Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Έρχεται νέα Δίκη για τη Μάνδρα – Αναίρεση στην απόφαση του Εφετείου ζήτησε ο Άρειος Πάγος

ραγδαίες εξελίξεις

- Advertisement -

Στην άσκηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων για την υπόθεση της φονικής πλημμύρας στη Μάνδρα το 2017, με τους 25 νεκρούς, προχώρησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Λάμπρος Σοφουλάκης.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζητά την αναίρεση της απόφασης στο σύνολο της. Δηλαδή, για τους 4 κατηγορουμένους που απαλλάχθηκαν απ’ όλες τις κατηγορίες, και για τους 3 κατηγορουμένους, που καταδικάστηκαν για το αδίκημα της πλημμύρας αλλά απαλλάχθηκαν από το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και της σωματικής βλάβης από αμέλεια παρ’ υπόχρεω.

Σύμφωνα με τον κ. Σοφουλάκη, «το δικαστήριο αναφορικά με την εκφερομενη κρίση του περί μη ύπαρξης αιτιώδους συνδέσμου μεταξύ της πλημμελούς συμπεριφοράς των κατηγορουμένων και του αποτελέσματος των θανάτων, δεν έλαβε υπόψη: την κρίσιμη κατάθεση του μάρτυρα ειδικών γνώσεων και επιστημονικού συνεργάτη της ΕΜΥ, ο οποίος κατέθεσε τα αντίθετα των ανωτέρω παραδοχών και δη ότι οποιοδήποτε εμπόδιο μπορεί να δημιουργήσει εκτροπή και κατά συνέπεια μπορεί να οδηγήσει σε πλημμυρικό φαινόμενο, κατάθεση που δείχνει ότι σαφώς υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ των παραλείψεων των κατηγορουμένων και του επελθόντος αποτελέσματος και άρα ανακύπτει η ποινική τους ευθύνη».


Επίσης, κατά τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, δεν ελήφθη υπόψη η «ομοίως κρίσιμη κατάθεση της προϊσταμένης του Σώματος Επιθεωρητών Νοτίου Ελλάδος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία απεφάνθη και αυτή ότι η σημειακή διασπορά των υδάτων μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο και συνεπώς συνδέεται άμεσα με την ύπαρξη αυθαιρέτων κατασκευών, εντούτοις η παράλειψη αξιολόγησης της από μέρους του δικαστηρίου οδήγησε τούτο, αναιτιολόγητα και όχι εμπεριστατωμένα σε απαλλακτική κρίση», αλλά και πλήθος εγγράφων που εισφέρθηκαν στη δίκη.

Απο την πλευρά του ο εκ των συνηγόρων οικογενειών θυμάτων, Δημήτριος Σκύφτας, δήλωσε:
«Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διέκρινε αυτό που για εμάς ήταν σαφές από την πρώτη στιγμή. Η απόφαση του Εφετείου είχε νομικά κενά και ελλιπή αιτιολογία ως προς την αθώωση των κατηγορουμένων για τον αδόκητο χαμό των ανθρώπων στην πλημμύρα της Μάνδρας. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έκανε πλήρως δεκτούς τους ισχυρισμούς μας και ζητά την αναίρεση της απόφασης και την εκ νέου εκδίκαση της υπόθεσης. Ο αγώνας για τη δικαίωση των ψυχών συνεχίζεται».

Ο δικαστικός απολογισμός της υπόθεσης έχει ως εξής: Αρχικά κατηγορήθηκαν σε πρώτο βαθμό 21 άτομα μεταξύ των οποίων και η τότε περιφερειάρχης Ρένα Δούρου. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε αθωώσει την Ρένα Δούρου και άλλους 12 κατηγορούμενους για τη φονική πλημμύρα, ενώ κατά πλειοψηφία είχε κηρύξει ενόχους οκτώ κατηγορούμενους κατά περίπτωση για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας εξ αμέλειας δια παραλείψεως, της πρόκλησης πλημμύρας και για σωματικές βλάβες εξ αμέλειας κατά συρροή. Οι ποινές που είχε επιβάλλει το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έφταναν μέχρι τα έξι έτη φυλάκισης με αναστολή. Κατά της πρωτόδικης απόφασης είχε ασκηθεί έφεση από τον εισαγγελέα για τους κατηγορούμενους που αθωώθηκαν, πλην όμως το Εφετείο απέρριψε την έφεση ως εκπρόθεσμη και σε δεύτερο βαθμό δικάστηκαν μόνο οι οκτώ πρωτοδίκως καταδικασμένοι. Από αυτούς καταδικάστηκαν τελικά μόνο οι 3 και αυτοί μόνο για πρόκληση πλημμύρας δια παραλείψεως.

- Advertisement -
ΠΗΓΗthriassio

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog