Μία ακόμα εβδομάδα ολοκληρώθηκε και μαζί της ολοκληρώνεται ουσιαστικά και ο Μάρτιος. Ήδη τρεις μήνες, έχουν κιόλας «δραπετεύσει» από το ημερολόγιο του 2025, χωρίς καλά – καλά να το καταλάβουμε. Μπαίνουμε στον «ξανθό» Απρίλη του Μίκη, στην καρδιά της Άνοιξης! Η μέρα μεγαλώνει, άλλαξε κιόλας σήμερα η ώρα, και όλοι ετοιμαζόμαστε για την Πασχαλιά!
Ελάτε να δούμε μαζί, τι κάναμε αυτή την εβδομάδα!
Την Δευτέρα βρέθηκα στο Σοφικό προκειμένου να συμμετάσχω στις εναρκτήριες εργασίες του 3ου Χειμερινού Σχολείου της ASECU, δηλαδή της Ένωσης Οικονομικών Πανεπιστημίων, με καθηγητές και φοιτητές από 15 χώρες όλου του κόσμου. Το Συνέδριο, που φιλοξενήθηκε στο Ράντσο Σκούρα, είχε ως θέμα τις «Μελλοντικές Τεχνολογίες και την Τεχνητή Νοημοσύνη σε μια Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία». Άκουσα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για τις εξελίξεις ειδικά στον χώρο της ΑΙ και προσωπικά μετέφερα την εμπειρία μου για την πρόκληση που συνιστά η συμμετοχή των Νέων Τεχνολογιών στις πολιτικές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όπως είπα, «οι σύγχρονες κοινωνίες αλλάζουν με γρήγορους ρυθμούς, με την βοήθεια των Νέων Τεχνολογιών και ειδικά της Τεχνητής Νοημοσύνης. Πέρα από το ότι πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις για να μην μείνουμε πίσω, πρέπει να καταλάβουμε τα πλεονεκτήματα που μας δίνουν, καθώς ψηφιακές τεχνολογίες οδηγούν σε καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες, πιο ορθολογική διαχείριση των πόρων και προστασία του περιβάλλοντος».
Το ίδιο βράδυ πήγα στα Αθίκια, μαζί με τους κατοίκους γιορτάσαμε τον «Ευαγγελισμό της Θεοτόκου», στην όμορφη εκκλησία του χωριού.
Την Τρίτη τιμήσαμε την μεγάλη διπλή γιορτή για την πατρίδα μας. Πρώτα η δοξολογία και στην συνέχεια η παρέλαση μάς θύμισαν τους άρρηκτους δεσμούς της Ορθοδοξίας με την πορεία του Έθνους μας.
Η Τετάρτη ήταν μία γεμάτη ημέρα. Το πρωί είχαμε Δημοτική Επιτροπή και το απόγευμα Δημοτικό Συμβούλιο, δύο συνεδριάσεις υψηλές εκφράσεις του δημόσιου ανοιχτού διαλόγου, πάνω στα θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία. Από τα θέματα που συναποφασίσαμε κρατάω δύο.
Το πρώτο έχει να κάνει με την συζήτηση πάνω στα αιτήματα των καταστηματαρχών της εστίασης επί της κανονιστικής, για την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων. Ορισμένα από τα αιτήματα των καταστηματαρχών έγιναν δεκτά, άλλα όχι. Όπως κι αν έχει ο εξαντλητικός διάλογος που πραγματοποιήσαμε και η διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους ολοκληρώθηκε οριστικά και από αύριο (Δευτέρα) ξεκινά η εφαρμογή του.
Θέλω εδώ να ξεκαθαρίσω κάτι. Η απόφαση που πήραμε για την κανονιστική δεν επιδιώκει να μας φέρει σε σύγκρουση με την επιχειρηματική κοινότητα της εστίασης. Και απόδειξη γι αυτό είναι ότι κάναμε δεκτές πολλές από τις θέσεις των επαγγελματιών.
Στόχος της Δημοτικής Αρχής με την νέα απόφαση είναι να υπηρετήσει την ανάγκη αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης του δημόσιου χώρου στην πόλη. Πιστεύω ότι θα φέρει ισορροπία ανάμεσα στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στην ανάγκη του πολίτη να κινηθεί ελεύθερος και ασφαλής. Φέρνει, όμως, ακόμα ισονομία και μεταξύ των ίδιων των επιχειρηματιών, καθώς όλοι ξέρουμε πως κάποιοι ήσαν ευνοημένοι από την άναρχη εικόνα που επικρατούσε και κάποιοι άλλοι όχι. Γι αυτό άλλωστε, τις πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας, τις αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι επαγγελματίες με ανακούφιση. Πάρα πολλοί από αυτούς σε κατ ιδίαν συζητήσεις μου είπαν: «Επιτέλους, Δήμαρχε! Προχώρα»! Σε κάθε περίπτωση, η τήρηση των κανόνων είναι σημαντική για όλους και όλοι θα αντιληφθούν μεσοπρόθεσμα ότι θα ενισχύσει, αντί να αποδυναμώσει την οικονομική δραστηριότητα.
Η δεύτερη απόφαση που λάβαμε αφορά τις Σημειακές Τροποποιήσεις στο ΣΧΟΟΑΠ της Δημοτικής Ενότητας Τενέας. Με την μετατροπή του χώρου δίπλα από το Δημαρχείο στο Χιλιομόδι, από χώρο πρασίνου σε χώρο πολιτισμού γίνεται εφικτή η δημιουργία του πολιτιστικού κέντρου που έχει ανάγκη το χωριό, το ζητούσε εδώ και χρόνια και αποτελούσε προεκλογική μας δέσμευση. Μία ακόμα από αυτές που τηρούμε.
Ανάμεσα στις δύο συνεδριάσεις συναντήθηκα για δεύτερη φορά μέσα στον Μάρτιο με τους συμπολίτες μου. Έγινε όπως πάντα χαμός, με δεκάδες κυριολεκτικά συναντήσεις, ασταμάτητα, για πάνω από οκτώ ώρες! Αυτές οι συναντήσεις δεν με κουράζουν ποτέ, αντίθετα με αναζωογονούν, γιατί η επαφή μαζί σας ήταν πάντα κινητήριος δύναμη για μένα.
Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, με «τσακίζουν», όταν βρίσκομαι μπροστά σε πολύ μεγάλα και σοβαρά προβλήματα συνανθρώπων μου, στα οποία δεν μπορώ να ανταποκριθώ και να δώσω λύση.
Την Πέμπτη η μέρα κύλησε με δουλειά γραφείου και διεκπεραίωση υποθέσεων, τις οποίες η καθημερινότητα που τρέχει είχε αφήσει πίσω.
Την Παρασκευή ήταν μία μεγάλη στιγμή για την μέχρι σήμερα θητεία της Δημοτικής Αρχής. Ξεκινήσαμε την μεγαλύτερη δενδροφύτευση στην ιστορία της πόλης, που για μένα, όπως είπα, «αποτελεί την πρώτη κατάθεση στην τράπεζα ενός καλύτερου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές…». Την Παρασκευή ήταν μόνο η αρχή και η δενδροφύτευση θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, αντικαθιστώντας κάθε δέντρο που λείπει, αλλά φυτεύοντας κι άλλα σε νέες θέσεις.
Το Σάββατο, όπως πάντα είναι αφιερωμένο στο «συμμάζεμα» των εκκρεμοτήτων και κοινωνικές συναντήσεις. Πάντρεψα και δύο νέα ζευγάρια με πολιτικό γάμο, εύχομαι ολόψυχα να είναι καλοστέριωτα!
Σήμερα Κυριακή το πρωί είχαμε μία ακόμα δενδροφύτευση αυτή την φορά στο Σοφικό, στο πανέμορφο θέατρο του χωριού. Τα δέντρα είναι χορηγία της Motor Oil -και την ευχαριστούμε γι αυτό- και όλη η οργάνωση φέρει την υπογραφή της δραστήριας διευθύντριας του Δημοτικού Σχολείου, της κυρίας Θεοδώρας Κουρεμένου!
Αργότερα βρέθηκα σε μια εκδήλωση της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, στην Αρχαία Κόρινθο, που αφορούσε τη συλλογή πληροφοριών από μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων μέσω internet, για να ανασύρουμε από τη συλλογική μνήμη το παρελθόν συνδέοντας πρόσωπα και ανασκαφές στην Αρχαία Κόρινθο και να φωτίσουμε το ρόλο της τοπικής κοινότητας στην ιστορία των ανασκαφών από το 1896 μέχρι σήμερα.
Αντιδήμαρχοι, εργαζόμενοι, δημοτικές υπηρεσίες και οργανισμοί πρόσθεσαν και αυτοί τα δικά τους λιθαράκια στην λειτουργία του Δήμου μας.
Χάρη σε μία ακόμα χρηματοδότηση 200.000 ευρώ, που εξασφάλισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ψηφιακής Πολιτικής και Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων, Βαγγέλης Παπαϊωάννου, ο Δήμος μας θα προχωρήσει στην αποκατάσταση των ζημιών που σημειώθηκαν σε δίκτυα και υποδομές της κοινότητας του Σοφικού, ως αποτέλεσμα της μεγάλης πυρκαγιάς τον Ιούλιο του 2024.
Οι εργασίες που πρόκειται να εκτελεστούν περιλαμβάνουν αποκατάσταση του φθαρμένου οδοστρώματος, καθαρισμούς τάφρων και οχετών όμβριων υδάτων, ώστε να προλάβουμε πλημμυρικά φαινόμενα.
Ανάλογης σημασίας είναι και η υπογραφή της σύμβασης για την εκπόνηση της μελέτης οριοθετήσεων, έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και αναπλάσεων στα υδατορέματα της κοινότητας Αθικίων. Η παρούσα μελέτη -που υπεγράφη τον Πρόεδρο του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΔΗΜΟΠΡΑΚΤΟΣ» Βασίλη Ταγαρά- εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου αναπτυξιακού σχεδιασμού του Δήμου Κορινθίων για την προστασία και αναβάθμιση των υποδομών στη Δημοτική Ενότητα Σαρωνικού, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας των κατοίκων και την προστασία της περιουσίας τους από πλημμυρικά φαινόμενα.
Ο Δήμος Κορινθίων, μέσω συνεργασίας του με τον Δημόπρακτο, μας προσκαλεί να συμπληρώσουμε ένα Ερωτηματολόγιο για να βοηθήσουμε την σύνταξη για πρώτη φορά ενός πρότυπου οδηγού της πόλης. Μπείτε στο σχετικό link στο site του Δήμου, βρείτε το ερωτηματολόγιο και βοηθήστε μας με τις προτάσεις σας για το πώς βλέπετε την πόλη και τι θέλετε να αλλάξει σε αυτήν και στις γειτονιές σας.
Οι δημοτικές υπηρεσίες συνεχίζουν ασταμάτητα το έργο τους. Στο Πράσινο ο Δημήτρης Τζαναβάρας και οι εργαζόμενοι πήγαν και αυτή την εβδομάδα παντού: στα Καλάμια διαμόρφωσαν τα δέντρα και το γκαζόν και καθάρισαν τα παρτέρια της παραλίας. Και νωρίτερα στην Κωστή Παλαμά, την Λεωφόρο Ιωνίας, την Αποστόλου Παύλου, την Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου (Φλοίσβος), την Περιάνδρου (κοπή κλαριών γύρω από τα φωτιστικά των παρτεριών), στην Ερμού και Αδειμάντου με καλαθοφόρο, στα Δικαστήρια, στα μικρά πάρκα της πόλης καθ όλη την διάρκεια της εβδομάδας συνεχίζουν να αλλάζουν την εικόνα της πόλης και αυτό το βλέπει πλέον κάθε κάτοικος και κάθε επισκέπτης.
Η Υπηρεσία Καθαριότητας, με τον Ανδρέα Πούλο, έπλυνε σήμερα το πρωί τον υπό διαμόρφωση πεζόδρομο του open mall. Στο παραθαλάσσιο 3ο Δημοτικό Σχολείο, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Πελοποννήσου και η υπηρεσία Καθαριότητας μίλησαν στους μικρούς μαθητές για την αξία της ανακύκλωσης. Αργότερα βρέθηκαν και στα σχολεία στα Αθίκια και την Αλμυρή.
Καλή Κυριακή και καλή εβδομάδα σε όλες και όλους!









