- Το «ποτάμι» των φοιτητών που πλημμύρισε χθες την πρωτεύουσα έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα αποφασιστικότητας κατά του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια που ετοιμάζει να φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση.
Πάνω από 20.000 διαδηλωτές βρέθηκαν στους δρόμους της Αθήνας (και άλλων μεγάλων πόλεων) διαδηλώνοντας δυναμικά και με πίστη στον αγώνα που δίνουν.
Οι φοιτητές υποσχέθηκαν πως θα «βουλιάξουν την Αθήνα» και το έκαναν πράξη με την κυβέρνηση να μην πιστεύει στα μάτια της τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί, κατατάσσοντας τους διαμαρτυρόμενους στις «μειοψηφίες».
Ο αγώνας των φοιτητών θα συνεχισθεί με πολύμορφες δράσεις με πρώτο σταθμό το υπουργείο Παιδείας, τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου
Μετά το χθεσινό μεγαλειώδες συλλαλητήριο τίποτα δεν μπορεί να είναι ίδιο και σίγουρα το αφήγημα περί μειοψηφιών μοιάζει αδύναμο αν αναλογιστεί κανείς πως ακολούθησε μαζική συνέλευση στο Πάντειο από τον Πανελλαδικό Συντονισμό των Φοιτητικών Συλλόγων και αποφασίστηκαν πολύμορφες δράσεις για τη συνέχιση του αγώνα.
Οι φοιτητές αποφάσισαν μεταξύ άλλων να κλιμακώσουν τις δράσεις τους με κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας τη Δευτέρα 12/2 στις 12:00, νέα συλλαλητήρια την Πέμπτη 15/2, συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών στην Αθήνα αλλά και συμμετοχή στην Πανελλαδική Απεργία στις 28 Φεβρουαρίου μέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το δυστύχημα στα Τέμπη.
Οι νέες κινητοποιήσεις που αποφασίσθηκαν
Η πρόσφατη δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας όχι μόνο δεν καταλάγιασε τις αντιδράσεις αλλά δείχνει να γυρνάει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση καθώς επιβεβαιώνει τις ανησυχίες για τον τρόπο που μεθοδεύεται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και θέτει εν αμφιβόλω την έννοια της αριστείας που ο ίδιος ο πρωθυπουργός τη συνέδεσε με την συνεχή προσπάθεια βελτίωσης.
«Η πολιτική της κυβέρνησης είναι μειοψηφία στους χώρους εκπαίδευσης. Η ΠΟΣΔΕΠ, οι εργαζόμενοι στα ΑΕΙ, η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητικών συμβουλίων, των εργατικών σωματείων και όλη η κοινωνίας είναι μαζί μας! Πετύχαμε την πρώτη νίκη! – Συνεχίζουμε!» αναφέρει μεταξύ άλλων το Συντονιστικό σημειώνοντας πως ο υπουργός παιδείας «παρουσίασε ένα νομοσχέδιο ακόμα χειρότερο και από τις προβλέψεις!»
Δηλώνουν πως δεν θα ανεχτούν «διάλυση των πτυχίων τους, την πλήρη υποβάθμιση των σπουδών τους, την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης».
Προχωρούν το επόμενο χρονικό διάστημα σε:
Νέες Γενικές Συνελεύσεις την επόμενη βδομάδα που οι φοιτητικοί σύλλογοι να αποφασίσουν την κλιμάκωση του αγώνα τους σε κάθε σύλλογο με νέες μαζικές κινητοποιήσεις, καταλήψεις και δράσεις.
Κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας τη Δευτέρα 12/2 στις 12:00
Νέα συλλαλητήρια φοιτητικών συλλόγων την Πέμπτη 15/2
Συμμετέχουμε και στηρίζουμε στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών στην Αθήνα Συμμετέχουμε στην Πανελλαδική Απεργία στις 28 Φλεβάρη μέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη.
Οργανώνουμε πολύμορφη δράση ενάντια στο νομοσχέδιο και σε κάθε πόλη αποφασίζουμε συναυλίες, καμπάνια ενημέρωσης στα σχολεία, σε χώρους δουλειάς, γειτονιές, αποκλεισμό δρόμων, νέες διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις.
Παίρνουμε μέτρα για να μπουν ακόμα περισσότεροι στον αγώνα, για να οργανωθούμε καλύτερα και με συγκρότηση επιτροπών αγώνα, ίδρυση νέων ΦΣ σε τμήματα που δεν υπάρχουν.
Μαζικοποιούμε και περιφρουρούμε τις απόφασεις των Φοιητικών μας Συλλόγων. Συγκέντρωση στο σημείου του κρατικού εγκλήματος στα Τέμπη, στις 24/02! Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί!
Στο μεταξύ, το Πανελλαδικό Συντονιστικό που συνεδρίασε χθες στη Νομική της Αθήνας καλεί όλους τους Συλλόγους να συμμετέχουν στον συντονισμό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων, την ερχόμενη Πέμπτη, αμέσως μετά την πορεία, ώστε «να συντονιστούμε από κοινού».
Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων θα γίνει αύριο, Σάββατο, μεγάλη συναυλία των Φοιτητικών Συλλόγων στα Προπύλαια.
Επίσης προειδοποιούν ότι «προετοιμάζουμε μπλακ-άουτ σε περίπτωση κατάθεσης και εισαγωγής του νομοσχεδίου για ψήφιση».
Καλούν την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και τους μαθητές και τους καθηγητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης «σε κοινό αγώνα». Καλούν »όλη την κοινωνία, φορείς των εργαζομένων να πλαισιώσουν τις κινητοποιήσεις, τις πορείες και τις δράσεις μας».
Πλέον, η αμηχανία στο κυβερνητικό επιτελείο είναι φανερή με δύο «καυτά» μέτωπα να προκαλούν «πονοκέφαλο». Πρόκειται για τις αγροτικές και τις φοιτητικές κινητοποιήσεις που και μαζικές είναι και τη νομιμοποίηση της κοινωνίας έχουν.
Το σχέδιο νόμου
Ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης έθεσε από χθες Πέμπτη (8/2) σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Ο τίτλος του εν λόγω νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού είναι: «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα προσφέρουν προγράμματα σπουδών σε τρεις κύκλους: προπτυχιακά, μεταπτυχιακά, διδακτορικά.
Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο στο άρθρο 123 ορίζει ότι το Νομικό Πρόσωπο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (πρόκειται για τη νομική οντότητα του μη κρατικού ΑΕΙ) «θα προσφέρει προγράμματα σπουδών, που έχουν πιστοποιηθεί από το μητρικό ίδρυμα».