Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025

23 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Εκτιμάται ότι μόνο την ημέρα αυτή διακινούνται στην Βαρκελώνη 500.000 βιβλία και 4 εκατομμύρια τριαντάφυλλα.

- Advertisement -

Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από τη ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων: ο ισπανός συγγραφέας του Δον Κιχώτη Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο άγγλος δραματουργός Γουίλιαμ Σέξπιρ. Με αφορμή το διπλό αυτό γεγονός, η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου.

Στην Καταλονία, την ημέρα αυτή εορτάζεται η Μέρα των Βιβλίων και των Ρόδων, μία τοπική παραλλαγή της Γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, που συνδυάζεται με την εορτή του προστάτη της περιοχής, Αγίου Γεωργίου.

Με το σύνθημα «Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα», ο άνδρας θα χαρίσει στην αγαπημένη του ένα τριαντάφυλλο κι αυτή θα του το ανταποδώσει με ένα βιβλίο.

Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων, ο περίφημος δρόμος της Βαρκελώνης «Λα Ράμπλα», η πιο ζωντανή γωνιά της πόλης, «ο μόνος δρόμος, που δεν ήθελα να τελείωνε ποτέ», όπως είχε πει κάποτε ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Εκτιμάται ότι μόνο την ημέρα αυτή διακινούνται στην Βαρκελώνη 500.000 βιβλία και 4 εκατομμύρια τριαντάφυλλα.

Ο κορυφαίος θεατρικός συγγραφέας, Γουίλιαμ Σέξπιρ

Ο Γουίλιαμ Σεξπιρ ήταν Άγγλος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, ηθοποιός και θεατρικός επιχειρηματίας.

Θεωρείται ο κορυφαίος δραματουργός των νεωτέρων χρόνος και ο μόνος, ίσως, που μπορεί να σταθεί δίπλα στους τρεις μεγάλους αρχαίους έλληνες τραγικούς ποιητές. Ο δημιουργός του «Άμλετ», του «Μάκθεβ», του «Βασιλιά Λιρ» και άλλων αριστουργημάτων ζωντάνεψε με τους ήρωές του, όχι μόνο το πνεύμα της εποχής του, αλλά όλων των αιώνων.

Μιγκέλ ντε Θερβάντες: Ο συγγραφέας του Δον Κιχώτη

Ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες είναι χωρίς καμία αμφιβολία ένας από τους μεγαλύτερους λογοτέχνες όλων των εποχών.

Η περιπετειώδης και γεμάτη οδύνες ζωή του κύλησε ανάμεσα στην περίοδο του μεγαλείου της Ισπανίας και στην αρχή της παρακμής της, πράγμα που αποτυπώνεται στο αριστούργημά του «Δον Κιχώτης», που θεωρείται ένα από τα κορυφαία και επιδραστικότερα μυθιστορήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Το έργο αυτό επηρέασε γενιές πεζογράφων, όχι μόνο στον ισπανόφωνο, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι το πιο πολυμεταφρασμένο βιβλίο, μετά τη Βίβλο.

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Εγώ πολλά γράμματα μπορεί να μην έμαθα για να γίνουμε τίποτα επιστήμονες και διδάκτωρ που ειναι μερικοί εδώ στο μπλογκ αλλά το διάβαζα το βιβλίο μικρός !!Και Βικτωρ Ουγκό διάβαζα και Ιούλιο Βερν αν θυμαμε καλά τα ονοματα και εγκυκλοπαιδιες για να μαθαίναμε πράγματα και θαύματα !Τωρα τα γκουκλαρεις και μαθαινεις τα πάντα !Παλια έπρεπε να ανοίξουμε την ΔΟΜΗ και κανένα παγκόσμιο ατλας ,λεξικά ελληνικά Αγγλικά και πάει λέγοντας !!Και περιοδικά που τότε που είμαστε εμεις οι 57ρηδες πιτσιρικια διαβάζαμε και Μίκυ Μαους Λούκι Λουκ Μπλεκ Τιραμολα και Σεραφινο τον Ποπάυ με το σπανάκι του τον Μικρό Ήρωα και τα κορίτσια Μανινα και Κατερίνα και Ρομάντζο 🤠🤠Όσοι διαβαζατε όλα αυτά να ελεξετε το ζαχαρο 😆😆Θα του ανεβεί η πίεση του Μπαμπινιωτη του μπλογκ και θα ριξει καμία ατάκα στο σχόλιο μου !!Για να δώσουν το παρών όσοι διάβαζαν Τιραμολα και Σεραφινο για να δούμε παρουσίες 😆😆Αντε γεια μας σας έχω και αλλά για μπάσκετ Παναθας ,τα πλέι οφ σημερις και αλλά πολλά σε άλλο άρθρο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog