Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Γ. Ψυχογιός: Να σταματήσει ο εφιάλτης με τον φαραωνικό κόμβο ΑΠΕ στο Στεφάνι!

Παρέμβαση με Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή

- Advertisement -

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον φαραωνικών διαστάσεων κόμβο ΑΠΕ στο Στεφάνι Κορινθίας, κατέθεσε ο βουλευτής Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γ. Ψυχογιός, σε συνέχεια πληθώρας παρεμβάσεων για το θέμα μέσα κι έξω από τη Βουλή.

Ο κ. Ψυχογιός με την κοινοβουλευτική του Ερώτηση καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να έρθει στη Βουλή και να δώσει δημόσια σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις  για τις ενέργειες του, ώστε να προστατευθεί η περιοχή και η ίδια η διαβίωση των κατοίκων από αυτή την εφιαλτική προοπτική που έχει αρχίσει ήδη να υλοποιείται.

Τονίζει, εξάλλου, ότι ο θηριώδης αυτός κόμβος, κυρίως φωτοβολταικών, σε μια περιοχή που έχει ήδη 33 ανεμογεννήτριες και είναι υπερκορεσμένη, θα έχει καταστροφικές συνέπειες σε περιβαλλοντικό, κοινωνικό, οικονομικό και κλιματικό επίπεδο, την παραγωγή, την ίδια την παραμονή των ανθρώπων στον τόπο και τις περιουσίες τους. Όπως και για την προστασία από πυρκαγιές, την έλλειψη νερού, την αλλαγή του μικροκλίματος και την τρομακτική άνοδο της θερμοκρασίας οδηγώντας σε μια εικόνα που θα θυμίζει «κρανίου τόπο».

Ακολουθεί η Επίκαιρη Ερώτηση αναλυτικά όπως κατατέθηκε:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Για τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Ο φαραωνικών διαστάσεων Κόμβος ΑΠΕ στο Στεφάνι ισοπεδώνει και καταστρέφει την περιοχή. Απαιτείται άμεση παρέμβαση για να σταματήσει αυτή η εφιαλτική προοπτική»

Το Στεφάνι Κορινθίας είναι από τις πρώτες περιοχές πανελλαδικά που αδειοδοτήθηκε πάρκο ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταικά). Η περιοχή απαριθμεί από το 2010, 33 ανεμογεννήτριες.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κορινθίων την 15/5/2024, η Επιτροπή Αγώνα κατοίκων Στεφανίου, μαζί με τον Πρόεδρο της Κοινότητας, παρευρέθηκαν και κατέθεσαν το αίτημά τους να ασκηθεί πίεση στο αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να μην τοποθετηθούν άλλες ΑΠΕ. Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να συνταχθεί με το δίκαιο αίτημα των κατοίκων.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ως άνω απόφαση και την σχετική επιστολή φορέων και κατοίκων, οι συνέπειες από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι ολέθριες και αναπόφευκτες για την περιοχή, ενώ επισημαίνουν με έμφαση ότι όλα αυτά αποτελούν έγκλημα, που θα οδηγήσει σε μια εφιαλτική προοπτική και πλήρη ερήμωση του χωριού και των γύρω κοινοτήτων.

Πιο ειδικά, με αναλυτικό και εμπεριστατωμένο τρόπο καταδεικνύονται οι πολλαπλές περιβαλλοντικές, κοινωνικές, οικονομικές και κλιματικές συνέπειες στην Τοπική Κοινότητα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή με μεγάλη κτηνοτροφική κι αγροτική δραστηριότητα, μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, πολύ σημαντική ιστορία και πολιτιστική δραστηριότητα και το ξεχωριστό Αστεροσκοπείο που φιλοξενεί εκδηλώσεις κι επισκέπτες από την Κορινθία και όχι μόνο.

Εξάλλου, όπως σημειώνεται, δεν υπάρχει ολοκληρωμένη αθροιστική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), που να περιλαμβάνει τόσο τα υφιστάμενα ομοειδή έργα Α.Π.Ε., όσο και αυτά που έχουν ήδη λάβει βεβαίωση παραγωγού κι όσα βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης, γεγονός εξαιρετικά κρίσιμο και γι’  αυτό ζητούν την εκπόνησή της από πιστοποιημένο φορέα.

Με βάση τα παραπάνω, κατέθεσα σχετική Αναφορά στη Βουλή και το Υπουργείο σας, χωρίς να λάβω καμία απάντηση μέχρι σήμερα.

Παρά ταύτα, κι ενώ προηγήθηκε συνάντηση του Δημάρχου και της Επιτροπής των κατοίκων με την αρμόδια Υφυπουργό, την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου όπως προκύπτει από υλικό που δημοσιοποίησαν εκπρόσωποι της παράταξης «Πράσινη Πόλη», υπάρχουν ήδη περίπου 140 στρέμματα περιφραγμένα και στη φάση θεμελίωσης για την τοποθέτηση νέου φωτοβολταϊκού πάρκου. Την ίδια στιγμή, φορτηγά μεταφέρουν στο Στεφάνι εξοπλισμό για την υλοποίηση ενός φαραωνικού Ενεργειακού Κόμβου ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι προχωρούν κανονικά και υλοποιούνται έργα παρά τις τεκμηριωμένες αντιρρήσεις φορέων και κατοίκων, που ζητούν ξεκάθαρα να μην γίνει κανένα άλλο έργο στην περιοχή, η οποία είναι ήδη κορεσμένη.

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να προστατευθεί η περιοχή και η ίδια η διαβίωση των κατοίκων από αυτή την εφιαλτική προοπτική που έχει αρχίσει ήδη να υλοποιείται στο Στεφάνι;

2. Θα σταματήσετε, όπως έχετε τη δυνατότητα, τα νέα έργα που ήδη γίνονται με βάση το γεγονός ότι δεν υπηρετεί κανένα Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο ή αθροιστική Μελέτη (ΜΠΕ) και δεν έχει καμία δικλείδα προστασίας για τις τοπικές κοινωνίες, αντίθετα θα έχει καταστροφικές συνέπειες σε περιβαλλοντικό, κοινωνικό, οικονομικό και κλιματικό επίπεδο, την παραγωγή, την ίδια την παραμονή των ανθρώπων στον τόπο και τις περιουσίες τους, την προστασία από πυρκαγιές, την έλλειψη νερού, την αλλαγή του μικροκλίματος και την τρομακτική άνοδο της θερμοκρασίας στην ευρύτερη περιοχή οδηγώντας σε μια εικόνα που θα θυμίζει «κρανίου τόπο»;

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog