να έχουν απαντήσει ακόμα για το πως και από ποιους έγινε η είσοδος και διακίνηση ασθενών αιγοπροβάτων από γειτονικές χώρες, τόσο η ραγδαία εξάπλωση της Πανώλης, στις περιοχές Φενεού και Στυμφαλίας, όσο και η εμφάνιση της ευλογιάς στην ίδια περιοχή, αποκαλύπτει την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης εξάπλωσης των ζωονόσων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες κτηνιατρικής της Περιφέρειας Πελοποννήσου εδώ και πολλά χρόνια έχουν αποψιλωθεί από επιστημονικό, τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό, οι ελλείψεις σε κτηνιάτρους και αντίστοιχες ειδικότητες είναι μεγάλες, με αποτέλεσμα οι κτηνίατροι και το υπόλοιπο προσωπικό, τόσο στο πεδίο, όσο και στα εργαστήρια να δίνουν τη μάχη κάτω από αντίξοες συνθήκες, εξαντλημένοι από την τραγική υποστελέχωση και την έλλειψη μέσων και διοικητικής υποστήριξης.

Αντικειμενικά αυτή η κατάσταση οδηγεί και σε ελλείψεις, ως προς την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των κρουσμάτων που αναφέρονται από τους κτηνοτρόφους, καθώς και της απαραίτητης ιχνηλάτησης στα υπόλοιπα κοπάδια, ώστε να αποτραπεί έγκαιρα η εξάπλωση της νόσου.Οι κτηνοτρόφοι στην ορεινή Κορινθία και όχι μόνο είναι σε απόγνωση, τόσο αυτοί που αναγκάστηκαν να θανατώσουν όλα τους τα ζώα και ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί για την μεγάλη ζημιά που έχουν υποστεί και την απώλεια του εισοδήματος, όσο και αυτοί που έχουν υποστεί απώλεια εισοδήματος λόγω της αναγκαστικής καραντίνας. Διάχυτη είναι επίσης η αγανάκτηση των κτηνοτρόφων που ενώ υποχρεώνονται σε σταυλισμό των ζώων τους για μεγάλο διάστημα κατά τη διάρκεια της καραντίνας, παρόλα αυτά δεν υπάρχει καμία πρόνοια από το κράτος για την στήριξή τους, με αποτέλεσμα να επωμίζονται οι ίδιοι ένα δυσβάστακτο κόστος για την συντήρηση των κοπαδιών τους, όπως είναι η προμήθεια ζωοτροφών κλπ.

Η Κυβέρνηση και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς όπως είναι και η Περιφέρεια, έχουν μεγάλες ευθύνες, όχι μόνο γιατί κάθε μέρα που περνά αποκαλύπτεται η γύμνια του κράτους για την προστασία από επικίνδυνες ζωονόσους, αλλά και γιατί υλοποιούν και εφαρμόζουν την πολιτική που ευθύνεται για αυτήν την κατάσταση. Την Κοινή Αγροτική Πολιτική που συναποφασίζεται από τις κυβερνήσεις σε επίπεδο Ε.Ε. και η οποία έχει κάνει την Ελλάδα “ξέφραγο” αμπέλι με τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και κτηνοτροφικού κεφαλαίου, ευνοώντας τις συνθήκες διασποράς μολυσματικών ασθενειών. Ευθύνες έχουν και όλες οι κυβερνήσεις και περιφερειακές αρχές μέχρι σήμερα γιατί δεν πήραν κανένα μέτρο για τη στελέχωση των δημόσιων κτηνιατρείων, την πρόσληψη κτηνιάτρων, τη λειτουργία κέντρου εξωτικών νοσημάτων, την αναβάθμιση με εξοπλισμό των ΔΑΟΚ, την ενημέρωση των κτηνοτρόφων.Είναι επιτακτική ανάγκη να παρθούν πολύ γρήγορα όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της εξάπλωσης και των δύο ασθενειών πριν η κατάσταση πάρει ακόμα μεγαλύτερες και ανεξέλεγκτες διαστάσεις, όπως έχει ήδη γίνει στην περιοχή του Έβρου και απειλήσει το σύνολο των κτηνοτροφικών μονάδων στην Κορινθία και πέρα από αυτή.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η περιφερειακή αρχή πως τοποθετείται και τι ενέργειες θα κάνει ώστε να εξασφαλιστούν:

 Άμεση, με κρατική ευθύνη, πλήρη αποκατάσταση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου των πληγέντων από την πανώλη και ευλογιά κτηνοτρόφων.

Πλήρεις αποζημιώσεις και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών. Οικονομική στήριξη για αγορά ζωοτροφών και μέτρων ατομικής προστασίας για τους κτηνοτρόφους, που υποχρεώνονται να βάλουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα.

 Να προχωρήσουν με κατεπείγουσες διαδικασίες προσλήψεις έκτακτου προσωπικού επιστημονικού και βοηθητικού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με βάρος στην Π.Ε. Κορινθίας, καθώς και οι προγραμματισμένες προσλήψεις κτηνιάτρων και λοιπού βοηθητικού προσωπικού σε όλη τη Περιφέρεια.

 Να δοθεί όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός, ΜΑΠ, υλικοτεχνικές υποδομές, υπηρεσιακά αυτοκίνητα, για να γίνονται οι απαραίτητοι επιτόπιοι έλεγχοι στις κτηνοτροφικές μονάδες όλης της Πελοποννήσου. Άμεση χορήγηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας στους κτηνιάτρους και το λοιπό βοηθητικό προσωπικό των κτηνιατρικών υπηρεσιών.

 Να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να εντατικοποιηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι στις μετακινήσεις των ζώων από ξένες χώρες στα σύνορα και όχι μόνο στον τελικό προορισμό.

Άμεσα μέτρα εξασφάλισης της εργασίας και στήριξης των εργαζομένων συναφών επιχειρήσεων όπως είναι γαλακτοβιομηχανίες, σφαγεία, τυροκομεία κλπ, που πλήττονται από την εξάπλωση των ζωονόσων.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι:

Νίκος Κουτουμάνος

Γιάννης Κελλάρης

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog