Παρασκευή, 18 Απριλίου, 2025

Καταγγελία με ερωτηματικά: Τι πραγματικά συνέβη στο Δημαρχείο Κορινθίων;

- Advertisement -

Μια σοβαρή καταγγελία που δημοσιοποιήθηκε από τον Σύλλογο Εργαζομένων του Δήμου Κορινθίων (δείτε εδώ) σχετικά με λεκτική επίθεση από Αντιδήμαρχο, ο οποίος όμως δεν κατονομάζεται, έχει προκαλέσει έντονο θόρυβο, αντιδράσεις, αλλά και πολλά ερωτηματικά για την ακρίβεια των ισχυρισμών και την πραγματική διάσταση του περιστατικού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου, εργαζόμενη υπέστη κρίση πανικού έπειτα από συμπεριφορά Αντιδημάρχου κατά τη διάρκεια σεμιναρίου για νέο πληροφοριακό σύστημα. Ωστόσο, το ρεπορτάζ αποκαλύπτει μια πιο σύνθετη εικόνα, με σημαντικά σημεία να διαφοροποιούνται από την επίσημη καταγγελία.

Τι λένε οι αυτόπτες και εμπλεκόμενοι
Μία εκ των τριών υπαλλήλων που φέρεται να δέχθηκε τη λεκτική επίθεση δήλωσε ότι δεν ένιωσε προσωπικά θιγμένη, καθώς ο Αντιδήμαρχος απευθύνθηκε γενικά και όχι στοχευμένα. Στην ερώτηση αν ειπώθηκαν βρισιές ή απρεπείς εκφράσεις, η απάντησή της ήταν κατηγορηματικά αρνητική.

Σύμφωνα με τους υπαλλήλους του δημαρχείου, η υπάλληλος που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, είναι καλά στην υγεία της. Σε ερώτημά μας, πως λιποθύμησε η γυναίκα, έτσι στα καλά καθούμενα, χωρίς να γίνει τίποτα; Mας απάντησαν ότι υπήρχε μια γενικευμένη ένταση, θεωρήθηκε ότι ήταν υπεύθυνη για τη διοργάνωση του σεμιναρίου, εσφαλμένως. Αλλος είπε ότι η Πρόεδρος του Σωματείου φώναζε περισσότερο από τον αντιδήμαρχο.

Υπάλληλοι του ισογείου επιβεβαίωσαν ότι ακούστηκαν φωνές, όχι όμως ύβρεις. Αντίθετα, η εικόνα από τη διοίκηση δείχνει έλλειψη επίσημης ενημέρωσης για το σεμινάριο – ούτε ο Γενικός Γραμματέας ούτε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος είχαν λάβει ειδοποίηση.


Η ανάδοχος εταιρεία, που δεν έχει συμβατική σχέση με τους υπαλλήλους αλλά με τον Δήμο, δεν φαίνεται να είχε μεριμνήσει για την απαραίτητη επικοινωνία. Εργαζόμενη απέστειλε σχετικό email ενημέρωσης προς τον Γενικό Γραμματέα μετά την καταγγελία και αφού το θέμα είχε πάρει δημοσιότητα, γύρω στις 3–3.15 το μεσημέρι. Μόνο τότε δόθηκαν επίσημες διευκρινίσεις από τη διοίκηση για το πλαίσιο του σεμιναρίου.

Ο ίδιος ο Αντιδήμαρχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται από τον Σύλλογο, αλλά διέρευσε το όνομά του, δηλώνει πως ουδέποτε έβρισε ή φέρθηκε απρεπώς, αλλά πως έκανε παρατηρήσεις για τη μη ενημέρωση της διοίκησης και την απουσία υπαλλήλων από τα γραφεία τους, προκαλώντας δυσαρέσκεια με την ένταση της φωνής του. Ο Γενικός Γραμματέας, ουδέποτε ζήτηση συγγνωμη για τη συμπεριφορά του αντιδημάρχου, παρά μόνο για την αναστάτωση που δημιουργήθηκε λόγω του συγκεκριμένου προγράμματος της πληροφορικής.

Επιπλέον, υπάρχει αντίδραση για εργαζόμενους που έχουν αιτηθεί μετάταξη, και ενόχληση από την δημόσια αναπαραγωγή σχετικών πληροφοριών στο διαδίκτυο, θεωρώντας πως πρόκειται για προσωπικά δεδομένα. Το αίτημα ενός εργαζόμενου για μετάταξη μας είπαν είναι αναφαίρετο δικαίωμα και καλό είναι να μην εργαλειοποιείται ούτε πολιτικά, ούτε σωματειακά.

To Σωματείο εμμένει στην ανακοίνωση Το σωματείο, παρά τις προσπάθειες επικοινωνίας μας και χθες και σήμερα, αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε διευκρίνιση. Δεν κατονόμασε τον αντιδήμαρχο και δεν ανταποκρίθηκε στα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν από την έρευνα. Η βούλησή τους να μην τοποθετηθούν είναι απολύτως σεβαστή. Όμως, η δημόσια καταγγελία χωρίς συνέχεια και αποσαφηνίσεις αφήνει το πεδίο στην αμφιβολία και θολώνει τη δημόσια εικόνα της υπόθεσης.

Επίσης από το ρεπορτάζ, προέκυψε η πληροφορία ότι δύο πολιτικά πρόσωπα είναι οι ενορχηστρωτές, αλλά δεν μπορέσαμε να το διασταυρώσουμε, οπότε διατηρούμε κάθε επιφύλαξη.


Το περιστατικό εγείρει πολλά ερωτήματα: Πώς είναι δυνατόν να διεξάγεται σεμινάριο χωρίς επίσημη ενημέρωση της διοίκησης; Πόσο υπεύθυνη είναι η στάση του Σωματείου όταν καταγγέλει αλλά δεν κατονομάζει τον Αντιδήμαρχο; Και τελικά, σε ποιον ανήκει η ευθύνη όταν η ένταση αντικαθιστά τον διάλογο και η φήμη την τεκμηρίωση;

Η υπόθεση δεν πρέπει να κλείσει με εντυπώσεις, αλλά με απαντήσεις και αποκατάσταση της πραγματικότητας. Οι ευθύνες –αν υπάρχουν– πρέπει να αποδοθούν, αλλά η αλήθεια είναι εξίσου υποχρέωση με την υπεράσπιση δικαιωμάτων.Είναι η ώρα για διαφάνεια, όχι σιωπή. Αν το περιστατικό είναι τόσο σοβαρό όσο παρουσιάζεται, τότε οφείλουν να δοθούν ονόματα, περιγραφές, ημερομηνίες, τεκμήρια. Αν όχι, η εργαλειοποίηση της «καταγγελίας» αποδυναμώνει τα πραγματικά περιστατικά κακομεταχείρισης στον δημόσιο τομέα και προσβάλλει τον θεσμό της συλλογικής εκπροσώπησης.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog