Απελπιστική παραμένει η κατάσταση στο Λειβαδάκι Λουτρακίου, με φόντο τη παρ ολίγον πεντηκοταετή αδράνεια των δημοτικών αρχών και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου να επιλύσει ένα ζήτημα που αφορά την καταπάτηση ιδιωτικής περιουσίας από δημοτικό δρόμο με την επιβολή των ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων που δεν εχουν συντελεστεί και την περίφημη πράξη εφαρμογής που αγνοείται. Η πρόσφατη δυναμική παρέμβαση της ιδιοκτήτριας του οικοπέδου, η οποία εμπόδισε την πρόσβαση οχημάτων τοποθετώντας το αυτοκίνητό της καταμεσίς του δρόμου, έφερε στην επιφάνεια με τρόπο εκκωφαντικό την αδιαφορία και τις παραλείψεις της διοίκησης όλα αυτά τα χρόνια.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος που διέρχεται μπροστά από το κατάστημα “Ιχθυόεσσα” λειτουργεί επί χρόνια ως κοινόχρηστος, χωρίς όμως να έχει αποζημιωθεί η ιδιοκτήτρια του οικοπέδου που τυπικά του ανήκει. Η ίδια βλέπει για περισσότερο από μία δεκαετία το ακίνητό της να καταπατείται, με την Πολεοδομία να έχει δώσει στο παρελθόν ακόμη και αμφιλεγόμενες άδειες ανέγερσης σε γειτονικές οικοδομές, βασιζόμενη στην παραδοχή πως ο δρόμος αυτός υφίσταται.
Το αδιέξοδο κλιμακώθηκε όταν, πρόσφατα, η ΔΕΥΑΛ επιχείρησε να διέλθει από το σημείο για εργασίες. Η ιδιοκτήτρια εμπόδισε την πρόσβαση, κλήθηκε η αστυνομία, και λίγο αργότερα τοποθέτησε το όχημά της κάθετα στον δρόμο, απαγορεύοντας κάθε είδους διέλευση – ακόμη και για πυροσβεστικό ή ασθενοφόρο.
Ο Δήμαρχος Λουτρακίου, κ. Γιώργος Γκιώνης, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης, κάλεσε την ιδιοκτήτρια σε συνάντηση, προτείνοντάς της να αποζημιωθεί βάσει της προσήκουσας αποζημίωσης σύμφωνα με την εκτίμηση του Δημοσίου. Η απάντηση ήταν αρνητική μέσω του νομικού της εκπροσώπου, αφήνοντας το θέμα μετέωρο. Εν τω μεταξύ, η τοπική κοινωνία ασφυκτιά.
Oι ευθύνες της Τεχνικής Υπηρεσίας: Τι καταγγέλουν οι κάτοικοι
Στο στόχαστρο βρίσκονται πλέον οι χειρισμοί της Τεχνικής Υπηρεσίας, καθώς, όπως παραδέχθηκε ο Διευθυντής της, υπήρξαν λάθη και παραλείψεις. Συγκεκριμένα:
- Δεν κατατέθηκε ποτέ το ποσό αποζημίωσης παρότι υπήρχε απόφαση Δημοτικου Συμβουλίου η οποία διέταξε την επανεπιβολή της απαλλοτριώσης και την άμεση κατάθεση της αποζωμιωσης εντός 18 μηνών στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, όπως προβλέπει ο Νόμος.
- Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με παράλειψη της Τεχνικής Υπηρεσίας δεν απεστάλλη ποτέ στην Περιφέρεια όπως όφειλε και εντός τεσσάρων μηνών από ην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σύμφωνα με τον Νόμο.
- Η Περιφέρεια απέρριψε το σχετικό αίτημα του Δήμου λόγω της αδράνειας.
Αποτέλεσμα: Ο δρόμος παραμένει “γκρίζος”, το ρυμοτομικό σχέδιο στην εν λόγω περιοχή τινάζεται στον αέρα και οδηγεί σε πολεοδομικά αρρύθμιστα ακίνητα ενώ ολόκληρη η γειτονιά κινδυνεύει – όχι μόνο από τυχόν νομικές εμπλοκές, αλλά και από πρακτικούς κινδύνους που απορρέουν από τον αποκλεισμό πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Και όλα αυτά σε απόσταση 50 μέτρων από το πολυσύχναστο τμήμα της παραλιακής οδού Ποσειδώνος
Οι επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία:
Ο παρακείμενος επιχειρηματίας αδυνατεί να χρησιμοποιήσει το πάρκινγκ του, σημειώνοντας σοβαρές οικονομικές απώλειες. Οι κάτοικοι, εξοργισμένοι από την κατάσταση, έχουν ήδη ξεκινήσει τη συλλογή υπογραφών και απέστειλαν εξώδικη διαμαρτυρία προς τον Δήμο, ζητώντας άμεση επίλυση δίχως να έχουν λάβει μια επίσημη απάντηση.
Το πρόβλημα έχει πάψει πια να είναι ατομικό. Αγγίζει τη δημόσια ασφάλεια, τη λειτουργικότητα της περιοχής και –κυρίως– την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τις δημοτικές αρχές.
Τα αποτελέσματα της αδράνειας
- Οι γειτονικοί επιχειρηματίες δεν έχουν πρόσβαση στα πάρκινγκ, επηρεάζοντας έσοδα και λειτουργία
- Οι κάτοικοι αγανακτούν και κινητοποιούνται συλλέγοντας υπογραφές, αποστέλλοντας εξώδικα στον δήμο
- Το κράτος χάνει την εμπιστοσύνη των πολιτών, γιατί επί 46 χρόνια δεν επιλύει ένα νομικά σαφές ζήτημα
Διπλός αποκλεισμός: Κλειστή και η οδός Κορίνθου λόγω έργων
Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς παραμένει κλειστή και η οδός Κορίνθου, εξαιτίας των έργων του Προαστιακού Σιδηροδρόμου. Έτσι, οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν διπλό αποκλεισμό:
από τη μία, λόγω της ιδιοκτησιακής εμπλοκής στο Λειβαδάκι, και από την άλλη, λόγω δημόσιων έργων που δεν συνοδεύονται από επαρκή κυκλοφοριακή πρόβλεψη ή εναλλακτικές λύσεις.
Η εικόνα που προκύπτει είναι μιας γειτονιάς αποκομμένης, με περιορισμένη πρόσβαση για κατοίκους, επιχειρηματίες, οχήματα έκτακτης ανάγκης και καθημερινές υπηρεσίες. Η ανυπαρξία συντονισμού ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς, σε συνδυασμό με την αδιαφορία χρόνων, συνθέτει ένα σκηνικό ακραίας διοικητικής αποτυχίας.
Ο αποκλεισμός της οδού Κορίνθου καταδεικνύει ότι η διαχείριση των δημόσιων υποδομών στο Λουτράκι μοιάζει με “παζλ χωρίς σχέδιο”. Τα προβλήματα δεν εμφανίζονται απομονωμένα, αλλά λειτουργούν αθροιστικά εις βάρος της ποιότητας ζωής. Και αυτό δεν αφορά μόνο τις υπηρεσίες, αλλά και το αίσθημα εγκατάλειψης που μεγαλώνει στις τοπικές κοινωνίες.
Τι πρέπει να γίνει ΤΩΡΑ–
Η λύση μπορεί να έρθει μόνο με αποφασιστικές ενέργειες:
- Κατάθεση αποζημίωσης στο Ταμείο Παρακαταθηκών (έστω και καθυστερημένα)
- Νομική διεκδίκηση της απαλλοτρίωσης
- Αποδοχή της ευθύνης από την Τεχνική Υπηρεσία και οργάνωση ειδικού σχεδίου αποκατάστασης
Τι λέει στο Loutrakiblog.gr ο Διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Δημήτρης Μακρίδης. Δέσμευση για άμεση παρέμβαση στο πρόβλημα πρόσβασης – Αναμονή απόφασης από το Δ.Σ.
Ο κ. Μακρίδης παραδέχτηκε ενώπιόν μας, ότι το πρόβλημα πρόσβασης στην περιοχή είναι υπαρκτό και σοβαρό, προκαλώντας σύγχυση και ταλαιπωρία στους πολίτες. Σε δηλώσεις του, επεσήμανε πως η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου είχε ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες που προβλέπει ο νόμος, όμως το έργο δεν προχώρησε καθώς δεν κατατέθηκαν τα απαιτούμενα χρήματα από τον Δήμο, λόγω οικονομικής αδυναμίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ποσό που πρέπει να καταβληθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών κυμαίνεται από 150.000 έως 180.000 ευρώ (ίσως και λιγότερα) και θα πρέπει να εγκριθεί άμεσα από το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να ξεμπλοκάρει η διαδικασία. Όπως υποστήριξε, η καταβολή του ποσού αυτού αποτελεί προϋπόθεση για την απελευθέρωση του δρόμου, που παραμένει σήμερα κλειστός, δυσχεραίνοντας σημαντικά την καθημερινότητα κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής.
Ο κ. Μακρίδης δεσμεύτηκε δημόσια ότι σήμερα ή αύριο θα επισκεφθεί ο ίδιος το σημείο, ώστε να διαπιστώσει αν υπάρχει δυνατότητα, έστω και προσωρινής διέλευσης οχημάτων από την πλευρά της Κορίνθου, για την εξυπηρέτηση πολιτών και καταστηματαρχών.
ΣΧΟΛΙΟ LB
Η υπόθεση του Λειβαδακίου δεν είναι απλώς μια τοπική εκκρεμότητα. Είναι μια μικρογραφία του πώς το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να αποτύχει να προστατεύσει τα δικαιώματα και των ιδιωτών και του κοινωνικού συνόλου. Ο Δήμος Λουτρακίου διαχρονικά, δεν είναι απλώς υπόλογος για μια καθυστέρηση – είναι υπεύθυνος για την πρόκληση μιας διαρκούς κοινωνικής αναστάτωσης. Το γεγονός ότι τόσα χρόνια δεν βρέθηκαν 150-180.000 ευρώ, ενώ διατίθενται μεγάλα ποσά για διάφορες εκδηλώσεις, παύει πλέον να είναι δικαιολογία, όπως λένε οι κάτοικοι της περιοχής, που στρέφοναι νομικά κατά του δήμου.
Οι κάτοικοι απαιτούν λύση. Και η λύση δεν μπορεί να δοθεί με προσκλήσεις σε γραφεία ή προσφορές «ό,τι λέει το κράτος». Η λύση περνά μέσα από την πολιτική βούληση να διορθωθούν τα λάθη, την ταχύτητα στις διοικητικές διαδικασίες και –πρωτίστως– τον σεβασμό στον πολίτη.









Όλα βαίνουν καλώς 46 χρόνια…
Όπως τα λέτε 46 χρόνια.Βαλτε ποιοι ήταν Δήμαρχοι και πόσα λεφτά διαχειστικαν ολλα αυτά τα χρόνια και βγάλτε συμπερασμα.
Και όχι μόνο…..
Δεν επιτρέπεται ο Δήμος Λουτρακιου να έχει αδυναμία
Να αποζημίωση να ανοίξει δρόμους για α βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών
Δημοτικές οδοί είναι οι οδοί που εξυπηρετούν τις κάθε είδους ανάγκες οδικών μετακινήσεων ενός δήμου ή δημοτικής ενότητας, εντός των ορίων τους. Για αυτές τις οδούς λοιπόν δεν τίθεται θέμα ερωτήματος προς τον ιδιοκτήτη αλλά η επιβολή του νόμου.
Όλη η περιοχή εκεί έτσι είναι….δυστυχώς…δρόμοι σε αδιέξοδο…και τώρα με τον προαστιακό πολύ χειρότερα!!!!!
Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και στα σπίτια στους ευκαλύπτους με την ολοκλήρωση του προαστιακού. Κανένα όχημα δεν θα περνάει πυροσβεστικό ή ασθενοφόρο, με αποτέλεσμα ή να καούμε, βλέπε μάτι, ή να πεθάνουμε αβοήθητοι. Και αυτό επειδή εννοείται καμία μελέτη δεν προηγήθηκε. Επισης λόγω των τελευταίων πυρκαγιών τα νερά των βροχών έχουν αλλάξει πορεία και στις τελευταίες βροχές τα νερά έφτασαν στα σπίτια μας και σχεδόν πλημμύρισαν.
Και όλα αυτά επειδή εννοείται ποτέ δεν γίνεται μελέτη για κάτι που πρόκειται να φτιαχτεί και τα προβλήματα που θα προκύψουν.
Αυτός ο δήμος ότι να ναι.
Ο σημερινός Δημαρχος! δεν δίνει νερό στον μισό οικισμό Καλλιθέας, με την δικαιολογία ότι “είναι υδροφόρος περιοχή” !!! Ενώ έχει δώσει νερό σε μια βίλα για την πισίνα της, πού είναι στην ίδια πλευρά με τα υπόλοιπα σπίτια!!! Αυτή είναι η κοινωνική ευαισθησία προς τους δημότες του, που έχουν το δικαίωμα στην πρόσβαση του νερού γιατί είναι και νόμιμοι!!!
50 χρόνια αυθαιρεσίας από το ίδιο το κράτος !! Αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση
Το ΤΑΠ εισρατετε! για υπηρεσιεσ Που παρέχει ο Δήμος !!!!αλήθεια για ποιες υπηρεσίες ;;;Για τα οικόπεδα που δεν έχουν δρόμους να χτιστούν ;; Η παραφροσύνη έχει πιάσει ταβάνι σε αυτήν την χώρα !! Μόνο Ντροπή τίποτε άλλο
Ακριβώς έτσι κ χειρότερα.ζουμε μέσα στη λάσπη!