Έντρομη παρακολουθεί η κοινή γνώμη στη Γαλλία αλλά και στον πλανήτη τις φονικές επιθέσεις κατά Γάλλων, με «άρωμα τρομοκρατίας».
Η πρώτη σημειώθηκε στις 9 το πρωί στη Νίκαια της Γαλλίας όταν ένας άνδρας εισέβαλε με μαχαίρι στη μεγαλύτερη καθολική εκκλησία της πόλης και άρχισε να επιτίθεται αδιακρίτως.
Ως αποτέλεσμα, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί ακόμη τραυματίστηκαν. Μάλιστα, σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, μια αποκεφαλισμένη γυναίκα εντοπίστηκε εντός του ναού.
«Υπάρχει μια αποκεφαλισμένη»
Μάρτυρας περιγράφει τα πρώτα λεπτά μετά την επίθεση στη Νίκαια.
«Πωλούσα κρουασάν και εκείνη την ώρα ήρθε προς το μέρος που ένας άνδρας και μου είπε: “Κύριε, είναι μια αποκεφαλισμένη γυναίκα μέσα στον Καθεδρικό. Στην αρχή δεν τον πίστεψα αλλά το επανέλαβε»
με τα λόγια αυτά περιγράφει τα πρώτα λεπτά μετά από την αιματηρή επίθεση στην εκκλησία Νοτρ Νταμ στη Νίκαια μάρτυρας, ονόματι Ντέιβιντ.
Ο άνδρας, που μίλησε στο γαλλικό κανάλι BFMTV, αποκάλυψε πως «ακόμη τρέμει» από το περιστατικό.
«Πήγα στον Καθεδρικό και είδα κοντά τη δημοτική αστυνομία. Τους φώναξα και ήρθαν γρήγορα. Επέστρεψα (σ.σ. στο εστιατόριο) και κατέβασα το ρολό ασφαλείας»
συμπλήρωσε ο ίδιος.
Μάλιστα, είπε ότι ο άνδρας που του μίλησε ήταν μέσα στη Νοτρ Νταμ της Νίκαιας την ώρα της επίθεσης και ήταν «πολύ σοκαρισμένος».
«Είπε μόνο:
“Κύριε, υπάρχει μια αποκεφαλισμένη γυναίκα μέσα στον Καθεδρικό. Τίποτα άλλο. Σοκαρίστηκα. Ακόμη τρέμω»
δήλωσε ο ίδιος.
To χρονικό της επίθεσης
Η νέα σοκαριστική επίθεση έγινε λίγο μετά τις 9 το πρωί, όταν η θεία λειτουργία στην εκκλησία της Νοτρ Νταμ, της μεγαλύτερης καθολικής εκκλησίας της πόλης, είχε μόλις ξεκινήσει.
Θύματα είναι μία γυναίκα, η οποία βρέθηκε αποκεφαλίσμένη μέσα στην εκκλησία, ο νεωκόρος (ο οποίος αναφέρεται από κάποια γαλλικά ΜΜΕ επίσης ως αποκεφαλισμένος), καθώς και μια ακόμη γυναίκα.
Η γυναίκα αυτή είχε τραυματιστεί σοβαρά κατά την επίθεση και εξέπνευσε αργότερα μέσα σε μπαρ που βρίσκεται κοντά στην εκκλησία και όπου είχε αναζητήσει καταφύγιο.
Η αστυνομία περιέγραψε το σημείο της επίθεσης ως «βγαλμένο από ταινία τρόμου».
Ο δράστης συνελήφθη, τραυματισμένος κι αυτός από τα πυρά των αστυνομικών. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, δεν σταμάτησε να φωνάχει «Αλλάχου Άκμπαρ» ακόμη κι όταν βρισκόταν ακινητοποιημένος υπό αστυνομική κράτηση.
Ο δράστης ονομάζεται Μπραχίμ, είναι περίπου 25 ετών και έδρασε μόνος του, σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στις έρευνες.
Σύμφωνα με μια πηγή της αστυνομίας, υπάρχουν έξι τραυματίες, αλλά ο απολογισμός αυτός είναι προσωρινός.
Δύο ώρες αργότερα, ένας άνδρας επιτέθηκε κατά αστυνομικών στην πόλη Αβινιόν φωνάζοντας στα αραβικά «Ο θεός είναι μεγάλος» για να τραυματιστεί θανάσιμα από αστυνομικά πυρά.
Την ίδια ώρα, στη Σαουδική Αραβία, ένας άνδρας επιτίθετο στο γαλλικό προξενείο της χώρας κατά φρουρού με αιχμηρό αντικείμενο. Ο φρουρός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ενώ ο δράστης συνελήφθη και κρατείται.
Τα τρία ξεχωριστά περιστατικά έχουν αρκετά κοινά στοιχεία, γεγονός που εγείρει έντονη ανησυχία αν πρόκειται για τυχαίες επιθέσεις φανατικών ή συντονισμένες ενέργειες:
Τα δύο έγιναν σε πόλεις της Γαλλίας και το τρίτο σε γαλλικό προξενείο, το οποίο θεωρείται γαλλικό έδαφος
Έγιναν την ίδια μέρα και με διαφορά λίγων λεπτών.
Κατά τις επιθέσεις χρησιμοποιήθηκε μαχαίρι.
Τουλάχιστον στις δύο από τις τρεις περιπτώσεις ο δράστης ακούστηκε να φωνάζει «Αλλάχου Άκμπαρ»
Οι επιθέσεις έθεσαν σε ύψιστη ετοιμότητα τις γαλλικές Αρχές, με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζαν Καστέξ να ανεβάζει το επίπεδο συναγερμού στης χώρας στο υψηλότερο δυνατό, εκείνο της «έκτακτης ανάγκης από τρομοκρατική επίθεση».
Ομόθυμη καταδίκη
Τη θλίψη τους για τα αιματηρά περιστατικά που συγκλονίζουν από το πρωί της Πέμπτης τη Γαλλία εκφράζουν, ο ένας μετά τον άλλο, ηγέτες κρατών, πνευματικοί ηγέτες και οργανώσεις, τονίζοντας την ανάγκη η μάχη κατά της τρομοκρατίας να μην μετατραπεί σε μάχη μεταξύ των θρησκειών.
Τη φονική επίθεση καταδίκασε ο Πάπας Φραγκίσκος, υπογραμμίζοντας ότι η τρομοκρατία δεν είναι «ποτέ αποδεκτή», ενώ πρόσθεσε ότι προσεύχεται για τα θύματα.
«Η σημερινή επίθεση έχει σπείρει το θάνατο σε έναν τόπο αγάπης και παρηγοριάς. Ο Πάπας έχει επίγνωση της κατάστασης και βρίσκεται κοντά στην πενθούσα καθολική κοινότητα»,
ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Μάττο Μπρούνι.
Την αιματηρή επίθεση στη Νίκαια καταδίκασε άμεσα και το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Πίστης.
«Καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση στη βασιλική της Νοτρ Νταμ στη Νίκαια. Ως ένδειξη πένθους και αλληλεγγύης προς τα θύματα και τις οικογένειές τους, καλώ τους μουσουλμάνους της Γαλλίας να ματαιώσουν όλους τους εορτασμούς για την Επέτειο γέννησης του Μωάμεθ».
Τη συμπαράσταση της ΕΕ στη Γαλλία εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Ειδικότερα, ο κ. Μισέλ ανέφερε στο Twitter:
«Όλη η αλληλεγγύη μου (είναι) με τη Γαλλία και τους Γάλλους. Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα της φρικτής επίθεσης στη Νίκαια και τους οικείους τους. Όλη η Ευρώπη είναι μαζί σας».
Την επίθεση στη Νίκαια καταδίκασε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας την αλληλεγγύη της Ευρώπης στη Γαλλία.
Συγκεκριμένα, η κ. φον ντερ Λάιεν σημείωσε:
«Καταδικάζω τη φρικτή και βάναυση επίθεση που έλαβε χώρα στη Νίκαια και είμαι ολόψυχα με τη Γαλλία. Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα αυτής της φρικιαστικής πράξης. Ολόκληρη η Ευρώπη είναι αλληλέγγυα προς τη Γαλλία. Παραμένουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι απέναντι στη βαρβαρότητα και τον φανατισμό».
Ηγέτες κρατών εξέφρασαν, ο ένας μετά τον άλλο, την αλληλεγγύη τους στον γαλλικό λαό:
Αλληλέγγυος με τη Γαλλία εμφανίστηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, εκφράζοντας τον «αποτροπιασμό» του για τα νέα από τη Νίκαια.
«Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους, και το Ηνωμένο Βασίλειο στέκεται σταθερά με τη Γαλλία ενάντια στην τρομοκρατία και τη μισαλλοδοξία»,
ανέφερε σε μήνυμα στο Twitter o πρωθυπουργός.
Η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την αλληλεγγύη της στη Γαλλία, προσθέτοντας πως
«λυπάται βαθιά για τις φρικτές δολοφονίες στην εκκλησία της Νίκαιας. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η Γερμανία στέκεται στο πλευρό του γαλλικού έθνους».
Μέσω τηλεγραφήματος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τον Γάλλο πρόεδρο ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ χαρακτήρισε την επίθεση στη Νίκαια ως ένα
«κυνικό και σκληρό έγκλημα μέσα σε μία εκκλησία».
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε, επίσης μέσω Twitter, ότι στέκεται στο πλευρό της Γαλλίας μετά την «απεχθή» επίθεση, ενώ τόνισε ότι ο γαλλικός λαός δεν «είναι μόνος του στη μάχη κατά του εξτρεμισμού».
Την συμπάθειά του προς τον γαλλικό λαό εξέφρασε και ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο.
Αλλά και η Τουρκία καταδίκασε έντονα την «άγρια», όπως την χαρακτηρίζει, επίθεση με μαχαίρι στη Νίκαια και εκφράζει την αλληλεγγύη της στη Γαλλία, βάζοντας στην άκρη την αντιπαράθεσή της με το Παρίσι -τουλάχιστον προσώρας.
«Καταδικάζουμε έντονα την επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα μέσα στην εκκλησία Νοτρ Νταμ της Νίκαιας (…) και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς των θυμάτων»,
ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Κανένας λόγος δεν μπορεί να νομιμοποιήσει ή να δικαιολογήσει τη δολοφονία κάποιου ή τη βία. Όσοι πραγματοποίησαν αυτήν την άγρια επίθεση σε έναν ιερό χώρο λατρείας δεν μοιράζονται σαφώς θρησκευτικές, ανθρώπινες ή ηθικές αξίες»,
υπογραμμίζει η Άγκυρα.
πηγή:cnn.gr
Αγανακτισμένα τα παιδιά του Σωτήρη Ναστούλη και δικαίως
Δημήτρης Ζόγκας για την παραίτησή του από τον ΙΒΥΚΟ: Oι νικητές χτίζουν, ποτέ δεν γκρεμίζουν (video-φωτο)
Δολοφονία στο Λουτράκι: Kαταζητείται στην Αλβανία ο βασικός ύποπτος (video-φωτο)
Απίστευτο διπλό ουράνιο τόξο στο Λουτράκι (φωτο)
28η Οκτωβρίου: Βροχερό απόγευμα στη Λίμνη Βουλιαγμένης και τον Όσιο Πατάπιο (φωτο)
Άρχισαν τα όργανα. Η Γαλλία έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει αντιδράσει στην ισλαμοποίηση που υφίσταται. Τώρα είναι αργά!Ας παραδειγματιστούμε εμείς μπας και προλάβουμε.
Tο βιώνουμε πλέον κι αυτό, αποκεφαλισμούς Ευρωπαίων πολιτών μέσα στην ίδια τους την Ήπειρο. Ένα φαινόμενο φρικιαστικό και το ίδιο επικίνδυνο μαζί με όσους επικίνδυνους (και δη πολιτικούς) ταυτίζονται μαζί με τέτοια στοιχεία ή σκοπίμως σιωπούν υπό το ιδεολογικό πέπλο της ταξικής αδελφότητας και της πολυπολισμικότητας. Τί άραγε ορίζουν ως πολυπολιτισμικότητα; Πακιστανός είχε συλληφθεί να θωπεύει μικρό παιδάκι και ο ίδιος εξεπλάγην διότι, όπως δήλωσε, στην χώρα του αυτό είναι φυσιολογικό. Αν λοιπόν υποστηρίζουν τέτοια πολυπολιτισμικότητα, γιατί δεν άλλαξαν την ελληνική νομοθεσία και προς αυτήν την κατεύθυνση; Δεν είδαμε ποτέ κανέναν από τους υποστηρικτές της πολυπολιτισμικότητας να παραβρίσκονται ανάμεσα στους Σιΐτες στον Πειραιά και να αυτομαστιγώνονται στην πλάτη με λεπίδες μαζί τους. Εμφανώς, άλλο η θεωρία του εναγκαλιάζω την πολυπολιτισμικότητα και άλλο η εφαρμογή της. Στο μόνο που ταυτίστηκαν μαζί τους περνώντας από την θεωρία στην πράξη, είναι η πολεμική εναντίον της Εκκλησίας και των εκπροσώπων της. Ας θυμηθούμε με τι μένος μιλούσαν για τους ιερείς, αρνητές της μάσκας, αλλά οι ίδιοι υποστηρίζουν τις καταλήψεις μαθητών για την κατάργησή της, λες και δεν μεταδίδεται ο ιός από παιδιά, παρά μόνο από ιερείς. Η υποκρισία τους φέρει την επικάληψη του όρου πολυβαρβαρότητα με αυτόν της πολυπολιτισμικότητας, αλλά τεχνιέντως αρνούνται να το αποδεχτούν. Αλίμονο αν αφήσουμε τέτοιους ανθρώπους να “υπερασπίζονται”, υποτίθεται, τα συμφέροντα του λαού της περιφερείας τους ή να “μάχονται” για τους συμπολίτες τους, αλλά φυσικά με τους δικές τους υποκριτικές πρακτικές και ιδεολογικούς προσανατολισμούς, διότι δεν είμαστε μακρυά κι εμείς να βιώσουμε κι εμείς τέτοια, μετά ειδικά από τις προειδοποιήσεις του προέδρου της Αιγύπτου Φατάχ αλ Σίσι.