Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου, 2025

«Αποικίες της Κορίνθου»: Παρουσίαση βιβλίου του Σωτήρη Κοκκωνάκη για τις κορινθιακές αποικίες

Στην αίθουσα θεάτρου του Δημαρχείου Κορίνθου (Κολιάτσου 32) το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου στις 6 μ.μ.

- Advertisement -

Η Αρχαία Κόρινθος, ως σημαντική εμπορική δύναμη, είχε ιδρύσει ένα δίκτυο αποικιών, κυρίως στη δύση, που τη βοηθούσε να αναπτύσσει και να ελέγχει το εμπόριο στις περιοχές αυτές. Τις πόλεις και τις πολίχνες που βρίσκονταν υπό την επιρροή της και των δευτερευουσών αποικιών τους πραγματεύεται το βιβλίο «ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΠΟΛΕΙΣ» του Σωτήρη Κοκκωνάκη, που παρουσιάζεται στην αίθουσα θεάτρου του Δημαρχείου Κορίνθου (Κολιάτσου 32) το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου στις 6 μ.μ. από τους Δρ Βασίλη Μπαλάφα και Δρ Όλγα Καραγεωργίου-Κουρζή. Συντονίζει η κ. Εύη Κοκκίνου.

Τα κυρίως περιεχόμενα του βιβλίου διαιρούνται σε τέσσερα (4) μέρη:

  • Μέρος 1ο: Οι πόλεις και οι πολίχνες που βρίσκονταν υπό την άμεση επιρροή της Κορίνθου: Αίνεια, Άκτιον, Αλυζία, Αμβρακία, Ανακτόριον, Απολλωνία, Αστακός, Κέρκυρα, Λευκάδα, Μακύνεια, Μολύκρειον, Οινιάδες, Ποτίδαια, Σόλλιον, Συρακούσες, Χαλκίς.
  • Μέρος 2ο: Οι αποικίες που ιδρύθηκαν από τις αποικίες της Κορίνθου: Άκραι, Άκριλλαι, Έλωρος, Επίδαμνος, Καμάρινα, Κασμέναι. Σε αυτές η επίδραση της Κορίνθου ήταν έμμεση.
  • Μέρος 3ο: Οι αποικίες που δημιουργήθηκαν από άλλες πόλεις της Κορινθίας: Γόλγοι (η μοναδική αποικία της αρχαίας Σικυώνας) και Κλαζομεναί.
  • Μέρος 4ο: Οι αποικίες των αποικιών των άλλων κορινθιακών πόλεων: Άβδηρα, Καρδία, Ναύκρατις, Φαναγόρεια.

Από τα παραπάνω περιεχόμενα είναι φανερό ότι οι αναγνώστες του βιβλίου, κυρίως οι Κορίνθιοι, θα σχηματίσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του αρχαίου Κορινθιακού εποικισμού, αφού θα έρθουν σε επαφή με ένα σχετικά άγνωστο, στους μη ειδικούς, μεγάλο κεφάλαιο της κορινθιακής ιστορίας, εκείνο των αποικιών. Επίσης πώς και κατά πόσο οι Κορίνθιοι άποικοι, στοχεύοντας σε οικονομικά οφέλη μέσω της εξάπλωσης του εμπορίου τους, επηρέασαν, άμεσα και έμμεσα, την ιστορία και τον πολιτισμό τόσο της εποχής τους, όσο και στα μεταγενέστερα χρόνια.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog