Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024

Το Υπουργείο ΔΕΝ απαντά για το Φράγμα του Ασωπού

Το ερώτημα είχε κατατεθεί από την Βουλευτή της Ελληνικής Λύσης κ.Μαρία Αθανασίου η οποία έθετε δυο βασικά ερωτήματα, το υπουργείο απαντά εκτενώς στο 2ο ερώτημα, τηρεί σιγή ιχθύος όμως στο πρώτο που αφορά στην ολοκλήρωση του φράγματος

- Advertisement -

Καμία απάντηση δεν δίνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Υπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος για την ολοκλήρωση του Φράγματος του Ασωπού στην Κορινθία. Το ερώτημα κατέθεσε η Ελληνική Λύση θέτοντας δυο βασικά ερωτήματα, ήτοι:

  1. Προτίθεσθε να επισπεύσετε την ολοκλήρωση των εργασιών για την κατασκευή του φράγματος στον ποταμό Ασωπό, στην περιοχή του Δήμου Βέλου-Βόχας, στην Κορινθία, έτσι ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα της ύδρευσης στην περιοχή;
  2. Προτίθεσθε να δρομολογήσετε την σταδιακή αντικατάσταση των σωληνώσεων του δικτύου ύδρευσης στην περιοχή του Δήμου Βέλου-Βόχας, στην Κορινθία, ώστε να αποτρέπεται η συχνή διακοπή της ύδρευσης και η συνακόλουθη ταλαιπωρία των κατοίκων της ως άνω περιοχής;

Στην απάντηση του ο Υπουργός ΕΚΤΕΝΩΣ αναφέρεται στα του δευτέρου ερωτήματος, για το πρώτο όμως, όπως διαπιστώνει κανείς διαβάζοντας την, δεν υπάρχει ούτε λέξη!

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

«Ανάγκη για ολοκλήρωση της κατασκευής του φράγματος στον ποταμό Ασωπό, στην περιοχή του Δήμου Βέλου-Βόχας, στην Κορινθία»

Σχετ.: Η υπ’ αριθμ. πρωτ. 6624/10-09-2024 Ερώτηση

Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Στο πλαίσιο του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης του Υπουργείου Εσωτερικών Προγραμματικής Περιόδου 2021_2025, και σε βάρος των πιστώσεων του έργου με κωδικό 2001ΣΕ05500002 και τίτλο «Επιχορήγηση των ΟΤΑ για “Εκτέλεση εργασιών από τους ΟΤΑ της χώρας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας πκ 2155002”», με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 40390/20-06-2022 απόφαση (Α.Δ.Α.: Ψ3ΝΗ46ΜΤΛ6-ΠΩ3) εντάχθηκε το έργο «Χρηματοδότηση του Δήμου Βέλου-Βόχας, Ν. Κορινθίας για αντιμετώπιση προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τη λειψυδρία» με δικαιούχο το Δήμο Βέλου-Βόχας και συνολική δημόσια δαπάνη 200.000,00€.

Επίσης, εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. πρωτ. 57978/06-08-2024 Πρόσκληση [Α/Α ΟΠΣ 7891 (Α.Δ.Α.: Ψ6ΦΨ46ΜΤΛ6-Γ59)], όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 61124/29-08-2024 όμοια (Α.Δ.Α.: ΨΧΟΣ46ΜΤΛ6-022) και τίτλο «ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑΣ ΙΙ», στην οποία ο Δήμος Βέλου-Βόχας είναι δυνητικός δικαιούχος.

Επιπλέον στο πλαίσιο του προαναφερόμενου Προγράμματος, στον άξονα Προτεραιότητας 2.6

«Παροχή πόσιμου νερού και διαχείριση υδάτων», εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. πρωτ. 43900/27-05-2024 Πρόσκληση [Α/Α ΟΠΣ 7664 (Α.Δ.Α.: 9ΩΑΜ46ΜΤΛ6-9Ο6)] με τίτλο «Αναβάθμιση υποδομών ύδρευσης του Δήμου Βέλου-Βόχας», συνολικού προϋπολογισμού 1.500.000,00€ η οποία αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας του Δήμου Βέλου-Βόχας. Ειδικότερα, προβλέπεται η προμήθεια αγωγού σύνδεσης υδατοδεξαμενών, η κατασκευή δικτύου μεταφοράς ύδατος καθώς και η εκπόνηση μελέτης ανόρυξης γεωτρήσεων. Μέχρι σήμερα δεν έχει κατατεθεί το σχετικό αίτημα από τον εν λόγω Δήμο.

Επιπροσθέτως, οι πρωτοβάθμιοι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), για την εκπλήρωση της αποστολής τους και την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, χρηματοδοτούνται ετησίως με τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), οι οποίοι εγγράφονται κάθε έτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό που ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων. Εν συνεχεία, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται ύστερα από πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), καθορίζεται το ύψος των πιστώσεων που προορίζονται για την κάλυψη επενδυτικών καθώς και λειτουργικών δαπανών.

Ειδικότερα, από τους Κ.Α.Π. έτους 2024 έχει προγραμματιστεί να κατανεμηθεί στο Δήμο Βέλου- Βόχας ποσό ύψους 253.860,00€ για κάλυψη επενδυτικών δραστηριοτήτων, ενώ ίδιο ποσό του αποδόθηκε και κατά το προηγούμενο έτος.

Η περαιτέρω διαχείριση των πιστώσεων αυτών γίνεται κατόπιν σχετικών αποφάσεων των οικείων δημοτικών συμβουλίων υπό την εποπτεία του κράτους, η οποία συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας των πράξεών τους και σε πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών.

