Η στάση του Υπουργείου Υγείας με την απόφασή του για παράταση του clawback έως το 2024, κρίνεται απαράδεκτη. Δυσβάσταχτη είναι η επιβάρυνση των εργαστηριακών γιατρών, των διαγνωστικών εργαστηρίων και κέντρων, αλλά και των κλινικοεργαστηριακών ιατρών από τις παρακρατήσεις του ΕΟΠΥΥ στα εισοδήματα του κλάδου.
Είναι ενδεικτικό ότι ο κλάδος είναι υποχρεωμένος να επιστρέφει στον ΕΟΠΥΥ σχεδόν το 50% των εισοδημάτων του και των δεδουλευμένων, λόγω παρακρατήσεων που πραγματοποιεί ο οργανισμός, τόσο σε σχέση με τη φετινή χρονιά, όσο και σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Κορινθίας επισημαίνει ότι είναι εντελώς απαράδεκτη η απόφαση αυτή και βρίσκει τους ιατρούς κάθετα αντίθετους.
Στην εποχή του COVID-19, η επιμονή σε άδικες και οριζόντιες περικοπές αποζημίωσης δεδουλευμένων αμοιβών, όπως και η έλλειψη συστηματικών μηχανισμών ελέγχου από τον ΕΟΠΥΥ, είναι αδιανόητη. Ο Ιατρικός Σύλλογος Κορινθίας υπογραμμίζει ότι, λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί αυτή τη χρονιά με την πανδημία, το clawback ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΛΕΙΨΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ.
Παράλληλα, ο τρόπος εφαρμογής των 120 δόσεων και των συνοδών μέτρων για τα δυσθεώρητα ποσά του clawback που βαραίνουν τον κλάδο, ισοδυναμούν με μέτρα «ασπιρίνη». Ιδιαίτερα σε μία περίοδο που ο ιατρικός κόσμος καλείται να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αλλά και να ανταπεξέλθει στις αμέτρητες υποχρεώσεις που προκύπτουν καθημερινά. Η ελάχιστη δόση καταβολής των 250 ευρώ βρίσκει τον Σύλλογό μας κάθετα αντίθετο, ειδικά για τα μικρότερα οφειλόμενα ποσά.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Κορινθίας, καταβάλει κάθε προσπάθεια προς πάσα κατεύθυνση, με την συμβολή και γνώμονα τις απόψεις του Π.Ι.Σ. , αλλά και των συνδικαλιστικών οργανώσεων όλων των κλάδων των Ιατρών Ελευθεροεπαγγελματιών Ελλάδος και ζητά από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αλλά και από τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, να λάβουν άμεσα μέτρα, ώστε να διευκολύνουν τον ιατρικό κόσμο που τόσο συχνά επικαλούνται.
Πρόεδρος Γενικός Γραμματέας
Χρυσοβαλάντης Μέλλος Παναγιώτης Φίλης