Με την αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, που έχει οριστεί στις 30 Μαΐου κάθε χρόνου, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου εξέδωσε την πιο κάτω ανακοίνωση:
Από το 2009, η Διεθνής Ομοσπονδία Multiple Sclerosis International Federation (MSIF), καθιέρωσε την τελευταία Τετάρτη του Μαΐου κάθε χρόνου, ως Παγκόσμια Ημέρα για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας. Από το 2018 όμως, η μέρα αυτή εορτάζεται κάθε χρόνο στις 30 Μαΐου, με συντονισμένες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.
Στόχος της παγκόσμιας ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού και της Πολιτείας σχετικά με τη νόσο αυτή, η επίτευξη μεγαλύτερης κατανόησης μέσω της σωστής ενημέρωσης για αυτήν τη χρόνια πάθηση, καθώς και η ενημέρωση για τις επιπτώσεις της νόσου στην καθημερινότητα των πασχόντων αλλά και των οικογενειών τους.
Κάθε χρόνο η εκστρατεία επικεντρώνεται σε ένα διαφορετικό θέμα. Το φετινό θέμα της ημέρας αυτής έχει την ονομασία “Συνδέσεις”. Αυτό είναι το παγκόσμιο θέμα για τρία χρόνια (2020 – 2022) και στοχεύει στη δημιουργία κοινοτικής σύνδεσης, αυτο-σύνδεσης και συνδέσεων με ποιοτική φροντίδα.
Συγχρόνως, στόχο έχει να θέσει στο περιθώριο τα κοινωνικά εμπόδια που δυσχεραίνουν τη ζωή των ασθενών. Ειδικότερα, μία χρόνια ασθένεια, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικά εμπόδια, αφήνοντας τους ανθρώπους που επηρεάζονται να αισθάνονται μοναχικοί και στιγματισμένοι.
Σε μια έρευνα που διεξήχθη από την Multiple Sclerosis Society UK, διαπιστώθηκε ότι 3 στα 5 άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας αισθάνονται μοναχικά λόγω της κατάστασής τους. Ωστόσο, είμαστε μέρος μιας κοινωνίας που είναι πολύ πιο συνδεδεμένη από ποτέ.
Η σύγχρονη τεχνολογία μας φέρνει πιο κοντά και μας βοηθά να κάνουμε συνδέσεις πέρα από την παραδοσιακή εσωτερική σφαίρα της οικογένειας, των φίλων, των γειτόνων και των συναδέλφων. Η τεχνολογία ανοίγει νέα κανάλια επικοινωνίας και το καθιστά γρηγορότερο και ευκολότερο από ποτέ για τους ανθρώπους να συνδεθούν και να βρουν φιλίες και υποστήριξη.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας δεν είναι μεταδοτική νόσος, δεν είναι κληρονομική πάθηση, ούτε ψυχική διαταραχή. Πρόκειται μια νευρολογική κατάσταση που επηρεάζει τον εγκέφαλο, τα οπτικά νεύρα και τον νωτιαίο μυελό προκαλώντας μια σειρά συμπτωμάτων, όπως προβλήματα με την ισορροπία, την όραση και τον έλεγχο των μυών.
Τα συμπτώματα βέβαια, της σκλήρυνσης κατά πλάκας μπορεί να διαφέρουν από το ένα άτομο στο άλλο. Ωστόσο, οι παράγοντες κινδύνου για νόσηση από πολλαπλή σκλήρυνση δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί πλήρως, αν και υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία για συμμετοχή γενετικών και περιβαλλοντικών αιτιών.
Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα οι νοσούντες είναι περίπου 15.000, ενώ αυξάνονται συνεχώς κάθε χρόνο. Σε παγκόσμιο επίπεδο αγγίζουν τα 2,5 εκατομμύρια οι πάσχοντες από την ασθένεια αυτή.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, πριν από περίπου 30 χρόνια η ποσόστωση της νόσου ήταν 30 άτομα ανά 100.000, σε αντίθεση με σήμερα που είναι 130 ανά 100.000. Η εμφατική αυτή διαφορά οφείλεται σίγουρα στην αύξηση της τοξικότητας του περιβάλλοντος, που ενισχύει την εμφάνιση της νόσου. Ωστόσο, θα πρέπει να προσυπολογιστεί ότι κατά το παρελθόν πολλά περιστατικά της νόσου παρέμεναν αδιάγνωστα.
Η διάγνωση της ΠΣ έχει διευκολυνθεί τα τελευταία χρόνια, χάρη στη χρήση παρακλινικών εξετάσεων, των οποίων ακρογωνιαίος λίθος είναι η μαγνητική τομογραφία αλλά και χάρις στην αυξημένη ευαισθησία ασθενών και θεραπόντων στην πρώιμη αναγνώριση των συμπτωμάτων της νόσου. Η πορεία της ΠΣ είναι γενικά απρόβλεπτη και ποικίλει από ασθενή σε ασθενή.
Η σοβαρότητα των υποτροπών, όμως, μπορεί να μεταβάλλεται με τον χρόνο και στον ίδιο ασθενή, χωρίς προειδοποίηση. Για το λόγο αυτό, η πρώιμη διάγνωση και η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας έχουν μεγάλη σημασία για την αντιμετώπιση και των υποτροπών και της εξέλιξης της νόσου.
Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό, η εμπειρία και οι γνώσεις που έχει ένας νευρολόγος να εφαρμόζονται την σωστή στιγμή και με τον καλύτερο τρόπο. Επίσης, μεγάλο ρόλο παίζει και η ικανότητα και η ψυχική δύναμη του ασθενούς να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της θεραπείας, που πολλές φορές δεν είναι εύκολη.
Για περισσότερες πληροφορίες:
– Βασίλειος Διαμαντόπουλος, Ιατρός Δημόσιας Υγείας Διευθυντής Ε.Σ.Υ. Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Πελοποννήσου
– Σωτήριος Καμαρινόπουλος, Επόπτης Δημόσιας Υγείας/Υγεινολόγος Αν. Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας
– Νικόλαος Σωτηρόπουλος, Ψυχολόγος Αν. Προϊστάμενος Τμήματος πρόληψης και προαγωγής της υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας
– Αλεξάνδρα Θώδου, Φιλόλογος
τηλ. 271 3 610216