Ακόμη, το Υπουργείο Εσωτερικών δημιούργησε το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων με την ονομασία «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», με σκοπό την ενδυνάμωση της ισόρροπης ανάπτυξης των δήμων της χώρας, τη βελτίωση των υποδομών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η υπ’ αριθμ. πρωτ. 30292/19-04-2019 (Α.Δ.Α.: 68Γ3465ΧΘ7-Ψ25) απόφαση επιχορήγησης των δήμων, για την υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων, από την οποία ο Δήμος Βέλου-Βόχας επιχορηγήθηκε με ποσό ύψους 255.600,00€.

Περαιτέρω, το Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος με την ονομασία «Αντώνης Τρίτσης» είχε εκδώσει την υπ’ αριθμ. πρωτ. 14573/24-07-2020 Πρόσκληση ΑΤ01 (Α.Δ.Α.: ΨΓ3Ε46ΜΤΛ6-ΥΡ2) με τίτλο «Υποδομές Ύδρευσης».

Ο Δήμος Βέλου-Βόχας υπέβαλε την πρόταση «Βελτίωση και αντικατάσταση εσωτερικών δικτύων ύδρευσης Δ.Κ. Ζευγολατιού-Βραχατίου, Τ.Κ. Κοκκωνίου και Τ.Κ. Βοχαϊκού και προμήθεια και εγκατάσταση ψηφιακών υδρομετρητών και ολοκληρωμένου συστήματος τηλεμετρίας Δήμου Βέλου- Βόχας» (Α.Δ.Α.: ΨΨΩΩ46ΜΤΛ6-8ΗΞ) προϋπολογισμού 6.956.542,29€, η οποία έχει ήδη ενταχθεί και υλοποιείται.

Το φυσικό αντικείμενο της πράξης περιλαμβάνει πέντε (5) Υποέργα:

  • Ολοκλήρωση της σύνδεσης του έργου “Ενοποίηση – βελτίωση δικτύων Ύδρευσης Τοπικών Διαμερισμάτων Βραχατίου – Ζευγολατιού”
  • Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Τ.Δ. Κοκκωνίου
  • Προμήθεια και εγκατάσταση ψηφιακών υδρομετρητών και ολοκληρωμένου συστήματος τηλεμετρίας
  • Μελέτη αντικατάστασης εξωτερικού και εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της τοπικής κοινότητας Βοχαϊκού
  • Υδροδότηση Δήμου Βέλου-Βόχας από υφιστάμενο δίκτυο μεταφοράς ύδατος πηγών Στυμφαλίας

Σας γνωρίζουμε τέλος, ότι η αρμόδια υπηρεσία, με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 64854/18-09-2024 έγγραφο, έχει προβεί σε αναζήτηση στοιχείων από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Βέλου-Βόχας και όταν περιέλθουν, θα επανέλθουμε με συμπληρωματική απάντηση.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΙΒΑΝΙΟΣ

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ

Της: Αθανασίου Μαρίας, Βουλευτού Β΄2 Δυτικού Τομέα Αθηνών

ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Αθήνα, 10/9/2024

ΘΕΜΑ: «Ανάγκη για ολοκλήρωση της κατασκευής του φράγματος στον ποταμό Ασωπό, στην περιοχή του Δήμου Βέλου-Βόχας, στην Κορινθία»

Κύριοι Υπουργοί,

Δεχόμαστε έντονες διαμαρτυρίες από κατοίκους της περιοχής του Δήμου Βέλου-Βόχας, στην Κορινθία, σχετικά με την παρατεινόμενη στο χρόνο ολιγωρία, όσον αφορά στην ολοκλήρωση του φράγματος στον τοπικό ποταμό Ασωπό. Η σχετική εκκρεμότητα, όπως ενημερωνόμαστε, σύρεται από το 2004, οπότε και είχε δημοσιοποιηθεί η πρόθεση της Πολιτείας να διενεργήσει το σχετικό έργο. Η ως άνω περιοχή μας καταμαρτυρούν δεκάδες ντόπιοι πολίτες πως πλήττεται από λειψυδρία, γεγονός που έχει αντίκτυπο στην αγροτική παραγωγή, στον τουρισμό, αλλά και στην υγεία των εκεί διαμενόντων συμπολιτών μας, καθώς, το νερό που διοχετεύεται στο υπάρχον δίκτυο ύδρευσης και προέρχεται από πηγάδια, έχει διαπιστωθεί ότι περιέχει χαλκό. Περαιτέρω, μας ενημερώνουν οι ανωτέρω διαμαρτυρόμενοι συμπολίτες μας πως και οι σωλήνες ύδρευσης της περιοχής χρήζουν αντικατάστασης, λόγω φθοράς και παλαιότητας, παράγοντες που προκαλούν αλλεπάλληλες βλάβες και διακοπές ύδρευσης.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεσθε να επισπεύσετε την ολοκλήρωση των εργασιών για την κατασκευή του φράγματος στον ποταμό Ασωπό, στην περιοχή του Δήμου Βέλου-Βόχας, στην Κορινθία, έτσι ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα της ύδρευσης στην περιοχή;
  2. Προτίθεσθε να δρομολογήσετε την σταδιακή αντικατάσταση των σωληνώσεων του δικτύου ύδρευσης στην περιοχή του Δήμου Βέλου-Βόχας, στην Κορινθία, ώστε να αποτρέπεται η συχνή διακοπή της ύδρευσης και η συνακόλουθη ταλαιπωρία των κατοίκων της ως άνω περιοχής;

Η ερωτώσα Βουλευτής Αθανασίου Μαρία

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog