Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Έρχεται το «ψηφιακό τέλος συναλλαγής»

Ψηφιακό μπλόκο σε ανασφάλιστα οχήματα και όσα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ.

- Advertisement -

Για ένα καυτό τετράμηνο με νέες νομοθετικές παρεμβάσεις και κρίσιμους σταθμούς για τις εξελίξεις στην οικονομία τα επόμενα χρόνια προετοιμάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης από την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών.

Η ατζέντα περιλαμβάνει την κατάθεση 5 νομοσχεδίων στη Βουλή που θα φέρουν ανατροπές σε εκατοντάδες συναλλαγές στην αγορά, τη λειτουργία των ΔΕΚΟ του Υπερταμείου, τις επενδύσεις, τους ιδιοκτήτες οχημάτων και τις συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα στο μέτωπο της οικονομίας, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας τους οποίους θα εφαρμόσει η χώρα από το 2025 και θα σημάνουν το τέλος της δημοσιονομικής χαλαρότητας με τον χρόνο ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τον μειωμένο ΦΠΑ στον καφέ με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εξετάζεται η παράταση του μέτρου έως το τέλος του χρόνου.

Οι μπλε φάκελοι τους οποίους θα αρχίσει να ανοίγει από την επόμενη εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο περιέχουν:

Ψηφιακό τέλος συναλλαγής

Το τέλος χαρτοσήμου, το οποίο επιβλήθηκε πριν από σχεδόν 100 χρόνια, επιβαρύνει πάνω από 500 συναλλαγές και συμβάσεις και αποτελεί ακόμα και σήμερα πηγή αμφισβητήσεων και προστριβών στον φορολογικό έλεγχο, γίνεται ψηφιακό, εκσυγχρονίζεται ενώ παράλληλα σχεδιάζεται η κατάργησή του σε ορισμένες συναλλαγές.

Ο μετασχηματισμός του χαρτοσήμου σε «ψηφιακό τέλος συναλλαγής» είναι έργο που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και γίνεται για πρώτη φορά καθώς πρόκειται για μία δύσκολη μεταρρύθμιση λόγω της πολυπλοκότητας της νομοθεσίας, η οποία χρονολογείται από το 1931!

Το τέλος χαρτοσήμου επιβάλλεται σε μια σειρά συναλλαγών και συμβάσεων όπως δάνεια, μισθώματα (πλην κατοικιών), επιδοτήσεις, οικονομικές ενισχύσεις, διανομή κληρονομιάς, εγγραφές στα βιβλία επιτηδευματιών, με δύο κατά κύριο λόγο συντελεστές, 2,4% και 3,6% (οι βασικοί συντελεστές είναι 2% και 3%, επιβαλλόμενης, όμως, και εισφοράς 20% επί του χαρτοσήμου υπέρ του ΟΓΑ).

Το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του τέλους χαρτοσήμου αναμένεται να παρουσιαστεί ενδεχομένως στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο από τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη.

Αμέσως μετά θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Ψηφιακό μπλόκο σε ανασφάλιστα οχήματα και όσα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ. Το νομοσχέδιο είναι έτοιμο να κατατεθεί στη Βουλή και περιλαμβάνει αυστηρές κυρώσεις στους ιδιοκτήτες οχημάτων τα οποία είναι ανασφάλιστα ή δεν έχουν περάσει τεχνικό έλεγχο ή δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας.

Ειδικά για τα τέλη κυκλοφορίας καθιερώνονται κλιμακωτά πρόστιμα για την εκπρόθεσμη καταβολή τους ενώ οι καμπάνες για τα ανασφάλιστα οχήματα ξεκινούν από 250 ευρώ για τα δίκυκλα, αυξάνονται στα 500 ευρώ για τα επιβατηγά και καταλήγουν στα 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης.

- Advertisement -
ΠΗΓΗin

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Περιεχόμενα άρθρου

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog