Για δεύτερη μέρα τίθεται σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Πάπα Φραγκίσκου στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου όπου δεκάδες χιλιάδες πιστοί από όλο τον κόσμο έχουν μεταβεί προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στον “Ποντίφικα των φτωχών”.
Σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης; το πρωί της Τετάρτης, περίπου 20.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν τους καρδινάλιους με τα κόκκινα άμφια και τους ιερείς με τα λευκά ράσα να συνοδεύουν το φέρετρο από τον ξενώνα της Αγίας Μάρθας, στο εσωτερικό της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου. Κατά τη διάρκεια της πομπής ήχησαν καμπάνες, ενώ το πλήθος ξέσπασε σε χειροκροτήματα σε ένδειξη σεβασμού.

Το Βατικανό έχει κηρύξει 9ήμερο πένθος (novemdiales) και η κηδεία του Αργεντινού Ποντίφικα θα τελεστεί το Σάββατο (26/04).
Σε δηλώσεις τους στις κάμερες και ενώ βρίσκονταν στην ουρά προκειμένου να εισέλθουν στη Βασιλική, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είπαν πως ταξίδεψαν από διάφορα μέρη του κόσμου, αψηφώντας τις πολύωρες πτήσεις και την ταλαιπωρία, προκειμένου να που τον τελευταίο αντίο στον Πάπα Φραγκίσκο.
Υπενθυμίζεται πως ο 88χρονος Πάπας άφησε την τελευταία του πνοή τη Δευτέρα έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο. Νωρίτερα μέσα στη χρονιά είχε νοσηλευτεί για πέντε εβδομάδες με διπλή πνευμονία. Ο Φραγκίσκος ήταν ο πρώτος Λατινοαμερικανός ηγέτης της Καθολικής Εκκλησίας και υπηρέτησε επί 12 χρόνια.
Η σορός του Πάπα θα παραμείνει σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι το βράδυ της Παρασκευής. Σύμφωνα με το Βατικανό, η Βασιλική του Αγίου Πέτρου «θα παραμείνει ανοιχτή για τους πιστούς που επιθυμούν να αποτίσουν φόρο τιμής στον εκλιπόντα Πάπα την Πέμπτη από τις 7 π.μ. έως τα μεσάνυχτα και την Παρασκευή από τις 7 π.μ. έως τις 7 μ.μ.». Χθες τα μεσάνυχτα πάντως, όταν υποτίθεται πως η εκκλησία θα έκλεινε, η ουρά παρέμενε πολύ μεγάλη. Λόγω της υψηλής προσέλευσης του κόσμου, ενδέχεται να υπάρξει παράταση του ωραρίου την Παρασκευή.

Η Ελβετική Φρουρά, υπεύθυνη για την ασφάλεια του Πάπα, συνόδευσε το φέρετρο μέχρι το ιερό της εκκλησίας. Μέχρι το απόγευμα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία.
Τα μέτρα ασφαλείας, στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας του Αγίου Πέτρου είναι εμφανώς αυξημένα, με ελέγχους της αστυνομίας και των καραμπινιέρων στα προσωπικά αντικείμενα πιστών, τουριστών και δημοσιογράφων.
LIVE ΕΙΚΟΝΑ
Τι θα συμβεί κατά το 9ήμερο πένθος του Βατικανού
Τον θρήνο για την απώλεια του Πάπα Φραγκίσκου θα ακολουθήσει η μυστική – και ενδεχομένως μακρά – διαδικασία κατά την οποία οι καρδινάλιοι θα επιλέξουν τον νέο Ποντίφικα.
Η Εκκλησία βρίσκεται επί του παρόντος σε καθεστώς Sede Vacante – δηλαδή «κενή Έδρα». Η κατάσταση αυτή ξεκίνησε από τη στιγμή του θανάτου του Πάπα.
Μετά την κηδεία, ξεκινά η περίοδος των novemdiali – εννέα ημέρες επίσημου πένθους. Η κηδεία σηματοδοτεί την πρώτη ημέρα αυτής της περιόδου, με την τελευταία ημέρα να είναι η 4η Μαΐου.
