Σταθερά συνεχίζεται η προσπάθεια του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε.) ΑΕ για την απομάκρυνση των επικίνδυνων πλοίων και ναυαγίων, που αποτελούν σοβαρή απειλή για το θαλάσσιο περιβάλλον του κόλπου της Ελευσίνας.
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σημαντική δουλειά στον τομέα αυτό, με αποτέλεσμα να έχει αλλάξει προς το καλύτερο η εικόνα στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ο.Λ.Ε.: «Συγκεκριμένα, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την απομάκρυνση ακόμη δύο επιβλαβών πλοίων από την θαλάσσια ζώνη Λιμένος Ελευσίνας, τις προσεχείς ημέρες.
Πρόκειται για το Δ/Ξ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» (Ν.Π.11260) και το Φ/Γ «ΕΛΕΝΗ Κ» (Ν.Π.11116 ), τα οποία ελλιμενίστηκαν το 2013 και το 2018, αντίστοιχα, στον όρμο της Βλύχας στην Ελευσίνα και στην συνέχεια εγκαταλείφθηκαν. Με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Λ.Ε. Α Ε κατακυρώθηκαν οι δύο ανάδοχες εταιρείες, οι οποίες θα απομακρύνουν τα δύο πλοία, ύστερα από τον ανοικτό Πλειοδοτικό Διαγωνισμό, που διενεργήθηκε στις 27 Αυγούστου 2024. Για τα υπόλοιπα 14 πλοία, από το σύνολο των 16, του εν λόγω διαγωνισμού, προγραμματίζεται να διεξαχθεί επαναληπτικός πλειοδοτικός διαγωνισμός.
Απολογιστικά, την τελευταία 4ετία ο Ο.Λ.Ε. ΑΕ έχει προβεί στην απομάκρυνση 20 ναυαγίων -επιβλαβών πλοίων, ενώ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα διενεργήθηκαν 16 πλειοδοτικοί και μειοδοτικοί διαγωνισμοί, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους απέβησαν άγονοι. Σήμερα στην περιοχή αρμοδιότητας Ο.Λ.Ε. ΑΕ παραμένουν, συνολικά, 36 επικίνδυνα πλοία και ναυάγια και γίνονται συνεχώς προσπάθειες για την απομάκρυνση τους. Το μειωμένο ενδιαφέρον συμμετοχής στους εν λόγω διαγωνισμούς αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού και διερεύνησης από τον Οργανισμό προκειμένου να υποβάλλει τις προτάσεις του στα αρμόδια υπουργεία, συμβάλλοντας στο έργο για τον εκσυγχρονισμό και την βελτίωση της ισχύουσας νομοθεσίας περί απομάκρυνσης ναυαγίων.
Επίσης, πρόοδος σημειώνεται στο χρόνιο πρόβλημα της απομάκρυνσης του Μ/Τ “SLOPS”, καθώς ολοκληρώθηκε, με δαπάνη Ο.Λ.Ε. ΑΕ, η απαιτούμενη Τεχνική Μελέτη για την πλήρη απορρύπανση του ναυαγίου και την εν συνεχεία απομάκρυνση του από τον Όρμο της Βλύχας, όπου βρίσκεται εγκαταλελειμμένο από το 2007. Για την υλοποίηση του εγχειρήματος, έχει ζητηθεί, με την συνδρομή του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, χρηματοδότηση από διαθέσιμους πόρους του Πράσινου Ταμείου, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψαν Ο.Λ.Ε. ΑΕ- Πράσινο Ταμείο».