Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024

«Συμμάχησαν» για το ΣΒΑΚ, Συμμαχία Πολιτών και Πνοή Δημιουργίας!

Το θέμα ήρθε ως κατεπείγον και στα προ ημερησίας διάταξης διότι…ξεχάστηκε όπως παραδέχτηκε ο δήμαρχος, λαμβάνοντας την κατα πλειοψηφία ψήφιση του σώματος!

- Advertisement -

Ολοκληρώθηκε ο μακρύς κύκλος των εγκρίσεων απο μια σειρά υπηρεσιών και υπουργείων και εισήχθη για έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο Κορινθίων το ΣΒΑΚ. Το περιβόητο Σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας που ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή το 2020 και είχε στόχο να καθορίσει τους όρους και τις προυποθέσεις κίνησης και λειτουργίας της πόλης, ήρθε ως τρίτο ζήτημα εκτός ημερήσιας διάταξης από τον πρόεδρο Γιώργο Παπαβενετίου, και έχοντας προηγηθεί η ομόφωνη ψήφισή του απο την δημοτική επιτροπή.

Αναβολή της συζήτησης και ψήφισης ζήτησαν οι παρατάξεις της Πράσινης Πόλης και της Πολιτικής διεξόδου, όπως επίσης και ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Πούρος προκειμένου να ενημερωθεί ορθώς το σώμα για το τί ακριβώς προβλέπει το Σχέδιο, μάλιστα υπήρξαν ενστάσεις για τον χρόνο που δόθηκε η εισήγηση των 100 σελίδων, συγκεκριμένα στις 15:00 το μεσημέρι της ημέρας της συνεδρίασης.


«Δεν είναι δυνατόν να μελετηθεί και να υπάρξει τοποθέτηση απο πλευράς μας» ανέφερε ο επικεφαλής της Πράσινης Πόλης ζητώντας παράλληλα να υπάρξει ενημέρωση για το ποιοί φορείς συμμετείχαν στην διαβούλευση αφού «το ΣΒΑΚ είναι το μέλλον της πόλης, υπάρχει ζήτημα διαβούλευσης, η τελευταία, δεν σας θυμάμαι κ.Σταυρέλη στην διαβούλευση, έγινε επι κορωνοιού και είμασταν 10 άτομα. Είχαμε ζητήσει από τον κ.Βλαστό παρουσίαση των δυο λύσεων που προτείνει. Αυτό δεν έγινε συνεπώς είναι ελλιπές γι αυτό δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε. Πρέπει να γίνει η παρουσίαση και να ενημερωθούμε. Λέτε έχουν συμμετάσχει οι φορείς. Ποιοι φορείς; Δεν συμμετείχαν και ξαφνικά βλέπουμε την διείσδυση του ΚΤΕΛ και των ΤΑΧΙ που δεν υπήρχαν» ανέφερε ο Δημήτρης Πρωτοπαπάς ερίζοντας για απαντήσεις τους «απέναντι» στην προσπάθεια του πρώην αντιδημάρχου Γιώργου Πούρου να απαντήσει!

«Δεν υπάρχουν απέναντι για να απαντήσουν! Το θέμα έρχεται ως προ ημερησίας γιατί κατα λάθος δεν μπήκε στην ημερήσια διάταξη. Τι να κάνουμε τώρα;» απάντησε ο Νίκος Σταυρέλης εγκαλώντας την Πράσινη Πόλη στο κομμάτι της ενημέρωσης δεδομένου οτι «Έχετε λάβει την εισήγηση και τα τακτικά και τα αναπληρωματικά μέλη της δημοτικής επιτροπής, η οποία το ψήφισε ομόφωνα. Για ποια έλλειψη ενημέρωσης λέτε;»

Το αβάσιμο του κατεπείγοντος τόνισε και ο επικεφαλής της Πολιτικής Διεξόδου « δεν καταλαβαίνω τη σπουδή για ένα θέμα που χρήζει συζήτησης και απόψεων πόσο δε μάλλον που δεν συμμετέχουμε στην δημοτική επιτροπή. Προτείνω απόσυρση και ένταξη σε ημερήσια διάταξη σε επόμενη συνεδρίαση για προετοιμασία, ενημέρωση και σωστή απόφαση» σημείωσε ο κ.Γκουργιώτης.

«Το ΣΒΑΚ είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να περάσει προ ημερήσιας διάταξης. Στην ημερήσια διάταξη σήμερα υπάρχουν θέματα που πέρασαν σήμερα το πρωί και οι εισηγήσεις ήρθαν πριν 3 μέρες. Δημιουργούμε προβλήματα χωρίς λόγο, θα μπορούσε να είχε μπει, για να ενημερωθούμε. Τι να πούμε; Άντε να ψηφιστεί; Πρέπει να ξέρουν όλοι τι ακριβώς γίνεται. ΚΤΕΛ και ΤΑΧΙ είπαν άποψη γιατί μετέχουν στο κυκλοφοριακό της πόλης. Άργησε διότι η αρχαιολογία απάντησε σε 1 χρόνο, χωρίς να ρίχνω ευθύνη στην υπηρεσία διότι έπρεπε να προηγηθεί η κυκλοφοριακή μελέτη ώστε να είναι το ΣΒΑΚ σωστό. Και θα είναι οδηγός για το μέλλον μας!» ανέφερε ο πρώην Αντιδήμαρχος Τ.Υ Γιώργος Πούρος προτείνοντας αναβολή για 15 ημέρες.

Ο επικεφαλής της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ και πρώην δήμαρχος Βασίλης Νανόπουλος, αν και είχε αρχικώς συνηγορήσει στην συζήτηση, αναδιπλώθηκε συμφωνώντας στην αναβολή ώστε να υπάρξει πλήρης ενημέρωση, σημείωσε ωστόσο πως καμία αλλαγή επι της ουσίας στο σχέδιο δεν θα μπορεί να γίνει αφού το ΣΒΑΚ έχει οριστικοποιηθεί και έχει ήδη λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις. «Έχει οριστικοποιηθεί το σχέδιο, δεν έχουμε περιθώριο ανασκευής» είπε ο Βασίλης Νανόπουλος.

Ο Δήμαρχος Νίκος Σταυρέλης λαμβάνοντας το λόγο, αφού ενημέρωσε τον επικεφαλής της Πράσινης Πόλης πως ο ίδιος παρέστη στην 1η διαβούλευση όπου και έθεσε ερωτήματα στον καθηγητή Βλαστό , εξήγησε πως το κατεπείγον ορίζεται από την αναγκαιότητα αποστολής του ως συννημένο αρχείο για την έγκριση και ένταξη του δήμου Κορινθίων στην ΒΑΑ από την διαχειριστική αρχή. Ο Δήμαρχος στις αιτιάσεις της Πράσινης Πόλης και του συμβούλου Παναγιώτη Σπύρου περι αλλαγής και επέκτασης πεζοδρόμων σε συνάφεια με την δημιουργία του open mall, απάντησε πως οι πεζόδρομοι δεν αλλάζουν, πως υπάρχει ΦΕΚ και πως επίσης, το έργο του Open mall δεν αφορά στο ΣΒΑΚ. «Το ΣΒΑΚ ξεκίνησε έχει τελειώσει απο το 2021. Οι επιστήμονες το έφτιαξαν, όχι η δημοτική αρχή. Είναι έτοιμο για ΦΕΚ, έχει πάρει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις. Οι πεζόδρομοι και το Open mall είναι άλλο πράγμα» είπε ο Νίκος Σταυρέλης εισηγούμενος την υπερψήφιση του Σχεδίου.

Υπέρ της εισήγησης του δημάρχου τάχθηκαν η πλειοψηφούσα παράταξη και η Συμμαχία Πολιτών ενώ καταψήφισαν η Πράσινη Πόλη και η Πολιτική Διέξοδος.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog