Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Ξανά από την αρχή το Δημοτικό Σχολείο Αρχαίας Κορίνθου! Διέλυσε την εργολαβία η δημοτική αρχή

Άγνωστος παραμένει ο χρόνος ολοκλήρωσης των νέων διαδικασιών και η απόδοση του κτιρίου στους μαθητές της Αρχαίας Κορίνθου οι οποίοι ακόμα και σήμερα μαθητεύουν σε λυόμενες αίθουσες με πλείστα προβλήματα!

- Advertisement -

Την διάλυση της εργολαβίας για την ολοκλήρωση του νέου δημοτικού σχολείου της Αρχαίας Κορίνθου επέλεξε η δημοτική αρχή Σταυρέλη, πληρώνοντας υπέρογκα, όπως αναφέρει η αντιπολίτευση, ποσά στον εργολάβο, αφού η διάλυση φέρει την υπαιτιότητα του δήμου.  Το έργο είναι νευραλγικό για την περιοχή και αίτημα πολλών ετών που πλέον…βαδίζει σε άγνωστα μονοπάτια ολοκλήρωσης αφού μεν η δημοτική αρχή δεν θα επιλέξει διαφορετικό οικόπεδο απο το σημερινό, όμως οι όλες διαδικασίες ξεκινούν απο την αρχή! 

Νέος διαγωνισμός, νέες προσφορές, νέες εγκρίσεις και αναθέσεις! 

Τα παιδιά της Αρχαίας Κορίνθου φοιτούν σε λυόμενες αίθουσες με όσα προβλήματα αυτές επισύρουν και με την διαμαρτυρία γονέων και δασκάλων να είναι συνεχής. Αυτή άλλωστε η κατάσταση είχε οδηγήσει την δημοτική αρχή Πνευματικού στο να ξεκινήσει τις διαδικασίες υλοποίησης του έργου το οποίο, η αλήθεια είναι, έχει πολλές φορές «σκοντάψει» στην αρχαιολογία δεδομένου οτι στο σημείο βρέθηκαν εξαιρετικής σημασίας αρχαιολογικά ευρήματα που οδήγησαν σε καθυστερήσεις, τροποποιήσεις μελετών και αλλαγές. Είναι χαρακτηριστικό πως το έργο εντάχθηκε  στις 26/10/2012, στο ΕΠ Δυτικής Ελλάδας Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων και οι ανασκαφές ξεκίνησαν στις 14/03/2014 . Σταμάτησαν μόλις 1 χρόνο μετά. Τον Οκτώβριο του 2018 το έργο επανεντάσσεται στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Η σύμβαση κατασκευής του Σχολικού Συγκροτήματος Αρχαίας Κορίνθου υπεγράφη τον Μάιο του 2020 από τον τότε Δήμαρχο  κ.Βασίλη Νανόπουλο με την μεγάλη κατασκευαστική εταιρία  «Geogenesis Α.Ε». 

Η περίοδος της πανδημίας οδήγησε το έργο σε μεγάλες καθυστερήσεις, όπως επίσης και τα νέα αρχαιολογικά ευρήματα για τα κινδυνεύσει να χαθεί ως έργο συνολικά, τότε. Η δημοτική αρχή παρέστη τον Απρίλιο του 2021 στο ΚΑΣ προκειμένου να υπεραμυνθεί της συνέχισης, κατορθώνοντας να λάβει θετική απόφαση υπό την προυπόθεση σειράς αλλαγών στις μελέτες κατασκευής! 

Τις αλλαγές περιέγραψε αναλυτικά ο τότε αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Έργων κ.Γιώργος Πούρος σε δημόσιο σημείωμα του, προκειμένου να καταδείξει πως οι καθυστερήσεις δεν αποτελούν ευθύνη του δήμου. 

«επιπρόσθετα των αρχικών, όχι 1 αλλά 6 θεμελιώδη και πρωτόγνωρα μελετητικά θέματα προς επίλυση ζητήθηκαν από το Δήμο Κορινθίων μόλις την 7/4/2021 (αρ.πρωτ. 147641), δηλαδή 11 μήνες ή 335 ημέρες μετά την υπογραφή της Σύμβασης (7/5/2020)» ανέφερε τότε ο κ.Πούρος αναλύοντας τα ζητήματα.

Ο εργολάβος κατέθεσε 2 αιτήσεις διακοπής και διάλυσης η μια στις 16/02/2021 (ειδική δήλωση διακοπής εργασιών)  και η 2η στις 31/12/2021 (αίτημα διάλυσης συμφωνητικού). Ο Δήμος τον Μάιο του 2022 όρισε νομικό σύμβουλο για το θέμα, μια διαδικασία μακρά όπως αποδείχθηκε στην συνέχεια αφού η βούληση της δημοτικής αρχής τότε να ακολουθήσει την γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου και να καταβάλλει στον εργολάβο το ποσό αποζημίωσης ώστε να συνεχίσει, να ολοκληρώσει και να παραδώσει το έργο, «σκόνταφτε» στην άρνηση της μειοψηφίας η οποία έθετε ζήτημα υπέρογκων ποσών που έπρεπε να δοθούν ‘- και μάλιστα απο τα ταμεία του δήμου-  και εκτόξευσης προυπολογισμού του έργου. 

Υπέρ της καταβολής αποζημίωσης τάχθηκε και ο δήμαρχος που ξεκίνησε το έργο κ.Αλέξανδρος Πνευματικός, οι 650.000 ευρώ υπερψηφίστηκαν στην οικονομική επιτροπή , την ίδια ώρα που η αρχική απαίτηση του εργολάβου άγγιζε το 1,5 εκ ευρώ! Η καταβολή της αποζημίωσης σήμαινε συνέχιση των εργασιών και αποπεράτωση εντός του 2023!

Το εκλογικό αποτέλεσμα του Οκτώβρη και η ανάληψη διοίκησης από την παράταξη του κ.Σταυρέλη, άλλαξε την πολιτική στο θέμα του σχολείου, η δημοτική αρχή, όπως αναφέραμε στην αρχή, επέλεξε να μην πληρώσει την αποζημίωση στον εργολάβο, να διαλύσει την εργολαβία και να ξεκινήσει τις διαδικασίες απο την αρχή! 

Τις λεπτομέρειες ολοκλήρωσης και παράδοσης, με τα νέα δεδομένα, οφείλει να δώσει στην δημοσιότητα η δημοτική αρχή και η τεχνική υπηρεσία δεδομένου οτι μιλάμε για ένα έργο «όνειρο ζωής» των Αρχαιοκορίνθιων και ένα σχολείο «πρότυπο» για όλη τη χώρα αφού θα είναι το 1ο σχολείο «μουσείο», με γυάλινα πατώματα και έκθεση ευρημάτων! 

Την διάλυση της εργολαβίας αποκάλυψε στην διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου των τριών επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου Κορινθίων, ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Νανόπουλος.

Υπενθυμίζουμε τέλος πως, μόλις πριν 7 μήνες, οι γονείς και οι μαθητές είχαν πραγματοποιήσει κινητοποίηση διαμαρτυρίας ζητώντας, τι άλλο, από την ολοκλήρωση του σχολείου τους. Σε εκείνην την κινητοποίηση, και ενώ προεκλογικά το θέμα του σχολείου ήταν «ψηλά», ουδείς εκ της νέας δημοτικής αρχής είχε παραστεί.  

Χ@ρα

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog