Σε δύο πρωτοκλασσάτα στελέχη της ΠΝΟΗΣ, το Δημήτρη Μανωλάκη και τη Γεωργία Στριμενοπούλου, έδειξε σήμερα οριστικά την πόρτα της εξόδου ο δήμαρχος Κορινθίων, Νίκος Σταυρέλης.
Η επίσημη ανακοίνωση του Δήμου, λιτή και λακωνική. Οι Μανωλάκης – Στριμενοπούλου, δεν απεδέχθησαν τις νέες θέσεις που τους όρισε ο δήμαρχος και υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους. Πότε υπέβαλλαν αυτές τις παραιτήσεις; Παραμένουν στην παράταξη ή ενδέχεται να δούμε ανακοινώσεις ανεξαρτητοποιήσεων; Ο δήμαρχος παρόλα αυτά, με τη σημερινή του ανακοίνωση δείχνει έτοιμος για όλα.
Κοινό μυστικό πως τα Επιμελητηριακά, ( είχαμε γράψει σχετικά) , έφεραν τα πάνω κάτω στη δημοτική αρχή και δημιούργησαν έριδες και υποομάδες Ηταν το κερασάκι στην τούρτα θα έλεγε κανείς, αφού οι προστριβές είχαν αφετηρία αρκετό καιρό πριν, αδικαιολόγητη συμπεριφορά, για νέους δημοτικούς συμβούλους και νέα δημοτική αρχή. Προσωπικές φιλοδοξίες ή κενοδοξία; πολιτική αντιπαράθεση ή προσωπική αντιπαράθεση;
Οι λόγοι που οδήγησαν τους αντιδημάρχους σε παραίτηση μπορεί να είναι ποικίλοι και να σχετίζονται με διάφορους παράγοντες, όπως οι εξής:
Διαφωνίες και ασυμφωνία με τη διοίκηση του Δημάρχου: Ενδεχομένως υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ των αντιδημάρχων και του Δημάρχου σχετικά με τη στρατηγική και τους στόχους της Δημοτικής Αρχής. Η ασυμφωνία στις προτεραιότητες ή στην κατεύθυνση της διοίκησης μπορεί να δημιούργησε εντάσεις και προβλήματα στην αποτελεσματική συνεργασία.
Εσωτερικές αντιφάσεις και προσωπικές φιλοδοξίες: Σε πολλές περιπτώσεις, οι αντιδημάρχοι μπορεί να έχουν προσωπικές φιλοδοξίες ή διαφορές με τους συναδέλφους τους που επηρεάζουν την ομαλή συνεργασία τους. Οι προσωπικές ή πολιτικές διαφορές ενδέχεται να ενίσχυσαν την ένταση εντός της ομάδας.
Έλλειψη υποστήριξης ή πόρων: Εάν οι αντιδήμαρχοι δεν είχαν τη στήριξη ή τους πόρους που θεωρούσαν απαραίτητους για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των θέσεων τους, ίσως να ένιωσαν αδύναμοι ή απογοητευμένοι, οδηγούμενοι έτσι σε παραίτηση.
Προβλήματα επικοινωνίας: Η κακή επικοινωνία και η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των αντιδημάρχων και της υπόλοιπης διοίκησης μπορεί να δημιούργησαν μια κατάσταση δυσλειτουργίας, που τελικά οδήγησε σε απογοήτευση και παραίτηση.
Τίποτε όμως από όλα αυτά, δεν ακούστηκε, τίποτα από όλα αυτά δεν ελέχθη. Oλα δείχνουν πως η αντιπαράθεση δεν είναι πολιτική, άλλως οι απόψεις θα είχαν κατατεθεί ακόμα και εντός του Δημοτικού Συμβουλίου προς ενημέρωση των δημοτών. Ουδέποτε συνέβη, αντ΄αυτού όλοι συμπεριφέρονταν σα να υπήρχε η απόλυτη ταύτιση και συνοχή έως την ημέρα που ο δήμαρχος προέβη στις ανακοινώσεις των νέων αντιδημάρχων. Τι άλλαξε λοιπόν ξαφνικά;
Η απόφαση του Νίκου Σταυρέλη
Από την πλευρά του Δημάρχου, η απόφαση να αλλάξει τις θέσεις των αντιδημάρχων ή να προχωρήσει σε αντικατάσταση ενδέχεται να είχε ως κίνητρο την ανάγκη να εξασφαλίσει τη λειτουργικότητα και τη συνοχή της Δημοτικής Αρχής. Συγκεκριμένα, οι λόγοι για την αλλαγή θέσεων μπορεί να περιλαμβάνουν:
Βελτίωση της συνεργασίας και της δυναμικής της ομάδας: Ο Δήμαρχος μπορεί να θεώρησε ότι η αλλαγή θέσεων θα μπορούσε να ενισχύσει τη συνεργασία, αποφεύγοντας τις συγκρούσεις ή τις αντιφάσεις μεταξύ των αντιδημάρχων. Η νέα κατανομή των αρμοδιοτήτων μπορεί να στόχευε στην αναζωογόνηση της ομάδας και την καλύτερη κατανομή των έργων.
Αναζήτηση μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας: Αν οι αντιδήμαρχοι δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των θέσεών τους, ίσως ο Δήμαρχος θεώρησε ότι η αλλαγή θα επέφερε μια πιο δυναμική και αποτελεσματική ομάδα που θα μπορούσε να φέρει καλύτερα αποτελέσματα για τους δημότες.
Προώθηση της συνοχής της Δημοτικής Αρχής: Μερικές φορές η αντικατάσταση αντιδημάρχων αποσκοπεί στο να διασφαλιστεί η ενότητα και η συνοχή της διοίκησης. Αν υπήρχαν εντάσεις ή φημολογίες που απειλούσαν την εικόνα της Δημοτικής Αρχής, η αλλαγή στις θέσεις των αντιδημάρχων μπορούσε να είναι μια στρατηγική κίνηση για να αποφευχθούν περαιτέρω διαιρέσεις.
Πολιτικές και στρατηγικές ανάγκες: Αν υπάρχουν πολιτικές ή στρατηγικές ανάγκες που απαιτούν την αναδιάρθρωση του διοικητικού σχήματος, ο Δήμαρχος μπορεί να προχώρησε στην αλλαγή για να ανταποκριθεί σε νέες προκλήσεις ή στόχους που προέκυψαν.
Αναντίρρητα το συμφέρον της Κορίνθου και της δημ. αρχής δεν το εξυπηρετούν οι εσωτερικές έριδες και αντεγκλήσεις και ο Νίκος Σταυρέλης κλήθηκε να πάρει μια απόφαση. Ενάντια στη συνείδησή του ίσως, μια πολιτική απόφαση, την οποίαν η ιστορία έγραψε.
Η αλλαγή θέσεων ή η αντικατάσταση των αντιδημάρχων, εν τέλει, είναι μια απόφαση που είθισται να λαμβάνεται με γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και την καλύτερη δυνατή λειτουργία του Δήμου, προκειμένου να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών και να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου της Δημοτικής Αρχής.
Ποιος θα χάσει περισσότερα, επίσης θα το καταγράψει η ιστορία!
Χ@ρα