Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, 2024

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ: 8 μήνες, 5 τομεις, 24 δράσεις για την κοινωνική πολιτική

ΜΑΖΙ αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις

- Advertisement -

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Γιάννης Τσάκωνας, προκειμένου να παρουσιάσει τον απολογισμό των δράσεων στον τομέα ευθύνης του, κατά το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου.

Ο κ. Τσάκωνας ανέφερε πως «μετά την κατάργηση του νομικού προσώπου και την ενοποίηση της Κοινωνικής Πολιτικής υπό μια αντιδημαρχία στοχεύουμε να ενοποιήσουμε ως ένα πλέγμα την κοινωνική πολιτική και να καλλιεργήσουμε το αίσθημα ότι όλες οι κοινωνικές ομάδες είτε χρειάζονται άμεση είτε έμμεση βοήθεια, θα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί σαν μια γροθιά για να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις…».

Ο απολογισμός του κ. Τσάκωνα έχει ως εξής:

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ – ΚΔΑΠ

1) Εγγραφές και λειτουργία υφιστάμενων σταθμών. Αιτήθηκαν την εγγραφή τους περίπου 350 οικογένειες εκ των οποίων ικανοποιήθηκαν περίπου 315 οικογένειες δηλαδή ποσοστό 90% όταν το αντίστοιχο περσυνό σχολικό έτος ήταν συνολικά εγγεγραμμένα παιδιά 280 περίπου.

2) Αριθμός voucher έως σήμερα για το σχολικό έτος 2024 – 2025 : 172 και για το σχολικό έτος 2023 – 2024 (με στοιχεία Μαρτίου 2024) 66. Διαφορά 106 παιδιών. Αύξηση 165%

3) Μετατροπή ενός τμήματος νηπίων σε βρεφών στον Δ΄ Παιδικό Σταθμό της πόλης της Κορίνθου και μετατροπή του σε Βρεφονηπιακό Σταθμό. Ενδιαφέρον από 26 οικογένειες για τις 13 θέσεις. Αυτό σημαίνει ότι ήταν απόλυτα επιτυχημένη η απόφαση. Απαιτούνται κάποιες τεχνικές αλλαγές και κάποιος μικροεξοπλισμός για να λειτουργήσει. Υπολογίζουμε ότι έως τέλος Οκτωβρίου θα είναι όλα έτοιμα. Εξάλλου δεν υπήρχε.

4) Μετατροπή ενός τμήματος νηπίων σε βρεφών στον Ζ΄ Βρεφονηπιακό Σταθμό Περιγιαλίου όπου καλύφθηκαν και οι 26 θέσεις βρεφών. Προέκυψε ένα πλεόνασμα νηπίων περίπου 7 παιδιών λόγω της αλλαγής σε ένα νηπιακό τμήμα όμως τα παιδιά εξυπηρετήθηκαν από τον κοντινότερο παιδικό σταθμό της Αρχαίας Κορίνθου.

5) Βρεφονηπιακός Σταθμός Αγίου Γεωργίου. Η κατασκευή έχει φτάσει περίπου στο 85% και αναμένεται η διαδικασία του ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προμήθεια του εξοπλισμού.

6) Βρεφονηπιακός Σταθμός Αθικίων. Η κατασκευή έχει ολοκληρωθεί και δυστυχώς αναμένεται η διαδικασία του ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προμήθεια του εξοπλισμού.

7) Βρεφονηπιακός Σταθμός Σοφικού. Επειδή ακούγονται διάφορα και κάποιοι έχουν επιδοθεί σε αγώνα λασπολογίας, ύβρεων και λοιπά θέλω να σας ανακοινώσω στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο Βρεφονηπιακός Σταθμός Σοφικού θα ανοίξει με Δήμαρχο Σταυρέλη. Οι αιτήσεις που κατατέθηκαν είναι μόλις 8 όμως ως δημοτική αρχή οφείλουμε να στηρίξουμε την περιοχή της Σολυγείας και να δώσουμε κάθε κίνητρο νέες οικογένειες να έχουν δυνατότητα των παροχών του Βρεφονηπιακού Σταθμού. Να υπενθυμίσω ότι αν είχαμε Δήμαρχο Νανόπουλο ο Βρεφονηπιακός Σταθμός Σοφικού δεν θα άνοιγε, γιατί;;; Το είχε δηλώσει και ο ίδιος ο κύριος Νανόπουλος στο δημοτικό Συμβούλιο ότι με κάτω από 10 παιδιά ο Σταθμός δεν θα λειτουργούσε.

8) Πέραν των συνηθισμένων εκδηλώσεων και των παροχών ήδη έχει ενταχθεί στις παροχές η διατροφολόγος. Έχουν ενταχθεί τρεις Παιδίατροι και όχι ένας και αρχές Οκτωβρίου εντάσσεται και Ψυχολόγος η οποία πλέον των συνηθισμένων ενεργειών θα οργανώσει και σχολές γονέων των παιδιών των Βρεφονηπιακών Σταθμών.

9) Προσλήψεις: Αναμένεται η έγκριση του ΑΣΕΠ για 22 νέες προσλήψεις προσωπικού με χρηματοδότηση μέσω των voucher που ανέφερα παραπάνω, δηλαδή 3 θέσεις ΠΕ Παιδαγωγών, 3 θέσεις ΤΕ Παιδαγωγών, 7 θέσεις ΔΕ Βοηθών Παιδαγωγών, 3 θέσεις Μαγείρων, 1 θέση βοηθού μαγείρου, 4 θέσεις καθαριστριών και 1 θέση Κοινωνικού Λειτουργού. Για πρώτη φορά οι Βρεφονηπιακοί μας Σταθμοί αποκτούν Κοινωνικό Λειτουργό ο οποίος θα προστεθεί στο επιστημονικό προσωπικό και θα παρέχει επιπλέον υπηρεσίες.

10) Αναφορικά με το 1ο ΚΔΑΠ Κορίνθου αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση για την διαδικασία λειτουργίας του η οποία συνεχίζει κανονικά.

ΚΑΠΗ

11) Αναβαθμίζουμε όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τα μέλη των ΚΑΠΗ με δραστηριότητες που θα βοηθήσουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της δημιουργικής απασχόλησης.

12) Θεσμοθετήσαμε το κοινωνικό αντίτιμό δηλαδή κάθε μέλος του ΚΑΠΗ που ανανέωνε την κάρτα του για το έτος 2024 αντί να δίνει 3€ έδωσε ένα συσκευασμένο τρόφιμο. Μέχρι σήμερα έχουν ανανεώσει τις κάρτες τους 2286 μέλη. Τα συσκευασμένα τρόφιμα που μαζεύτηκαν ανήλθαν σε 3815 τεμάχια δηλαδή 1529 τεμάχια περισσότερα διότι το κάθε μέλος δεν έδινε μόνο το ένα το υποχρεωτικό αλλά περισσότερα. Θεωρώ ότι ο στόχος της Αλληλεγγύης επετεύχθη.

13) Θερμαλισμός. Αυξήσαμε την επιδότηση από 50€/μέλος σε 85€ με αποτέλεσμα να έχουμε καθολική συμμετοχή 350 ατόμων όσες δηλαδή ήταν και οι θέσεις όταν για το ίδιο περσυνό διάστημα συμμετείχαν 309 με διατιθέμενες θέσεις 400. Σαφέστατα και έπαιξε καθοριστικό ρόλο η γενναία αύξηση των 35€ επιπλέον / άτομο.

14) Διοργανώσαμε με τις 4 χορωδίες των Κ.Α.Π.Η. (Β΄, ΣΤ, Περιγιαλίου και Αρχαίας Κορίνθου) 3 εκδηλώσεις οι οποίες συγκέντρωσαν τον διπλάσιο κόσμο απ’ ότι περιμέναμε. Αυτό μας δείχνει όχι μόνο την επιτυχία των εκδηλώσεων αλλά και την δίψα των μελών μας για δημιουργική διασκέδαση.

15) Διοργανώνουμε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της Τρίτης Ηλικίας που είναι η 1η Οκτωβρίου κάθε έτους, συνεστίαση σε 7 διαφορετικά σημεία και όχι προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να τιμήσουμε και τα μέλη των ΚΑΠΗ στην περιοχή τους αλλά και να βοηθήσουμε την τοπική αγορά των περιοχών. (Ταβέρνες, φούρνους κλπ).

16) Ετοιμάζουμε μια πενθήμερη εκδρομή στην Μυτιλήνη εντός του Οκτωβρίου, οι ανακοινώσεις θα βγουν άμεσα με πάλι γενναία χρηματοδότηση στο ποσό ύψους 80€/συμμετέχοντα μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων.

17) Επιπλέον προετοιμάζουμε κάποιες μικρές εκδρομές σε διάφορες περιοχές της χώρας μας και παρακολούθησης θεατρικών παραστάσεων μέχρι τέλος του χρόνου.

ΚΗΦΗ

18) Αναδιοργανώνουμε ριζικά το πρόγραμμα του ΚΗΦΗ το οποίο πρέπει να αυξήσει την απήχηση του και να αναδειχθούν οι πολύτιμες υπηρεσίες που μπορεί αυτό να προσφέρει. Είναι χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα το οποίο λειτουργεί από το 2007 και έχουμε υποχρέωση να το αναπτύξουμε. Το επόμενο διάστημα προχωράμε σε μετεγκατάσταση σε νέο λειτουργικό κτίριο και εντάσσουμε άμεσα στις υφιστάμενες παρεχόμενες υπηρεσίες, τις υπηρεσίες της εργοθεραπείας, της ψυχολογικής υποστήριξης, της φυσικοθεραπείας και της διατροφολογίας.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ

19) Αναβαθμίζουμε τις παρεχόμενες εθελοντικές υπηρεσίες θεσμοθετώντας ρητά και ξεκάθαρα τα Κοινωνικά Φροντιστήρια ως εθελοντική παρεχόμενη υπηρεσία του Δήμου με νέο κανονισμό λειτουργίας. Ήδη από τον Ιούνιο τα Κοινωνικά Φροντιστήρια διαθέτουν την δική τους τηλεφωνική γραμμή με internet και εδώ και λίγες ημέρες παρέχεται από υπάλληλο του Δήμου η γραμματειακή υποστήριξη των εθελοντών καθηγητών.

20) Χθες βράδυ κατόπιν εισήγησης του Δημάρχου το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την επιχορήγηση του συλλόγου φίλων Κοινωνικών Φροντιστηρίων με 3000€ για την ανάπτυξη των επιπλέον δράσεων του, ο οποίος σύλλογος λειτουργεί ως κεντρικός βραχίονας των Κοινωνικών Φροντιστηρίων και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ (ΠΡΟΝΟΙΑ)

21) Αναβαθμίσαμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο δημιουργώντας το ΔΙΚΤΥΟ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ με την επωνυμία ¨ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ¨ και το οποίο θα περιλαμβάνει:

Κοινωνικό Παντοπωλείο
Πακέτο Φοιτητή
Κοινωνικό Συσσίτιο
Κοινωνική Ιματιοθήκη
Κοινωνικό Βιβλιοπωλείο
Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο
Κοινωνικό Πλυντήριο
Κοινωνικό Κομμωτήριο
Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη

Ο υφιστάμενος χώρος του Κοινωνικού Παντοπωλείου πλέον θα γίνει το αποκλειστικό σημείο αλληλεγγύης για όσους θα είναι δικαιούχοι των παροχών.

Σύντομα θα ανακοινωθούν όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν την ένταξη ατόμων ή οικογενειών στο Δίκτυο και κάθε λεπτομέρεια που αφορά το πακέτο του Φοιτητή.

22) 1000€ οικονομική ενίσχυση – χρηματικό βοήθημα για την απόκτηση παιδιού που γεννιέται σε οικογένειες που ανήκουν στους οικονομικά αδύναμους κατοίκους. Οι οικογένειες αυτές θα πρέπει να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στον Δήμο Κορινθίων και να έχουν σύμφωνα με την δήλωση φορολογίας εισοδήματος παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Σύντομα θα ανακοινωθούν όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν στην διαδικασία υποβολής των αιτήσεων και κάθε λεπτομέρεια.

23) ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ. Θα το χαρακτηρίσω ως ένα αναξιοποίητο εργαλείο βοήθειας στον Δήμο μας. Ενώ έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό ικανό να καλύψει τις ανάγκες και μάλιστα αναμένονται επιπλέον 4 υπάλληλοι από την προκήρυξη που είχε βγει το 2021, θα σας πω ότι από το 2011 έως τέλος του 2023 δεν υπήρχε το ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ στην Δ.Ε. Σαρωνικού. Εξυπηρετούνταν έως 31/12/2023 πέντε (5) περιστατικά και 01/01/2024 έχουμε φτάσει τα 27 περιστατικά. Σύνολο στην θητεία μου ως αντιδήμαρχος έχουμε επιπλέον 60 περιστατικά. Την υπηρεσία ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ την αναδιοργανώνουμε ριζικά αφού πρώτα παραλάβουμε στα πέντε (5) αυτοκίνητα μέσω leasing τα οποία είναι άκρως απαραίτητα μιας και η εν λόγω υπηρεσία παρέχεται κατ’ οίκον.

24) Προετοιμάζουμε δράσεις μέσω του Κέντρου Κοινότητας για την προώθηση των υπηρεσιών που μπορεί να παρέχει ο Δήμος και του Κέντρου Συμβουλευτικής κατά της βίας των γυναικών σε σχολεία, ΚΑΠΗ και όπου αλλού μπορούμε προκειμένου να δώσουμε έμφαση στην πρόληψη του φαινομένου της βίας.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog