Θα σπάσουν και άλλα αυγά, θα θιγούν και άλλα κεκτημένα, αλλά και κάποιες αυξήσεις από το … 2013 “υπόσχεται” ο Πάουλ Τόμσεν που δεν θέλει να δώσει ημερομηνία για το πότε θα πάρει μια ανάσα η ελληνική οικονομία, αλλά αφήνει να εννοηθεί ότι δεν βλέπει “φως στην άκρη του τούνελ” πριν ακόμη περάσουν τουλάχιστον τρια χρόνια.
Όπως λέει στην εφημερίδα “Το Βήμα” δεν πρόκειται να τον ακούσουμε να λέει ότι θα επιστραφούν η 13η και η 14η σύνταξη, αλλά…
“Δεν θα με ακούσετε να λέω ότι θα επιστραφούν η 13η και η 14η σύνταξη μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Θα με ακούσετε όμως να λέω, και αυτό είναι κατά μια έννοια μια θετική απάντηση στο ερώτημά σας, ότι τα εισοδήματα, οι συντάξεις και οι μισθοί εξαρτώνται από τη συνολική “πίτα” της οικονομίας. Με την ανάπτυξη της οικονομίας, όταν αρχίσει να μεγαλώνει η “πίτα” και να αυξάνονται τα έσοδα από τους φόρους, θα υπάρξουν περισσότεροι πόροι για να διανεμηθούν. Χρειάζεστε ανάπτυξη για να δώσετε αυξήσεις και υπό αυτή την έννοια ασφαλώς και υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ”.
Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Ελλάδα το πρόγραμμα θα διαρκέσει τρία χρόνια, τα δύσκολα λέει τα έχουμε περάσει και ότι από δω και μπρος θα υπάρξει βελτίωση, ακόμα και βελτίωση των εισοδημάτων. Όχι, στο δημόσιο όμως όπως τονίζει, αυτό αφήνει να εννοηθεί ότι θα πάρει τουλάχιστον τρία χρόνια…
“ Επαναλαμβάνω. Φυσικά και οι μισθοί στον δημόσιο τομέα δεν θα παραμείνουν εσαεί εκεί που είναι σήμερα. Αλλά χρειάζεστε μια δυναμική οικονομία για να υποστηρίξετε τις υψηλότερες συντάξεις και τις αυξήσεις στους μισθούς. Αν πετύχετε να οικοδομήσετε μια δυναμική οικονομία, αυτό που μου λέτε ασφαλώς και θα συμβεί”.
Μάλλον συβιλική είναι η απάντηση που δίνει στην ερώτηση αν θα υπάρξουν απολύσεις στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα και ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τις ΔΕΚΟ…
“Εφαρμόζουμε ήδη μια πολιτική που στηρίζεται στον κανόνα των πέντε συνταξιοδοτήσεων για κάθε εργαζόμενο που προσλαμβάνεται στο Δημόσιο. Στοχεύει στη μείωση του υπεράριθμου, κατά γενική ομολογία, προσωπικού στον δημόσιο τομέα, αλλά μέσω της φυσιολογικής πορείας των συνταξιοδοτήσεων. Είναι αναγκαίο η αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ να γίνει με τρόπο κοινωνικά υπεύθυνο και ισορροπημένο”.
Κριτική είναι η στάση του στον τομέα των εσόδων του Κράτους, υπάρχει βούληση, λέει, αλλά χρειάζεται και άλλη δουλειά…
“Συγκροτείται εξ όσων γνωρίζω ειδική ομάδα που θα στοχεύσει στην άντληση φορολογικών εσόδων από τα άτομα με υψηλά εισοδήματα που φοροδιαφεύγουν. Τα καλά νέα είναι ότι για να το πετύχετε αυτό δεν χρειάζεστε νέο φορολογικό μηχανισμό. Γιατί ξέρετε ήδη ποιοι έχουν τις μεγάλες βίλες, τις πισίνες και τις διασυνδέσεις. Αυτό που χρειάζεστε είναι πολιτική βούληση”.