Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου, 2025

Οργιάζουν οι απάτες στον ΟΠΕΚΕΠΕ! – Eνοικιάσεις από πεθαμένους και πλαστογραφίες μέσω ΚΕΠ

Η υπόθεση ξεκινά το 2020, όταν ο τότε Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γρηγόρης Βάρρας

- Advertisement -

Μια σημαντική δίκη για απάτες σε βάρος του ΟΠΕΚΕΠΕ αναμένεται να διεξαχθεί στις 19 Φεβρουαρίου 2025 στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών.

Αν και οι συνήγοροι των κατηγορουμένων προσπαθούν με κάθε μέσο να αναβάλουν τη δίκη, η υπόθεση φαίνεται να παίρνει το δρόμο της δικαιοσύνης.

Η υπόθεση ξεκινά το 2020, όταν ο τότε Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γρηγόρης Βάρρας, εντόπισε πλήθος ΑΦΜ με παρόμοια χαρακτηριστικά που υπέβαλαν αιτήσεις για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα. Ανάμεσα σε αυτά τα ΑΦΜ ήταν και τρία που ανήκαν στη σύζυγο και τα παιδιά δύο ιδιοκτητών Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), οι οποίοι συνεργάζονταν στενά. Τα παιδιά του ενός ήταν δικηγόρος και ανεπάγγελτος, ενώ η σύζυγος του άλλου συνεργάτη ήταν δημόσια υπάλληλος και εργαζόταν στα ΚΕΠ.

Η ομάδα φαίνεται να αξιοποίησε την κατάσταση για να κερδίσει χρήματα από το εθνικό απόθεμα, εκμεταλλευόμενη την κατάσταση των βοσκοτόπων, οι οποίοι εκείνη την περίοδο ήταν σε διαδικασία διεύρυνσης του ορισμού τους από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο ένας από τους συνεργάτες είχε πραγματοποιήσει για το Υπουργείο μια μελέτη για τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων βοσκήσιμων γαιών, την οποία όμως φαίνεται να εξαφάνισαν από το διαδίκτυο, δημιουργώντας υποψίες για κακοδιαχείριση και διαφθορά.

Η μελέτη, η οποία υποτίθεται ότι είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, φέρεται να έχει εξαφανιστεί και ο σύνδεσμος οδηγεί σε μήνυμα σφάλματος. Το γεγονός αυτό εντείνει τις απορίες γύρω από την υπόθεση, ενώ οι κατηγορούμενοι είχαν καταφέρει να εισπράξουν μεγάλο ποσό από το εθνικό απόθεμα για αγροτεμάχια που δεν υπήρχαν, όπως τα βοσκοτόπια στο Γράμμο, τα οποία δήλωσαν ως ιδιοκτησίες τους χωρίς να υπάρχουν πραγματικά.

Η περίπτωση μάλιστα περιλαμβάνει και μια περίεργη αναφορά σε ενοικιάσεις βοσκοτόπων από έναν συγγενή που είχε πεθάνει το 2015, και η οποία φέρεται να είχε εγκριθεί με πλαστογραφημένα έγγραφα, με τη σφραγίδα ΚΕΠ.

Οι δύο από τους τρεις κατηγορούμενους έχουν επιστρέψει τα χρήματα στην προσπάθεια να μειώσουν τις ποινές τους, ενώ η υπόθεση εγείρει ερωτήματα για την αδράνεια του δημοσίου και την διασφάλιση της σωστής λειτουργίας των ΚΕΠ.

Πέρα από τις νομικές διαστάσεις της υπόθεσης, η συγκεκριμένη υπόθεση αναδεικνύει και το ζήτημα της διαφθοράς και της απάτης σε έναν οργανισμό που διαχειρίζεται δημόσια κονδύλια.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται και στο δικηγορικό γραφείο που έχει αναλάβει την υπεράσπιση των κατηγορουμένων, καθώς και στη σύνδεση αυτής της υπόθεσης με άλλες πιο περίπλοκες διαπλοκές στην αγροτική πολιτική.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog