Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου, 2024

ΑΔΜΗΕ: Η Πελοπόννησος αναβαθμίζεται με σύγχρονες ηλεκτρικές υποδομές

Η Πελοπόννησος διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην ενεργειακή θωράκιση και των νησιών του Ιονίου

- Advertisement -

Έργα που ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια της νότιας και δυτικής Ελλάδας και αναβαθμίζουν την Πελοπόννησο σε έναν ισχυρό κρίκο του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος υλοποιεί ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Η πρώτη διασύνδεση της Πελοποννήσου με τον υπόλοιπο ηπειρωτικό κορμό υπερυψηλής τάσης έχει γίνει ήδη πραγματικότητα με τη γραμμή 400 kV Μεγαλόπολης-Πάτρας-Δυτικής Στερεάς.

Ο νέος ηλεκτρικός διάδρομος που κατασκεύασε ο ΑΔΜΗΕ είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την αποσυμφόρηση των τοπικών δικτύων και την αποδοτικότερη λειτουργία των θερμικών και ανανεώσιμων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που βρίσκονται στην περιοχή, συμβάλλοντας στην ευστάθεια του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο «Δυτικός Διάδρομος» Πελοποννήσου αποτελείται από εναέριες και υπόγειες γραμμές, ενώ περιλαμβάνει το πρώτο υποβρύχιο καλώδιο υπερυψηλής τάσης που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, μεταξύ Ρίου και Αντιρρίου.

Η επέκταση και αναβάθμιση του συστήματος 400 kV στην Πελοπόννησο πρόκειται να ολοκληρωθεί με τον «Ανατολικό Διάδρομο», τη γραμμή μεταφοράς Μεγαλόπολη-Κόρινθος-Αττική. Το πρώτο τμήμα της, μεταξύ Μεγαλόπολης και Κορίνθου, έχει τεθεί ήδη σε λειτουργία και το δεύτερο (Κόρινθος – Αττική) βρίσκεται σε φάση κατασκευής με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026.
Μία νευραλγική υποδομή που έχει δημιουργήσει ο ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο αυτού του έργου είναι και το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κορίνθου, το οποίο ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2024.

Η νέα εγκατάσταση διαθέτει προστατευμένο εξοπλισμό τεχνολογίας κλειστού τύπου (GIS), με στόχο την προστασία της από τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και είναι πλήρως ψηφιοποιημένη, με δυνατότητα επικοινωνίας -σε πραγματικό χρόνο- με το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας στην Αττική.

Με νέες και εξελιγμένες υποδομές υπερυψηλής τάσης στην Πελοπόννησο, ο ΑΔΜΗΕ μεριμνά επίσης τόσο για την αξιόπιστη λειτουργία όσο και την ανάπτυξη κρίσιμων νησιωτικών διασυνδέσεων.

ΑΔΜΗΕ

Η διπλή σύνδεση της Πελοποννήσου στο σύστημα των 400 kV ισχυροποιεί ακόμη περισσότερο την υφιστάμενη υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με τη Λακωνία. Επιπλέον, το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης στην Κόρινθο θα αποτελέσει το σημείο σύνδεσης με το ηπειρωτικό σύστημα της νέας διασύνδεσης των Δωδεκανήσων που θα έχει ως πρώτο σταθμό την Κω, μέσω του δεύτερου καλωδίου τεχνολογίας συνεχούς ρεύματος που θα εγκατασταθεί στη χώρα, μήκους 380 χλμ.

Η νέα εμβληματική επένδυση του ΑΔΜΗΕ έχει ήδη ξεκινήσει και τα επόμενα χρόνια θα έχει ως αποτέλεσμα την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων και των νησιών του ΒΑ Αιγαίου στην υψηλή τάση, «ξεκλειδώνοντας» πολλαπλά οφέλη για την ενεργειακή τους ασφάλεια και την αξιοποίηση του πλούσιου ανανεώσιμου δυναμικού που υπάρχει στο Αιγαίο.

Η Πελοπόννησος διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην ενεργειακή θωράκιση και των νησιών του Ιονίου.

Ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη αναβαθμίσει τη διασύνδεση της Ζακύνθου, μέσω της Κυλλήνης Ηλείας, με ένα νέο υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα που διασφαλίζει την αξιόπιστη τροφοδότηση του νησιού σε όλες τις λειτουργικές συνθήκες.

Έχοντας ολοκληρώσει αυτό το έργο, ο Διαχειριστής προχωρά πλέον και στις αναβαθμίσεις των ηλεκτρικών διασυνδέσεων Κεφαλονιάς – Ζακύνθου και Λευκάδας – Κεφαλονιάς, ώστε μέχρι το 2025 το σύνολο των Επτανήσων να διαθέτει σύγχρονες και ανθεκτικές υποδομές υψηλής τάσης.

Με τα ενεργειακά έργα που κατασκευάζει με συνέπεια ο ΑΔΜΗΕ στην Πελοπόννησο, η ικανότητα μεταφοράς ρεύματος μεταξύ Βορρά – Νότου αυξάνεται δραστικά και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ασφαλέστερη διείσδυση «πράσινης» ενέργειας, με άμεσο θετικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Περιεχόμενα άρθρου

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog