Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024

Περαχώρα:Ταξίδι στο 1821 με «πλοηγό» τον Δημήτρη Σταθακόπουλο (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Η 23 Μαρτίου 2024 θα μείνει αξέχαστη για δύο λόγους στο κοινό που γέμισε ασφυκτικά το αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Περαχώρας.

- Advertisement -

Δύο είναι οι λόγοι που γράφτηκε ιστορία. Για τον πρώτο λόγο σας είχαμε προϊδεάσει με την αναγγελία της εκδήλωσης. Ο επίτιμος καλεσμένος-ομιλητής Διδάκτωρ Πάντειου Πανεπιστημίου κ.Δημήτρης Σταθακόπουλος είναι ένας εξαίρετος ερευνητής της ιστορίας μας και λαμβανουμένου υπόψη ότι είναι(και) Δικηγόρος παρ’Αρείω Πάγω, οι απαντήσεις που έδωσε σε 10 «διαχρονικές» ερωτήσεις(μύθους) που αφορούν την Επανάσταση του 1821 δεν άφησαν καμία αμφιβολία.

Η άνεση του λόγου του αποδεικνύουν την ρητορική του ικανότητα και σαν έγκριτος Οθωμανολόγος μας ταξίδεψε νοερά τα χρόνια εκείνα, τα Επαναστατικά αλλά και τα προεπαναστατικά αφού ο Ελληνισμός-από την «επόμενη μέρα» της Άλωσης της Πόλης-δεν σταμάτησε στιγμή να εξεγείρεται.

Από το 1453 εώς το 1821 παραπάνω από 70 επίσημες εξεγέρσεις κατά των Οθωμανών είχαν λάβει χώρα σε όλον τον ελληνικό κόσμο. Αν συμπεριλάβουμε και μικρότερους ξεσηκωμούς ο αριθμός ξεπερνά τους 120!

Ένας αριθμός που καταρρίπτει φθηνές αμπελοφιλοσοφίες του τύπου «μια χαρά περνούσαν οι Έλληνες επί Τουρκοκρατίας». Η Επανάσταση του 1821 όπως θέλουν να φαντάζονται σύγχρονοι «αποδομητές» της ιστορίας δεν ήταν ταξική και μόνο. Ήταν πρωτίστως Θρησκευτική, Εθνική αλλά και ταξική γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε, ο εξεγερμένος ήθελε και το «χωραφάκι» του.

Οι 2,5 ώρες του ταξιδιού στον χρόνο έβαλε στην σωστή βάση της ιστορίας κρίσιμα ζητήματα όπως το Κρυφό Σχολειό, την Φιλική Εταιρεία, την Εκκλησία(που πλήρωσε βαρύ φόρτο), τα Δάνεια του 21′(η πρώτη ντε φάκτο αναγνώριση της ελληνικής οντότητας), την ναυμαχία του Ναβαρίνου-που οι σύγχρονοι «αποδομητές» παρουσιάζουν ως σωτήρια για την Επανάσταση, ενώ το κύριο γεγονός της αναγνώρισης της Ανεξαρτησίας του Ελληνικού Κράτους ήταν η εισβολή των Ρώσων στην Ανδριανούπολη το 1829 και η συνθήκη που υπογράφτηκε- όπως επίσης και το σύγχρονο φαινόμενο τοπικισμού των τελευταίων ετών για το ποιά πόλη-περιοχή ξεσηκώθηκε πρώτη.

Σε αυτό το ζήτημα, παρέθεσε πλήθος στοιχείων-ελληνικών αλλά και τουρκικών- και απέδειξε ότι η Επανάσταση ξεκίνησε στην Αγία Λαύρα των Καλαβρύτων.

Όσον αφορά τον μεγάλο μας κυβερνήτη, Ιωάννη Καποδίστρια, η επιχειρηματολογία του ομιλητή «έδειξε» ως ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας του, τις Μεγάλες Δυνάμεις και ειδικά τους Άγγλους. Η έλευση κατόπιν ενός ανήλικου Βαυαρού βασιλιά και η Βαυαροκρατία που ακολούθησε με τους Αντιβασιλείς, έθεσε στο περιθώριο(και στην φυλακή) όλους του Αγωνιστές του 1821,έκλεισε 400 Μοναστήρια και διέκοψε τις σχέσεις με το Πατριαρχείο.

Η Βαυαροκρατία είχε ως κύριο στόχο την απομάκρυνση της Ρωσικής επιρροής από τα ελληνικά πράγματα.

Στο τέλος της ομιλίας του ο Δρ.Δημήτρης Σταθακόπουλος και ύστερα από το ταξίδι στον χρόνο, σαν επιδέξιος πιλότος μας προσγείωσε ομαλά στην σημερινή εποχή, στηλιτεύοντας την εκχώρηση του ονόματος Μακεδονία στα Σκόπια, που όπως είπε, είναι εκχώρηση κυριαρχίας(αυτό έλεγαν εξάλλου οι αείμνηστοι Κ.Καραμανλής και Α.Παπανδρέου) ενώ έκλεισε λέγοντας ότι η Τουρκία θα πέσει στην Θουκιδίδειο παγίδα λόγω της μεγαλομανίας της.

Ευχάριστα νέα για το Αρχαιολογικό Μουσείο Περαχώρας

Ο δεύτερος λόγος της οριοθέτησης της χθεσινής μέρας ως ιστορικής, είναι η αποκάλυψη δια του προέδρου της Ένωσης Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας κ.Σωτήρη Πρωτοπαππά, για την ΔΕΣΜΕΥΣΗ του Υφυπουργού Πολιτισμού κ.Χρίστου Δήμα για την άμεση εξεύρεση πόρων για την μελέτη και κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας!

Ο κύριος Πρωτοπαππάς ήταν εμφανώς συγκινημένος και ευχαρίστησε θερμά τον Υφυπουργό, τον Δήμαρχο κ.Γιώργο Γκιώνη αλλά και την πρόεδρο της Δ.Ε. Λουτρακίου-Περαχώρας κ.Χρυσούλα Παππά. Στην σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί πριν λίγες μέρες στην Αθήνα, ήταν παρόντες ο γραμματέας της Ένωσης κ.Κώστας Παπαδημητρίου ,η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Ένωσης κ.Μαρία Λαμπαδάρη και ο συνεργάτης του Υφυπουργού κ.Τάσος Λυμπερίου.

Χαρμόσυνα νέα λοιπόν για τους απανταχού Περαχωρίτες και τους δημότες του Λουτρακίου καθώς μια προσπάθεια χρόνων δείχνει να μπαίνει στο αυλάκι και να γίνεται χειροπιαστή.

Η χθεσινή βραδιά ήταν άψογη καθώς συνέβαλε καθοριστικά σαν συνδιοργανώτρια η Διευθύντρια του Γυμνασίου Περαχώρας κ.Ελένη Αυλωνίτη με μαθητές του σχολείου-να παίζουν πριν την έναρξη των ομιλιών- ένα μικρό θεατρικό σκετς που συγκίνησε ιδιαίτερα το κοινό.

Την εκδήλωση «διεύθυνε» μαεστρικά η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Ένωσης κ.Μαρία Λαμπαδάρη και τίμησαν με την παρουσία τους, η βουλευτής της ΝΔ κ.Μαριλένα Σούκουλη, ο αντιπεριφειάρχης κ.Τάσος Γκιολής, ο περιφερειακός σύμβουλος κ.Γιώργος Πετρίτσης, ο πρώην δήμαρχος κ.Γιάννης Γιωτάκης, η διευθύντρια του Κέντρου Υγείας κ.Παρασκευή Σούκουλη, η αντιδήμαρχος Λουτρακίου κ.Θεώνη Μαυροματίδου, ο αντιδήμαρχος Λουτρακίου κ.Μιχάλης Κανάκης και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.Μαρία Πρωτοπαππά, κ.Γιάννης Γιαννούλης, κ.Σωτήρης Κουφογιάννης, κ.Γιάννης Κακούρος και κ.Κώστας Ζερβός. Παρούσα βέβαια και η πρόεδρος της Δ.Ε.Λουτρακίου-Περαχώρας κ.Χρυσούλα Παππά.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης προσφέρθηκε ένας μικρός μπουφές με γλυκά, βουτήματα και αναψυκτικά, προσφορά των καταστημάτων «ο Φούρνος της Χαράς» και «Κανάκης».

Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της χθεσινής εκδήλωσης για την τρίωρη ανάταση μνημοσύνης και ειδικά για την φιλοξενία ενός ανθρώπου που θεωρείται άξιος συνεχιστής μεγάλων Δασκάλων του Γένους.

Αποτελεί πνευματική συνέχεια της περσινής εκδήλωσης του Περαχωρίτη κ.Γιάννη Καραπανάγου με την έλευση ενός άλλου μεγάλου Δασκάλου του Γένους, του κ.Μελέτη Μελετόπουλου και βεβαίως την πρόσφατη πανηγυρική Ίδρυση και Λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου του χωριού.

Μπορεί η Περαχώρα να μην είναι πια η φυσική πρωτεύουσα του Δήμου αλλά έχει πάντα αναμμένο το καντήλι της Ιστορίας και λειτουργεί δικαίως ως το πνευματικό λίκνο του δήμου, την μαμά πατρίδα του τόπου. Ενός πανάρχαιου τόπου που διώχνει την λήθη, ζωντανεύει τις μνήμες και αποτελεί οδηγό για το παρόν και το μέλλον!

Mifi(Μιχάλης Φιλιάνδρας)

*Τα δύο βίντεο από τον φίλο Γιάννη Αικατερίνη και το perahora.gr τον οποίο και ευχαριστώ.

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog