Στο 3,1% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο, από 3% το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.
Αντιθέτως, στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,2% από 2,3% τον προηγούμενο μήνα, ενισχύοντας τις προσδοκίες των αγορών για νέα μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη συνεδρίαση της 17ης Απριλίου.
Σε επίπεδο επιμέρους κατηγοριών, οι υπηρεσίες παραμένουν η βασική πηγή πληθωριστικών πιέσεων, με ετήσιο ρυθμό αύξησης 3,4% τον Μάρτιο, αν και ελαφρώς χαμηλότερο από το 3,7% του Φεβρουαρίου. Ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός, με αύξηση 2,9%, έναντι 2,7% τον προηγούμενο μήνα. Σταθερά παρέμειναν τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά στο 0,6%, ενώ στον αντίποδα, η ενέργεια κατέγραψε πτώση κατά 0,7%, από άνοδο 0,2% τον Φεβρουάριο.
Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί την ενέργεια και τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα, μειώθηκε επίσης στο 2,4% από 2,6% τον Φεβρουάριο, υποδεικνύοντας ευρύτερη αποδυνάμωση των πληθωριστικών πιέσεων στην ευρωζώνη.
Εντονότερη της αναμενόμενης ήταν η επιβράδυνση του πληθωρισμού στη Γερμανία, όπου οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,3% σε ετήσια βάση, σταθερά σε σχέση με τους δύο προηγούμενους μήνες. Παρόμοια εικόνα καταγράφεται και στη Γαλλία και την Ισπανία, όπου ο πληθωρισμός κινήθηκε χαμηλότερα των αναλυτικών προβλέψεων. Αντίθετα, στην Ιταλία, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν, υπερβαίνοντας το 2% για πρώτη φορά από το 2023.
Τα μαθατε τα υπεραισιόδοξα & υπερευχάριστα, αυτα, τα νέα, ωρέ παιδιά?! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέλους εφιλοτιμήθει, και απεφάνθει (αίφνης & ξαφνικά), πως ο,τι εφεξης θα μας χορηγει και θα μας δίνει αυτός, κάτι υπέρμετρες, υπέρογκες & τεράστιες αυξησάρες (στα χρημάτια μας, στους οβολούς μας και στα μισθά), που εξ αντικειμενου, αλλα και εκ τοις πραγμασι, θα μας ανεβασει, θα μας εκτινασει, καθως και θα μας εκτοξευσει (πυραυλικα) την αγοραστικη μας δυναμη, στο υπερπέραν και στα ουράνια (μονομιάς), και πιο πανω, δηλαδη, και απο τις πλεον ισχυρες, ανεπτυγμενες & προηγμενες (πρωταθλητριες) χωρες, πανευρωπα’ι’κα!! Για παραδειγμα (ας πουμε), το κράτος του Λουξεμβούργου (με ένα από τα υψηλότερα παγκόσμια ΑΕΠ, και με τον μεσο ετησιο μισθο να κυμαίνεται εκεί, αυτός, στα… 88.000€!!), μπροστα μας – πλεον – ακομη και αυτο, θα υπολείπετο και θα ωχριά!! ΥΓ.: Και του χρόνου, Πρωταπριλιά!!
Καλησπέρα και συγγνώμη, με συγχωρείτε κ. Τάσο. Αν προτιμάτε τους τύπους καθαρευούσης, αντί φιλοτιμήθηκε καί αποφάνθηκε, τότε πρέπει να λήξετε τα ρήματα σε η αντί ει.