Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Άνθρωπος έσωσε κατά λάθος με το αίμα του 2.400.000 μωρά μέσα σε 50 χρόνια!

ο James Harrison υποβλήθηκε σε σημαντική χειρουργική επέμβαση στο στήθος σε ηλικία μόλις 14 ετών το 1951

- Advertisement -

Ένας άνδρας ανακάλυψε «τυχαία» ότι το αίμα του είχε σωτήριες ιδιότητες και τελικά οδήγησε σε μια θεραπεία που απέτρεψε το θάνατο πάνω από 2.400.000 μωρών μέσα σε μισό αιώνα.

Το αίμα είναι προφανώς ένα από τα πιο ζωτικά συστατικά του ανθρώπινου σώματος, και η ύπαρξη αποθεμάτων για διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις και ιατρικές διαδικασίες βοηθάει να διατηρούνται στη ζωή εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο.

Κάποιοι έχουν πειραματιστεί ακόμη και με τεχνικές «biohacking» που χρησιμοποιούν μεταγγίσεις αίματος για να «αντιστρέψουν» τη διαδικασία της γήρανσης, αλλά το αίμα ενός Αυστραλού άνδρα έχει αποδειχθεί ότι είναι το «πιο πολύτιμο» σε ολόκληρο τον κόσμο λόγω των σωτήριων ιδιοτήτων του.

Όπως αναφέρεται λεπτομερώς από το Lifeblood, ο James Harrison υποβλήθηκε σε σημαντική χειρουργική επέμβαση στο στήθος σε ηλικία μόλις 14 ετών το 1951, στην οποία χρησιμοποιήθηκε αίμα που προήλθε από δωρεές και έσωσε αποτελεσματικά τη ζωή του.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της επέμβασης, ο Τζέιμς έθεσε ως αποστολή της ζωής του να δίνει αίμα το συντομότερο δυνατό και συνέχισε τις τακτικές αιμοδοσίες και μετά την ηλικία των 18 ετών, παρά τον αρχικό φόβο του για τις βελόνες.

Αυτό που δεν γνώριζε, ωστόσο, ήταν ότι το μοναδικό του αίμα θα αποτελούσε ζωτικό συστατικό μιας θεραπείας που θα έσωζε τη ζωή πάνω από 2,4 εκατομμυρίων αγέννητων παιδιών.

Αυτό οφείλεται στην αντίδραση που συμβαίνει όταν το Rh(D) αρνητικό αίμα έρχεται σε επαφή με ένα Rh(D) θετικό αίμα, καθώς παράγονται επιβλαβή αντισώματα για να καταπολεμηθεί το «εισβάλλον» αίμα.

Αν και αυτό αποφεύγεται σε μεγάλο βαθμό σε κάθε σενάριο όπου χρησιμοποιούνται μεταγγίσεις αίματος, συμβαίνει ακούσια όταν μια Rh(D) αρνητική γυναίκα μένει έγκυος με ένα Rh(D) θετικό μωρό.

Συνήθως δεν αποτελεί πρόβλημα με το πρώτο παιδί, καθώς ο οργανισμός είναι ικανός να παρακάμψει το ζήτημα, αλλά εάν ένα δεύτερο παιδί τυχαίνει επίσης να είναι Rh(D) αρνητικό, τότε το μωρό μπορεί να κινδυνεύει από αιμολυτική νόσο του εμβρύου και του νεογνού (HDFN), η οποία είναι συνήθως θανατηφόρα.

Το σημείο όπου ο James Harrison μπαίνει στην κατάσταση είναι ότι το αίμα του περιέχει ένα προηγούμενο αντίσωμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποτρέψει αυτή την επίθεση από το να συμβεί, και αυτό ανακαλύφθηκε μόνο μέσω του γεγονότος ότι είχε ήδη δώσει τόσο πολύ αίμα.

Αυτά τα αντισώματα μετατράπηκαν στη συνέχεια σε ένα φάρμακο που ονομάζεται «Anti-D», και αυτό έχει χορηγηθεί σε πάνω από 2.000.000 Αυστραλές γυναίκες, σώζοντας το παιδί τους από μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια.

Ο YouTuber Doctor Mike αποκάλυψε επίσης ότι το Anti-D χρησιμοποιήθηκε στην πραγματικότητα από την ίδια την κόρη του Harrison για τη γέννηση του δεύτερου παιδιού της, πράγμα που σημαίνει ότι οι προσπάθειες δωρεάς και το μοναδικό του αίμα έσωσαν άμεσα τη ζωή του εγγονιού του.

Ενώ ο James έχει πλέον αποσυρθεί από την αιμοδοσία, κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ με 1.173 συνολικές αιμοδοσίες σε 60 χρόνια. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου μία αιμοδοσία ανά δυόμισι εβδομάδες, η οποία αποτέλεσε ανεκτίμητη πηγή για τις αυστραλιανές μητέρες τον τελευταίο μισό αιώνα.

Πολλοί έχουν εκφράσει την ευγνωμοσύνη τους στον James και σε άλλα άτομα που δίνουν αίμα, με ένα σχόλιο στο YouTube να αναφέρει λεπτομερώς: «Ως άτομο με δρεπανοκυτταρική νόσο, έχω ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου για τους αιμοδότες. Ευχαριστώ όλους όσους δίνουν αίμα. Κυριολεκτικά αλλάζετε και σώζετε ζωές».

Αν και πολλοί αιμοδότες μπορεί να μην έχουν τον ίδιο αντίκτυπο σε μεγάλη κλίμακα με κάποιον σαν τον Τζέιμς, εξακολουθεί να είναι μια συνεισφορά που μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή έστω και ενός ατόμου, και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα όλοι μας να χρειαστούμε το αίμα κάποιου άλλου κάποια στιγμή στη ζωή μας.

- Advertisement -
ΠΗΓΗnewsbomb

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog