Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Πρόταση του Σωτήρη Κουφογιάννη για το Σουσάκι

- Advertisement -

Σουσάκι: Μήπως ήρθε ο καιρός να γίνει το ηφαίστειο πόλος τουριστικής έλξης;

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται παγκοσμίως σημαντική αύξηση της δημοτικότητας  των ηφαιστείων ως τουριστικά αξιοθέατα. Πρόκειται για τουρίστες που μαγεύονται από τα ηφαίστεια και σε κάθε ευκαιρία βρίσκονται κοντά σε κάποιον κρατήρα. Αναμφισβήτητα προσφέρεται στους ταξιδιώτες μια ασύγκριτη φυσική εμπειρία αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποβεί μοιραία.

Μια δημοφιλής δραστηριότητα είναι η πεζοπορία σε ένα ηφαίστειο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Αλλά δεν χρειάζεται να ταξιδέψει κανείς ως τις Άνδεις αφού υπάρχει ηφαίστειο 65 χλμ. μόλις από την Αττική.

Το ηφαίστειο στο «Σουσάκι» αποτελεί ένα απόκοσμο, σεληνιακό τοπίο που ελάχιστοι γνωρίζουν ότι βρίσκεται στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας.  Για να φτάσει κανείς εκεί, πρέπει να διασχίσει ένα μικρό, τραχύ μονοπάτι ανάμεσα σε λιόδεντρα.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 180 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και σήμερα περίπου 2,5 εκατ.  χρόνια μετά την τελευταία του έκρηξη διατηρεί έντονη τη μετα-ηφαιστειακή του δραστηριότητα. Από αυτό εκλύονται στην ατμόσφαιρα πολλά δεκάδες χιλιάδες κυβικά διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και υδροθείου, ενώ η θερμοκρασία στην πλαγιά του φτάνει ακόμη και τους 42 βαθμούς Κελσίου. Αποτελεί το βόρειο άκρο του ηφαιστειακού τόξου στο οποίο περιλαμβάνονται ακόμη τα ηφαίστεια των Μεθάνων, της Αίγινας, του Πόρου, της Νισύρου αλλά και της Σαντορίνης.

Τουρισμός και πολιτισμός είναι δυο έννοιες στενά συνυφασμένες, σχεδόν αλληλένδετες και αλληλοεξαρτώμενες. Με δεδομένο τον ελληνικό πολιτισμικό πλούτο και την παράδοσή μας, η κατάλληλη σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό μπορεί να αποτελέσει ισχυρό πόλο έλξης τουριστών υψηλού μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τόσα χρόνια δεν έχει εκμεταλλευτεί σωστά αυτό το ηφαιστειακό τοπίο.   

Ίσως θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα Ηφαιστειολογικό Μουσείο με δείγματα και φωτογραφίες από τα πλέον εντυπωσιακά και χαρακτηριστικά πετρώματα. Ένας χώρος που θα περιλαμβάνει εικόνες και πρότυπα άλλων ελληνικών ηφαιστείων, καθώς και θέματα του ηφαιστειακού τόξου του Αιγαίου. Παράλληλα, θα μπορούσε να προσληφθεί κάποιος αρχαιολόγος/ξεναγός για ολιγόωρες γεωλογικές ξεναγήσεις και πεζοπορίες στο Σουσάκι που θα έδειχνε την άγρια ομορφιά σε τουρίστες, ενώ θα μπορούσαν να διοργανώνονται ημερήσιες εκδρομές για τους μαθητές των σχολείων του δήμου.

Ο Δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων διαθέτει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να υποστηρίξει εναλλακτικές μορφές τουρισμού, επομένως εάν η Περιφέρεια Πελοποννήσου  σταθεί αρωγός σε μια δημιουργική προσπάθεια του Δήμου θα αναδειχθεί η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της  περιοχής. Νομίζω ήρθε επιτέλους ο καιρός να αναβαθμιστεί ο οικισμός αξιοποιώντας στο έπακρο το  ηφαίστειο, το οποίο θα αποτελέσει πόλο έλξης μεγάλου τουριστικού κύματος.

Σωτήρης Κουφογιάννης

Δημοτικός σύμβουλος του δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων

- Advertisement -

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πολυ καλη προταση. Επισης εξαιρετικη θα ηταν η διερευνηση της δυνατοτητας εκμεταλλευσης της γεωθερμιας

  2. Το λέμε εδώ και πολλά χρόνια, έρχονται μόνο φοιτητές
    Ούτε δρόμος δεν υπάρχει
    Εμείς τα λέμε κανείς δεν ακούει.
    Μπορεί να μη θέλουν την γεωθερμία !!!! Ποιος ξέρει θα δείξει

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog