Πρωτοβουλίες για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών και μειώσεις φόρων και άλλων βαρών, τίθεται σε εφαρμογή από το 2025 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.
Συνολικά οι μειώσεις και τα μέτρα είναι της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ.
Το 2025 εφαρμόζονται, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών 18 μειώσεις φόρων και βαρών και 7 μέτρα στήριξης των εισοδημάτων.
Οι 18 μειώσεις φόρων το 2025
- Μειώνονται κατά μια 1 επιπλέον μονάδα οι ασφαλιστικές εισφορές που οδηγούν σε αυξήσεις σε μισθούς και σε μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Το κόστος ανέρχεται σε 440 εκατ. ευρώ. Η σωρευτική μείωσή τους από το 2019 ανέρχεται σε 5,4 ποσοστιαίες μονάδες (από 40,56% σε 35,16%). Από την επιπλέον μείωση αυτή ωφελούνται τόσο οι εργοδότες (μέσω της περαιτέρω μείωσης του μη μισθολογικού κόστους) όσο και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα μέσω της αύξησης των καθαρών αποδοχών τους.
- Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι καθώς και εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι») σε συνέχεια της μείωσης κατά 50% το 2024, με κόστος 113 εκατ. ευρώ για το 2024 και 238 εκατ. ευρώ για το 2025.
- Απαλλάσσονται από την συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη επιπλέον 132.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που πληρούν τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ. Το κόστος εκτιμάται σε 23 εκατ. ευρώ.
- Απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος για 3 έτη για ακίνητα έως 120 τμ που θα ενοικιαστούν έως και την 31η Δεκεμβρίου 2025 με συμβόλαια τουλάχιστον τριετούς μίσθωσης και τα οποία δηλώνονταν προηγουμένως ως κενά ή είχαν διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση, με κόστος 3 εκατ. ευρώ για το 2025 και 13 εκατ. ευρώ για το 2026.
- Απαλλάσσονται από τον φόρο ασφαλίστρων (15%) τα συμβόλαια υγείας για παιδιά έως 18 ετών. Σε περίπτωση οικογενειακού ή ομαδικού συμβολαίου ο φόρος μειώνεται αναλογικά με τον αριθμό των ανήλικων μελών που καλύπτει. Το κόστος εκτιμάται σε 17 εκατ. ευρώ.
- Διπλάσια μείωση ΕΝΦΙΑ (από 10% σε 20%) για κατοικίες φυσικών προσώπων, φορολογητέας αξίας έως 500.000 ευρώ, που είναι ασφαλισμένες για φυσικές καταστροφές (πυρκαγιά, σεισμό, πλημμύρα). Το κόστος εκτιμάται σε 18 εκατ. ευρώ.
- Καταργείται το τέλος σταθερής τηλεφωνίας (5%) για συνδέσεις με οπτική ίνα (≥100 Μbps), με κόστος 24 εκατ. ευρώ.
- Φοροαπαλλαγή οικειοθελών παροχών επιχειρήσεων για νέους γονείς (για επίδομα έως 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο και για παροχή έως 5.000 ευρώ ετησίως για την κάλυψη δαπάνης βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών), με κόστος 6 εκατ. ευρώ.
- Φορολόγηση αμοιβής για εφημερίες ιατρών με συντελεστή 22%. Το μηναίο καθαρό όφελος μεσοσταθμικά για τους ιατρούς υπολογίζεται σε 150 ευρώ και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει τα 200 ευρώ. Το κόστος εκτιμάται σε 40 εκατ. ευρώ.
- Παροχή κινήτρων για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων που αφορούν στην «μικρή» επιχειρηματικότητα, συνολικού κόστους 41 εκατ. ευρώ.
- Μειώνονται οι φόροι χαρτοσήμου σε μια σειρά από συναλλαγές συνολικού δημοσιονομικού κόστους 32 εκατ. ευρώ.
- Μονιμοποιείται η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο με νέο σύστημα το οποίο βασίζεται στην πραγματική κατανάλωση, μέτρο συνολικού δημοσιονομικού κόστους 100 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.
- Απαλλάσσονται από ΦΠΑ οι νέες οικοδομές και για το 2025, με κόστος 18 εκατ. ευρώ.
- Αναστέλλεται η επιβολή φόρου υπεραξίας από μεταβίβαση ακινήτων.
- Μειώνεται κατά 50% το ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας για ελεύθερους επαγγελματίες σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των 1.500 κατοίκων.
- Παρέχονται εκπτώσεις από 2%- 4% για την καταβολή ολόκληρου του ποσού του φόρου εισοδήματος μέχρι την 31η Ιουλίου (4% έκπτωση για όποιον υποβάλλει φορολογική δήλωση από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου, 3% από 1 Μαΐου έως 15 Ιουνίου και 2% από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου).
- Τα φιλοδωρήματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στην εστίαση, στα κομμωτήρια, σε υπηρεσίες διανομής κτλ., με εφαρμογή από 1η Νοεμβρίου 2024, είναι αφορολόγητα μέχρι του ποσού των 300 ευρώ μηνιαίως και δεν υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές για ολόκληρο το ποσό.
- Εφαρμόζονται όρια στις προμήθειες των τραπεζών για καθημερινές συναλλαγές με εφαρμογή εντός του Ιανουαρίου 2025. Έτσι θα υπάρχει μηδενική χρέωση για πληρωμή λογαριασμών και οφειλών προς το δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, εταιρίες ενέργειας, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών και ασφαλιστικές εταιρίες, μέσω web-banking και mobile-banking. Επιπλέον, μειώνονται 50% έως 80% οι χρεώσεις για αποστολή χρημάτων σε άλλη τράπεζα, ενώ η ανάληψη μετρητών σε δημοτικές ενότητες όπου υπάρχει ΑΤΜ μόνο ενός τραπεζικού ιδρύματος θα έχουν μηδενική χρέωση. Παράλληλα επεκτείνεται η μείωση κατά 50% των προμηθειών για αγορές από 10 ευρώ μέσω POS στην λεγόμενη «μικρή λιανική» στα 20 ευρώ, ενώ θα ισχύει μηδενική χρέωση για φόρτιση προπληρωμένων καρτών για ποσό φόρτισης έως 100 ευρώ.
Τα 7 μέτρα ενίσχυσης που ενεργοποιούνται το 2025
- Αυξάνονται οι συντάξεις κατά 2,4% με βάση τον ρυθμό μεταβολής του πληθωρισμού και του ΑΕΠ, με κόστος 398 εκατ. ευρώ.
- Αυξάνονται οι αποδοχές των σπουδαστών στρατιωτικών σχολών: (α) από 165 ευρώ σε 609 ευρώ μηνιαίως των αποδοχών των σπουδαστών των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και (β) από 125 ευρώ σε 249 ευρώ μηνιαίως των αποδοχών των σπουδαστών των Ανώτατων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών, με κόστος 14 εκατ. ευρώ.
- Αυξάνεται το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα για τα περιφερειακά Πανεπιστήμια κατά 500 ευρώ (από 1.500 ευρώ σε 2.000 ευρώ και σε 2.500 ευρώ σε περίπτωση συγκατοίκησης), με κόστος 15 εκατ. ευρώ.
- Αυξάνεται η αποζημίωση για τη νυχτερινή απασχόληση του ένστολου προσωπικού (Ελληνική Αστυνομία – ΕΛΑΣ, Πυροσβεστικό Σώμα – ΠΣ, Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή – ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, Ένοπλες Δυνάμεις), με κόστος 25 εκατ. ευρώ.
- Από τον Απρίλιο αυξάνεται περαιτέρω ο κατώτατος μισθός, πλέον της αύξησής του κατά 6,4% (από 780 ευρώ σε 830 ευρώ) τον Απρίλιο 2024. Επισημαίνεται ότι η συνολική αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2021 έως το 2024 ανήλθε σε 27,7%.
- Επιπλέον, από τον Απρίλιο αυξάνονται οι βασικοί μισθοί όλων των δημοσίων υπαλλήλων ώστε ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο να μην υπολείπεται του επιπέδου του κατώτατου μισθού του ιδιωτικού τομέα, με εκτιμώμενο κόστος για το 2025 143 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το 2024 ήταν η πρώτη φορά μετά από 14 έτη που αυξήθηκαν οι μισθοί του δημοσίου, ενώ στόχος είναι το 2027 ο κατώτατος και εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο να φτάσουν στα 950 ευρώ.
- Από 1η Ιουλίου, ενισχύονται περαιτέρω τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας με την αναμόρφωση του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας σε «επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και επικινδυνότητας» και την προσαύξησή του κατά 100 ευρώ μηνιαίως, με εκτιμώμενο συνολικό κόστος 111 εκατ. ευρώ για το 2025 και 222 εκατ. ευρώ για το 2026. Αφορά 153.240 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής.
Καταρρίπτεται το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, στην σημερινή Ελλάδα του Μητσοτάκη. “Αφήνουμε πίσω τις φουρτούνες και τη μιζέρια τού χθες”(!), μας είπε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κουνώντας το δάχτυλο της γνωστής οίησης που τον χαρακτηρίζει. Αν πάντως με τον όρο “μιζέρια” αναφέρεται στα νέα αρνητικά ρεκόρ που σημειώθηκαν, κατά τη διάρκεια της πέμπτης με έκτη χρονιά της δικής του διακυβέρνησης, μάλλον πρέπει να ξαναδεί τα ελληνικά του… Μέσα στο 2024, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας εκτινάχθηκε στα 407,059 δισ. ευρώ, που αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ. Ποτέ άλλοτε δεν είχε φτάσει σε αυτό το επίπεδο… Παγκόσμιο ρεκόρ επί των ημερών Μητσοτάκη και για τα χρέη των ιδιωτών προς την Εφορία. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, έχει το υψηλότερο ποσοστό χρεών σε σχέση με το ύψος των φορολογικών εσόδων. Τα δε ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο εκτινάχθηκαν κι αυτά, στα 107,3 δισεκατομμύρια ευρώ… Πάνω από τα 3,5 δισ. ευρώ “σκαρφάλωσαν” και τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, αυξημένα κατά 700 εκατ. σε σχέση με τα τέλη του 2023, που είχαν διαμορφωθεί σε 2,8 δισ. Μιζέρια κι αυτή, ε? Αρνητικό ρεκόρ επίσης στο εμπορικό έλλειμμα, καθώς μόνο στο δεκάμηνο αυξήθηκε κατά 220,6 εκατ. ευρώ και έφτασε τα 8 δισ. ευρώ ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών… Στην Ελλάδα του Κυριακου Μητσοτάκη σημειώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης του πραγματικού εισοδήματος σε όλη την Ευρώπη από το 2010, με τη μεταβολή να παραμένει στο -28%, τιν στιγμή που ιι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αυξήσει τον σχετικό δείκτη ακόμη και πάνω από 150%-160%!! Ουραγός και στον πάτο βρίσκεται η Ελλάδα και στην αγοραστική δύναμη, ακολουθούμενη μόνο από τη Βουλγαρία! “Κερδίσαμε”, όμως, σε κάτι άλλο τη Βουλγαρία: έχουμε πλέον και το υψηλότερο ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι είναι φτωχοί και δύσκολα τα βγάζουν πέρα (67%), ενώ στην αμέσως επόμενη χώρα -τη Βουλγαρία δηλαδή – το αντίστοιχο είναι μόλις 33,2%. Να μη… μιζεριάζουμε κιόλας! Για τον πληθωρισμό τα πράγματα είναι γνωστά: γύρω στο 3,1% διαμορφώθηκε στην Ελλάδα, όταν στην Eυρωζώνη είναι στο 2,2%. Ειδικό ενδιαφέρον έχει το αρνητικό ρεκόρ στη φορολογία καυσίµων, καθώς η χώρα μας μοιράζεται την τρίτη θέση µε την Ιταλία και τη Γερµανία. Για πρώτη φορά το ελληνικό κράτος θα μετρήσει λιγότερες από 70.000 γεννήσεις το 2024, καταγράφοντας ακόμα ένα διαδοχικό ιστορικό χαμηλό στο μέτωπο του Δημογραφικού. Το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό ήταν το 2023, με 71.455 γεννήσεις, και το αμέσως προηγούμενο το 2022, με 76.095 γεννήσεις… Η Ελλάδα βρίσκεται όμως στη χειρότερη θέση μεταξύ των “27” κρατών – μέλλων της Ε.Ε. και για όσον αφορά και την αντιστοιχία μεταξύ της εκπαιδευτικής κατάρτισης και του είδους της απασχόλησης των νέων εργαζομένων, ηλικίας 20 έως 34 ετών. Τελευταίοι και εδώ, στην κατάταξη… Αρνητικό ρεκόρ είχαμε και στις κενές θέσεις εργασίας, που μέσα σε μία 4ετία πενταπλασιάστηκαν. Εδώ, η κυβέρνηση έχει βρει τη… λύση μέσω της νομιμοποίησης παράνομων μεταναστών! Αυτά τα ολίγα, αλλά και για να μη… μιζεριάζουμε, λοιπόν…
Θα παραθέσω πιο κάτω, έναν – θεωρώ – εξαιρετικά ενδιαφέροντα πίνακα (πλήρως ενδεικτικό, χαρακτηριστικό, διαφωτιστικό & κατατοπιστικό) εις ο,τι έχει να κάνει αυτός, (και με βάση την στατιστική επίσημη επιστημονική καταγραφή, έρευνα, επεξεργασία & μελέτη στοιχείων της EUROSTAT), της μέσης δηλαδή, ετησίας μισθολογικής κατάταξης της χώρα μας για το έτος 2023, στην Ευρώπη των “27” κρατών – μελών, και με πολύ πιο πάνω από εμάς (όπως θα δείτε και θα διαπιστώσετε, δυστυχώς), τις περισσότερες χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ: 1ο) Λουξεμβούργο με 81.064€, 2η) Δανία με 67.604€, 3η) Ιρλανδία με 58.679€, 4ο) Βέλγιο με 57.989€, 5η) Αυστρία με 54.508€, 6η) Γερμανία με 51.000€, 7η), Φιλανδία με 48.391€, 8η) Σουηδία με 44.619€, 9η) Γαλλία με 42.662 €, 10η) Σλοβενία με 33.081€, 11η) Ιταλία με 32.749€, 12η) Ισπανία με 32.587€, 13η) Μάλτα με 30.000€, 14η) Λιθουανία με 27.178€, 15η) ΚΥΠΡΟΣ με 26.430€, 16η) Εσθονία με 24.900€, 17η) Τσεχία με 23.454€, 18η) Πορτογαλία με 22.933€, 19η) Λετονία με 22.293€, 20η) Κροατία με 21.523€, 21η) Σλοβακία με 19.001€, 22η) Πολωνία με 18.054€, 23η) Ρουμανία με 17.740€, 24η) ΕΛΛΑΔΙΤΣΑ με ΜΟΛΙΣ 17.000€, 25η) Ουγγαρία με 16:895€, και 26η) η Βουλγαρία με 13.503€, ο δε πάλι, ευρωπαϊκός μέσος όρος, ανέρχεται στα 37.865€, ήτοι δηλαδή ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΟΣ, του ελληνικού!! Συμπερασματικά, αλλά και ουσιαστικά λοιπόν, ο μέσος βασικός ετήσιος μισθός στην Ελλάδα διαμορφώνεται και βρίσκεται σήμερα σε όρους και επίπεδα αγοραστικής ισχύος & δύναμης ΕΣΧΑΤΟΣ και κατα’ι’δρωμένος σε ολάκερη την Ευρώπη, επιπλέον δε, και μικρότερος & χαμηλότερος σε πραγματική αγοραστική αξία, και από αυτόν ΑΚΟΜΗ που υπήρχε πριν από 15 χρόνια, όταν και κάποιοι τότε, έμπασαν, έχωσαν & έριξαν τη χώρα μας, σε εκείνα τα αλήστου μνήμης επαχθή, ασήκωτα & δυσβάσταχτα, μνημόνια, τα οποία και πληρώνουμε μέχρις, ακόμη, και τώρα…
Και παρέλειψα ακόμη να γράψω, να αναφέρω και να πω (εξάλλου τι να πρωτογράψεις, πρωτοαναφέρεις και πρωτοπείς, με αυτούς εδώ…), και κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό, όσο δυστυχώς, και λίαν τραγικό, απάνθρωπο & οδυνηρό: Ετούτον τον υπερπολλαπλασιασμό, με συνέπεια την διόγκωση, εκτίναξη και εκτόξευση, των εκποιήσεων & πλειστηριασμών ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΊΑΣ, κατά τα μητσοτακικά αυτά, τελευταία πεντέμισι χρόνια, που είχε αυτό ως αποτέλεσμα, μόνο το τελευταίο έτος, το 2024, πάνω από 11.000 (κατά βάση) φτωχές ή ακόμη και εντελώς άπορες οικογένειες, να χάσουνε… ηλεκτρονικά (λέει), καθώς και στην ψύχρα εντελώς, αλλά και σαν να μην συμβαίνει απολύτως τίποτα, το ΕΝΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΟ σπιτικό τους, και έτσι λοιπόν να ξεσπιτωθούν ολοκληρωτικά και να πεταχτούν αυτές στους πέντε δρόμους, απλώς… Εδώ πέρα μιλάμε για μία συντελεσθείσα κρατική απανθρωπιά, κυνικότητα, σκληρότητα, ωμότητα, βαναυσότητα, απήνεια & αναλγησία πρώτου βαθμού, αλλά και για ένα ακόμη συντελεσθέν κρατικό κοινωνικό έγκλημα (και το οποίο, εαν υπήρχε πραγματική & αληθινή κυβερνητική βούληση, διάθεση, επιθυμία και θέληση, θα μπορούσε κάλλιστα αυτό, να είχε αποσοβηθεί, αποφευχθεί & αποτραπεί…), με την ξεκάθαρη & σαφή παρότρυνση, ενθάρρυνση & προτροπή της παρούσης κυβέρνησης, της οποίας – μην το ξεχνάμε – ηγείται ετούτος ο άπορος, φτωχός, δυστυχής, στερημένος, καταφρονεμένος, κατατρεγμένος και αναξιοπαθούντας άνθρωπος, των σαρανταπέντε (45) και βάλε, ακινήτων, οικιών, διαμερισμάτων, σπιτιών, εξοχικών, μεζονετών, επαύλεων & βιλών! Περιττό δε να αναφέρω και να πω… το ποοόσο πολύ έχει ρυθμίσει, εξυπηρετεί και πληρώνει τα δανειάκια του, αυτός…
Είναι πραγματικά άκρως εντυπωσιακό ως γεγονός, ότι μια χώρα, η οποία εισήλθε και αυτή στα μνημόνια (όπως η δικιά μας), και μάλιστα την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο, η Ιρλανδία εν προκειμένω, έχει καταφέρει & κατορθώσει εντούτοις, να βρίσκεται κατατασσομένη αυτή, στην 3η υψηλότερη πανευρωπαϊκη θέση, από πλευράς μέσης μισθολογικής κατάστασης, με μέσο ετήσιο μισθό, κοντά στα 60.000 Ευρώ, όταν αντίθετα η δική μας χώρα (μνημονιακή, και αυτή), βρίκεται εις την 3η θέση… από το τέλος φυσικά, σε επίπεδα ετησίων αποδοχών, καταγράφοντας μέσο ετήσιο μισθό, στα μόλις 17.000 Ευρώ… Η τεραστία και χαώδης αυτή απόκλιση & διάφορα, έγκειται κυρίως στο γεγονός, πως ο,τι ετούτη την όμορφη χώρα της βόρειας Ευρώπης, δεν την κυβέρνησαν ποτέ των ποτών, κόμματα όπως η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, και πολύ δε περισσότερο, Μητσοτάκηδες, λοιπόν…