Κάθε ημέρα μετά την κηδεία, θα τελείται λειτουργία στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, υπό την προεδρία διαφορετικού καρδινάλιου.
Την πρώτη ημέρα των novemdiales, το Σάββατο, θα τελεστεί η νεκρώσιμη ακολουθία του Πάπα Φραγκίσκου στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου.
Την Κυριακή, η Θεία Λειτουργία στις 10:30 θα τελεστεί υπό την προεδρία του καρδινάλιου Πιέτρο Παρολίν και θα περιλαμβάνει εργαζόμενους και πιστούς του Βατικανού.
Στις 28 Απριλίου, η λειτουργία στις 17:00 θα τελεστεί από τον καρδινάλιο Μπαλντασάρε Ρέινα και θα αφορά την εκκλησία της Ρώμης.
Ο καρδινάλιος Μάουρο Γκαμπέτι θα προεδρεύσει της λειτουργίας στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στις 17:00, στις 29 Απριλίου.
Ο καρδινάλιος Λεονάρντο Σάντρι θα προεδρεύσει της λειτουργίας στις 30 Απριλίου στις 17:00, με τη συμμετοχή της Παπικής Χορωδίας (Papal Chapel). Σύμφωνα με το Vatican News, μόνο οι καρδινάλιοι θα έχουν το δικαίωμα να συλλειτουργήσουν.
Την 1η Μαΐου στις 17:00, ο καρδινάλιος Κέβιν Τζόζεφ Φάρελ θα προεδρεύσει της λειτουργίας στον Άγιο Πέτρο.
Η λειτουργία της έβδομης ημέρας, στις 17:00, θα τελεστεί υπό την προεδρία του καρδινάλιου Κλαούντιο Γκουγκερότι, με τη συμμετοχή των Ανατολικών Εκκλησιών.
Ο καρδινάλιος Άνχελ Φερνάντεζ Αρτίμε θα προεδρεύσει της λειτουργίας της όγδοης ημέρας στις 17:00.
Την τελευταία ημέρα, ο καρδινάλιος Ντομινίκ Μανμπερτί θα προεδρεύσει της λειτουργίας μαζί με την Παπική Χορωδία στον Άγιο Πέτρο. Η συλλειτουργία θα περιοριστεί μόνο στους καρδινάλιους.
Παγκόσμιο ενδιαφέρον για την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου

Συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών πραγματοποίησαν χθες οι Καρδινάλιοι για να ολοκληρώσουν τις προετοιμασίες της κηδείας του Πάπα, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο και να σχεδιάσουν τη σύγκληση του κονκλάβιου για την εκλογή του διαδόχου του Φραγκίσκου.
Ο Πάπας Φραγκίσκος επέλεξε τη βασιλική της Αγίας Μαρίας της Μεγάλης (Santa Maria Maggiore) ως τόπο ταφής του, περίπου 4 χλμ. από το Βατικανό, κάτι που αποτελεί ρήξη με την παράδοση, καθώς οι περισσότεροι προκάτοχοί θάβονται εντός των εδαφών του Βατικανού. Η συγκεκριμένη βασιλική είχε ιδιαίτερη σημασία για τον Πάπα, καθώς ήταν το αγαπημένο του μέρος για προσευχή. Προσευχόταν εκεί πριν και μετά από κάθε διεθνές ταξίδι του. Είναι η πρώτη φορά μετά από 120 χρόνια που ο Πάπας θα ταφεί εκτός του Βατικανού.
Η κηδεία έχει οριστεί για το Σάββατο στις 10:00 (τοπική ώρα) στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου.
Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε αφήσει σαφείς οδηγίες για την ταφή του στις οποίες ανέφερε πως επιθυμούσε μια λιτή τελετή, σύμφωνη με την απλότητα που χαρακτήριζε τη θητεία του ως Ποντίφικας.
Τα διαμερίσματα του Πάπα έχουν πλέον σφραγιστεί, σηματοδοτώντας την έναρξη της Sede Vacante.
Ηγέτες κρατών, εκπρόσωποι θρησκειών και οργανισμών αναμένεται να δώσουν το “παρών”, μεταξύ αυτών και επικεφαλής κρατών από τον Παγκόσμιο Νότο, όπου και είχε επικεντρώσει μεγάλο μέρος της παγκόσμιας ποιμαντικής του δράσης. Στη Ρώμη θα βρεθούν και οικουμενικοί και ηγέτες όλων των θρησκειών, αντανακλώντας την προσήλωσή του στον μεταξύ τους διάλογο. Μεταξύ των θρησκευτικών ταγών θα βρίσκεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει προ ημερών πως ο ίδιος και η σύζυγός του, Μελάνια Τραμπ, θα μεταβούν στη Ρώμη για την κηδεία.
Μεταξύ των άλλων αρχηγών κρατών που θα παραστούν στην τελετή είναι ο Χαβιέρ Μιλέι, πρόεδρος της Αργεντινής, πατρίδας του εκλιπόντος ποντίφικα, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Επίσης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παρευρεθεί στην κηδεία του πάπα Φραγκίσκου, όπως και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Πολωνός πρόεδρος Άντζεϊ Ντούντα και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ.
Ο βασιλικός οίκος της Ισπανίας έκανε γνωστό στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι ο βασιλιάς Φελίπε και η βασίλισσα Λετίθια θα παραστούν το Σάββατο στην κηδεία του πάπα Φραγκίσκου.
«Θα θυμόμαστε (…) τη δέσμευσή του προς τους φτωχότερους, τη στηλίτευση εκ μέρους του των ανισοτήτων, τη σταθερή επιδίωξη εκ μέρους του ενός δικαιότερου και καλύτερου κόσμου και τέλος την καλοσύνη του και την αίσθηση του χιούμορ του», δήλωσε ο βασιλιάς Φελίπε αναφερόμενος στον πάπα Φραγκίσκο, κατά τη διάρκεια ενός γεύματος σήμερα στο παλάτι.
Ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου και η βασίλισσα Ματθίλδη επίσης θα παραστούν στην κηδεία του πάπα Φραγκίσκου.
Στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου θα παραστεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ωστόσο, απών θα είναι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος δεν σχεδιάζει να παραστεί, όπως ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο. “Όχι, ο πρόεδρος δεν έχει τέτοιο σχέδιο“, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα μεταβεί στο Βατικανό για την κηδεία του ποντίφικα.
Παράλληλα, ηχηρή θα είναι και η απουσία του βασιλιά Καρόλου τον οποίο θα εκπροσωπήσει ο γιος του, πρίγκιπας Ουίλιαμ. «Ο πρίγκιπας της Ουαλίας θα παραστεί στην κηδεία του πάπα Φραγκίσκου εκ μέρους της αυτού μεγαλειότητας, του βασιλιά», ανακοίνωσε το παλάτι του Κένσινγκτον.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο βασιλιάς Κάρολος ήταν ο τελευταίος αρχηγός κράτους που είχε ιδιωτική ακρόαση με τον Πάπα Φραγκίσκο.
Γιατί θα παρευρεθεί ο πρίγκιπας Ουίλιαμ στην κηδεία αντί του βασιλιά Καρόλου
Παρόλο που πολλοί εξεπλάγησαν από την ανακοίνωση του παλατιού, με ορισμένους να εκφράζουν φόβους για την υγεία του Καρόλου, στην πραγματικότητα η απόφαση ευθυγραμμίζεται με τη σύγχρονη βασιλική παράδοση.
Το πρωτόκολλο θέλει τον ανώτατο ηγέτη της Βρετανίας να μην παρευρίσκεται ποτέ σε κηδείες. Στην κηδεία του πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ το 2005, τη βασίλισσα Ελισάβετ εκπροσώπησε ο γιος της Κάρολος.
Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ δεν είχε παρευρεθεί ποτέ στην κηδεία Ποντίφικα, αρχηγού της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Παράλληλα, η παρουσία του Πρίγκιπα Ουίλιαμ στη Ρώμη εκ μέρους της Βασιλικής Οικογένειας θεωρείται ορόσημο για τον ρόλο του ως παγκόσμιου ηγέτη και μελλοντικού βασιλιά.