Μετά την άνω τελεία που επέβαλε το Πάσχα η τακτική εβδομαδιαία επικοινωνία μας, την οποία έχετε αγκαλιάσει, επιστρέφει. Αλλά επειδή και κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας συνέβησαν ενδιαφέροντα πράγματα θα πιάσουμε το νήμα της ανασκόπησης από την Μεγάλη Τετάρτη.
Εκείνη την ημέρα συμμετείχα σε μία σύσκεψη που προκάλεσε ο νέος Υπουργός Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης προκειμένου να συζητήσουμε Κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση, πώς θα οργανώσουμε καλύτερα την προετοιμασία της νέας περιόδου πυροπροστασίας. Κατά την διάρκεια της συζήτησης τόνισα την ανάγκη να επισπεύσουμε την λειτουργία του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σοφικού, η κατασκευή του οποίου έχει ήδη αρχίσει. Θυμίζω ότι την 1η Μαΐου ξεκινά η αντιπυρική περίοδος και πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί, όπως επίσης πως είναι υποχρέωση του καθενός από εμάς να καθαρίσει τα οικόπεδό του. Μάλιστα σχετικά έχει δοθεί και παράταση μέχρι τις 15 Ιουνίου.
Την Μεγάλη Πέμπτη ανέβηκα στην Αθηνα για την συνάντηση που προκάλεσε ο Κορίνθιος Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας για την υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, για το φράγμα του Ασωπού. Ελπίζω να είναι αυτό το τελευταίο εμπόδιο που θα χρειαστεί να ξεπεράσουμε, ώστε να δούμε να ολοκληρώνεται επιτέλους, ένα μεγάλο έργο, που έχει ανάγκη ο τόπος μας.
Την Μεγάλη Παρασκευή, αυτή την ημέρα του απόλυτου θρήνου και πένθους για την Ορθοδοξία μας, πέρασα από όλους τους επιταφίους της πόλεως της Κορίνθου. Θαύμασα με πόση ευλάβεια, αλλά και φαντασία, οι πιστοί κάθε ενορίας στόλισαν τον δικό τους Επιτάφιο, διατηρώντας ζωντανό ένα ακόμα έθιμο του λαού μας. Το βράδυ με κατάνυξη και μεγάλη συγκίνηση παρακολούθησα την Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου και μετά ακολούθησα την περιφορά, που κατέληξε στην συγκέντρωση των 6 Επιταφίων στα Περιβολάκια.
Το Μεγάλο Σάββατο και η Κυριακή του Πάσχα ήταν ημέρες αφιερωμένες στην οικογένεια, ημέρες που είναι αναγκαίες για να φορτίσουμε και πάλι τις μπαταρίες μας για την δύσκολη συνέχεια.
Την Δευτέρα του Πάσχα πήγα, όπως κάθε χρόνο, στο Σοφικό για τον χορό του Γιέμ. Έκανα και μία ειδική αναφορά για το σπουδαίο αυτό έθιμο που διατηρούν με μεγάλο πάθος οι κάτοικοι του χωριού και τους αξίζουν συγχαρητήρια. Γιατί, όπως είπα, «είναι πραγματικά υπέροχο να βλέπεις κάτι τέτοιες στιγμές, πώς εδραιώνεται η συνέχεια της πολιτιστικής μας παράδοσης. Με ποιον τρόπο κάποιες γιορτές γίνονται μια αόρατη κλωστή, που μας δένει με την οικογένεια, τους φίλους». Ο Δήμος Κορινθίων θα είναι πάντα αλληλέγγυος σε αυτές τις δράσεις, αλλά και σε κάθε άλλη αναβίωση ή διατήρηση εθίμου που θα κληροδοτεί τον πολιτισμό μας, από γενιά σε γενιά.
Από την Τρίτη του Πάσχα επιστρέψαμε στην δουλειά με συνεχείς πρωινές συσκέψεις με υπηρεσιακούς παράγοντες και αντιδημάρχους για τρέχοντα θέματα του Δήμου. Το βράδυ πήγα στο Χιλιομόδι, για τον εσπερινό, πριν τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου.
Την Τετάρτη ήταν μια μεγάλη μέρα για την πόλη μας και για την συνοικία του Αγιώργη, που γιόρτασε την τοπική της εκκλησία. Το πρωί βρέθηκα εκεί για την μεγάλη γιορτή, αλλά και για το εντυπωσιακό έθιμο των καβαλάρηδων, που συνοδεύουν την περιφορά της εικόνας. Ακολούθησαν τέσσερις συσκέψεις στο δημαρχείο για διάφορα θέματα. Το απόγευμα έδωσα το παρών στο Δημοτικό Θέατρο, όπου συνεχίζονται τα μαθήματα του Δημοτικού Ελεύθερου Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η ομιλία της Γεωργίας Βαβουρανάκη και του Δημήτρη Τούσουλη, με θέμα «ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ», αφού ήρθε ακριβώς μετά τα πλούσια πασχαλινά γεύματα.
Την Πέμπτη είχαμε την καθιερωμένη επίσκεψη στις έδρες των πρώην Δημοτικών Ενοτήτων, αυτή την φορά στο Δημαρχείο του Σαρωνικού, στα Αθίκια. Μετά στον Κόρφο για τον εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής στον ομώνυμο ιερό ναό και την περιφορά της εικόνας στο χωριό. Το βράδυ στο Χιλιομόδι για τη γιορτή του παλιού μοναστηριού της Φανερωμένης, όπου κυριαρχεί ένα ακόμα έθιμο, το άναμμα των φωτιών στις γύρω πλαγιές των λόφων.
Η εβδομάδα έκλεισε την Παρασκευή στο Αγιονόρι για τον εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής και μετά στο Δημαρχείο όπου για μία ακόμα φορά η πόρτα του Δημαρχείου ήταν ανοικτή για τους πολίτες.
Πριν κλείσω επιτρέψτε μου να σας πω κάτι ακόμα. Από σήμερα και για τις επόμενες εβδομάδες έρχονται τρεις σημαντικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα μας δείξουν ξανά ποια είναι η Κόρινθος.
Ξέρετε, συνδημότες μου, εδώ και πολλά χρόνια μιλάμε για την ανάγκη να ξαναθυμηθούμε ποιοί ήμασταν. Να συνδεθούμε και πάλι με την ιστορία μας. Να αντλήσουμε δύναμη από την δύναμή μας.
Γιατί η Κόρινθος ήταν μια παγκοσμιοποιημένη μητρόπολη, πολύ πριν την παγκοσμιοποίηση. Και μία πολυπολιτισμική κοινότητα, πολύ πριν οι διαφορετικές κουλτούρες αναμιχτούν στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις.
Γι’ αυτό λοιπόν:
– Σήμερα και αύριο (Δευτέρα) υποδεχόμαστε την αντιπροσωπεία της ιταλικής πόλης Γκαλατίνα από την «Γκρέτσια Σαλεντίνα». Εκεί υπογράψαμε το καλοκαίρι το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο Δήμων, με τελικό σκοπό την αδελφοποίηση της Κορίνθου με την Γκαλατίνα.
– Στις 5, 6 και 7 Μαΐου διοργανώνουμε το 3ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου, με κεντρικό θέμα «Το Αρχαίο Δράμα στην Εκπαίδευση του 21ου αιώνα» και επισκέψεις από διάφορες πόλεις που ίδρυσαν κορίνθιοι άποικοι.
– Και στις 17 και 18 Μαΐου φιλοξενούμε τους δημάρχους και εκπροσώπους από το Δίκτυο Πόλεων Απόστολου Παύλου, για ένα μεγάλο αφιέρωμα, στον πολιούχο της Κορίνθου, στον θεμελιωτή του Χριστιανισμού, με τίτλο «Στα Βήματα του Απόστολου Παύλου». Περισσότερα θα σας πούμε τις επόμενες ημέρες.
Εξωστρέφεια, συνέργειες, συμμετοχή είναι οι στόχοι μας. Και φιλοδοξία μας οι επισκέψεις αυτές να μετατραπούν σε εκδηλώσεις χαράς, πολιτισμού, προβολής του τόπου μας και προσέλκυσης επισκεπτών. Γιατί η εξωστρέφεια δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη. Είναι η γέφυρα που ενώνει τις ιδέες μας, με τις ευκαιρίες.
Να είστε όλοι καλά.






