Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Πόσο κοστίζουν στους καταναλωτές οι ρευματοκλοπές

Την άμεση ένταξη όλων των καταναλωτών ρεύματος αλλά και την ταχύτερη δυνατή εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών ζητά από τον ΔΕΔΔΗΕ ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Εταιρειών Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ).

- Advertisement -

Η πρόταση αυτή προβάλλεται ως καίρια για την αντιμετώπιση του εκτεταμένου φαινομένου των ρευματοκλοπών, το οποίο, σύμφωνα με τα δεδομένα του ίδιου του ΔΕΔΔΗΕ, αγγίζει το 18% της συνολικής ενέργειας που διακινείται στη Χαμηλή Τάση και το 7,5% στη Μέση Τάση. Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας αναδεικνύουν το πρόβλημα των ρευματοκλοπών ως ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που επηρεάζουν την αγορά, ιδίως μετά τις εκκαθαρίσεις που έγιναν από τον ΔΕΔΔΗΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Στα στοιχεία αυτά, ο συντελεστής κανονικοποίησης των απωλειών, που περιλαμβάνει τεχνικές και μη απώλειες, αυξήθηκε από 13,54% στο 18%.

Η συγκεκριμένη αύξηση συνεπάγεται ένα επιπλέον κόστος που ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος απώλειας ενέργειας κοντά στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Από αυτό το ποσό, περισσότερο από το μισό προέρχεται από ρευματοκλοπές.

Ο ΕΣΠΕΝ, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για την εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ σχετικά με την αντιμετώπιση του φαινομένου, εξέφρασε συγκεκριμένες παρατηρήσεις. Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι οι προμηθευτές και οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να επιβαρύνονται στις οριστικές εκκαθαρίσεις της Αγοράς Εξισορρόπησης με το κόστος που σχετίζεται με τις διαπιστωμένες ρευματοκλοπές. Ειδικότερα, τονίζεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ ανακτά ήδη το κόστος από τις ρευματοκλοπές με δύο τρόπους: αφενός μέσω των Οριστικών Εκκαθαρίσεων και αφετέρου μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας που εφαρμόζει για την είσπραξη του σχετικού τιμήματος από τους υπεύθυνους καταναλωτές.

Ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι θα ήταν περισσότερο δίκαιο και αποτελεσματικό, προς όφελος των καταναλωτών, να αφαιρείται η ενέργεια που αντιστοιχεί σε διαπιστωμένες ρευματοκλοπές από τη συνολική ενέργεια που καταλογίζεται στους Εκπροσώπους Φορτίου μέσω του Συντελεστή Κανονικοποίησης. Με τον τρόπο αυτό, αποφεύγεται η διπλή ανάκτηση του κόστους από τον ΔΕΔΔΗΕ και, κατ’ επέκταση, η επιβάρυνση των τελικών καταναλωτών. Ο ΕΣΠΕΝ επικαλείται και μελέτη του ACER, που αναδεικνύει πως η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου το κόστος των απωλειών δικτύου δεν καλύπτεται από το Επιτρεπόμενο Έσοδο του Διαχειριστή. Αντίθετα, το κόστος αυτό μετακυλίεται στο κόστος προμήθειας, δημιουργώντας έλλειψη κινήτρων για τον περιορισμό των απωλειών.

Επιπλέον, ο ΕΣΠΕΝ θεωρεί απαραίτητη την εκπόνηση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου από τον ΔΕΔΔΗΕ για τη σταδιακή μείωση των απωλειών. Στο πλαίσιο αυτό, ζητά να καθοριστούν συγκεκριμένοι και χρονικά προσδιορισμένοι στόχοι, που θα συνδέονται με επενδύσεις του Σχεδίου Ανάπτυξης Δικτύου, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πρακτική. Παράλληλα, υπογραμμίζει την ανάγκη βελτίωσης του συστήματος ελέγχου για τον εντοπισμό ρευματοκλοπών. Μεταξύ άλλων, προτείνει να ενταχθούν και στοχευμένοι έλεγχοι για την παρακολούθηση απενεργοποιημένων παροχών, ώστε να περιοριστεί περαιτέρω το φαινόμενο.

Με τις προτάσεις αυτές, ο ΕΣΠΕΝ επιδιώκει τη δικαιότερη κατανομή του κόστους, την προστασία των καταναλωτών και τη δημιουργία κινήτρων για έναν πιο αποτελεσματικό περιορισμό των ρευματοκλοπών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

- Advertisement -
ΠΗΓΗienergeia.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog