Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Πλησιάζει η ώρα για το Δώρο Χριστουγέννων ΔΥΠΑ – Οι άνεργοι που δεν θα πληρωθούν

Πλησιάζει η ημερομηνία για το Δώρο Χριστουγέννων ΔΥΠΑ. Ειδικά φέτος σημειώνεται μεγάλη καθυστέρηση. Ποιοι δεν θα πάρουν Δώρο Χριστουγέννων, παρόλο που είναι άνεργοι.

- Advertisement -

Στις 20 Δεκεμβρίου θα πληρωθεί το δώρο Χριστουγέννων των ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα της ΔΥΠΑ. Η καθυστέρηση είναι χαρακτηριστική, καθώς κάθε χρόνο οι άνεργοι παίρνουν το Δώρο Χριστουγέννων αρχές Δεκεμβρίου.

Ταυτόχρονα ην ίδια ημερομηνία πληρωθούν οι συντάξεις Ιανουαρίου και έκτακτες ενισχύσεις προς τους ευάλωτους πολίτες.

Η καταβολή του δώρου αποφασίστηκε να γίνει φέτος με καθυστέρηση σε σχέση με τις προηγούμενες 4 χρονιές κατά τις οποίες το δώρο προπληρωνόταν την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου ( πέρυσι είχε πιστωθεί 4 Δεκεμβρίου).

Το δώρο θα αφορά τους μόνο όσους λαμβάνουν επιδότηση ανεργίας από την 1η Μαΐου έως και τις 31 Δεκεμβρίου και όχι τους μακροχρόνια άνεργους. Τα ποσά του Δώρου θα μπουν αυτόματα στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου χωρίς να χρειάζεται να προβεί προηγουμένως σε κάποια ενέργεια. Διευκρινίζεται πως τα ποσά του Δώρου διαμορφώνονται ανάλογα με το καθεστώς απασχόλησης (μερικής ή πλήρους) που δούλευαν οι άνεργοι μέχρι τη λήξη της εργασίας τους.

Πόσο είναι το Δώρο Χριστουγέννων του πρώην ΟΑΕΔ (ΔΥΠΑ)

Ολόκληρο Δώρο θα πάρουν οι άνεργοι που δούλευαν με πλήρη απασχόληση μέχρι τη λήξη της εργασιακής τους σχέσης. Σε αυτήν την περίπτωση το Δώρο αντιστοιχεί στα 509 ευρώ, δηλαδή όσο είναι το μηνιαίο επίδομα ανεργίας.

Μικρότερο από τα 509 ευρώ θα είναι το Δώρο για τους ανέργους που δούλευαν με καθεστώς μερικής απασχόλησης μέχρι τη λήξη της εργασιακής σχέσης. Σε αυτή την περίπτωση το Δώρο θα ανέρχεται στα 382,25 ευρώ.

Την ίδια ημερομηνία αναμένεται να αρχίσει και η προπληρωμή του δώρου Χριστουγέννων για τις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας και στους δικαιούχους του επιδόματος γονικής άδειας.

Το Δώρο Χριστουγέννων από τη ΔΥΠΑ δεν χορηγείται στους μακροχρόνια ανέργους

Το Δώρο Χριστουγέννων από τη ΔΥΠΑ δεν χορηγείται στους μακροχρόνια ανέργους, καθώς δεν το δικαιούνται, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Η διαδικασία είναι αυτοματοποιημένη, οπότε δεν χρειάζεται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους, ούτε η φυσική τους παρουσία στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2).

Το ποσό του δώρου ισοδυναμεί με ένα πλήρες επίδομα ανεργίας, δηλαδή 509 ευρώ, μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου 2024. Το ποσό αυτό χορηγείται στους ανέργους που άρχισαν να λαμβάνουν επίδομα από την 1η Μαΐου έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Για κάθε έναν πλήρη μήνα επιδότησης καταβάλλονται τρία (3) ημερήσια επιδόματα Δώρο Χριστουγέννων. Για επιδότηση όλο το προαναφερόμενο διάστημα καταβάλλονται είκοσι πέντε (25) ημερήσια επιδόματα. Αν δεν συμπληρωθεί πλήρης μήνας επιδότησης δεν καταβάλλεται Δώρο Χριστουγέννων.

Η Τακτική Επιδότηση Ανεργίας (ΤΕΑ) είναι μια παροχή που χορηγείται σε ασφαλισμένους, ικανούς και διαθέσιμους για εργασία, με εξαρτημένη σχέση εργασίας που είτε έληξε είτε καταγγέλθηκε από τον εργοδότη, κατά τη διάρκεια της οποίας κατέβαλαν εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ. Η χρονική διάρκεια της επιδότησης κυμαίνεται από πέντε (5) έως δώδεκα (12) μήνες ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που πραγματοποίησαν οι δικαιούχοι σε συγκεκριμένα (κρίσιμα) χρονικά διαστήματα πριν από τη λύση ή τη λήξη της εργασιακής τους σχέσης και τον αριθμό ημερησίων επιδομάτων που έλαβαν κατά την τελευταία τετραετία.

Αν κατά τη διάρκεια της επιδότησης οι δικαιούχοι χάσουν την ιδιότητα του ανέργου (π.χ. λόγω πρόσληψης, ασθένειας, στράτευσης κ.ο.κ.), η επιδότηση σταματά προσωρινά (αναστέλλεται), ενώ είναι δυνατόν να συνεχιστεί και πάλι υπό πρoϋποθέσεις.

Οι επιδοτούμενοι άνεργοι έχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις, η μη τήρηση των οποίων μπορεί να οδηγήσει σε οριστική διακοπή της επιδότησής τους.

- Advertisement -
ΠΗΓΗdnews.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Εορταστικές & Χρονιάρες μέρες που είναι, λέω να ευθυμήσουμε ολίγον τι, μιλώντας όμως, πολύ πολύ σοβαρά! Εκτός όλων των άλλων λοιπόν, τους τροφών & εδεσμάτων, παχαίνουν και από την ζάχαρη, ετούτοι οι υπουργοί μας. Οι Ευρωπαίοι (σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι Ρώσοι) ανατριχιάζουν όταν βλέπουν δύο S του λατινικού αλφαβήτου, και όταν το ένα βρίσκεται δίπλα στο άλλο. Τα SS (αρκτικόλεξο από τη γερμανική, σύνθετη λέξη “Schutzstaffel’, που μεταφράζεται ως “μοίρα ασφαλείας”) σκόρπισαν θάνατο και τρόμο την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Αμερικανοί, λοιπόν, γιατροί, ειδικά από τη δεκαετία του ’70 και έπειτα, συνιστούν να αποφεύγουμε πάλι δύο “S”: Salt (αλάτι) και Sugar (ζάχαρη). Η Ελλάδα μας δεν μπορεί να τα αποφύγει. Περιβάλλεται από θάλασσα, που είναι τίγκα στο αλάτι, και έχει μπουμπουκοκυβέρνηση Μητσοτάκη, που έχει κάνει… ζάχαρη την κατάσταση στην πατρίδα μας. Κι αν δεν το πιστεύετε, διαβάστε με τα ματάκια σας τι είπε προχθές ο Άδωνις Γεωργιάδης στην τηλεόραση του Σκάι: «Στη Γαλλία γίνονται αυτά που βλέπετε, στη Γερμανία γίνονται αυτά που βλέπετε, στην Ισπανία κρέμεται από μια κλωστή η κυβέρνηση, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία… Παντού! Η Ελλάδα είναι “ζάχαρη”. Ξέρετε γιατί έρχονται οι τουρίστες και οι επενδυτές εδώ και πάει καλά η οικονομία? Λένε “όπου και να πάμε γύρω γύρω γίνονται φασαρίες. Στην Ελλάδα είναι ζάχαρη”». Ίσως είναι αλήθεια ότι υπάρχει πλεόνασμα σακχάρεως στην Ελλάδα. Τόσοι σκεμπέδες και διπλοσάγονα που έχουν θρονιαστεί σε θέσεις εξουσίας, σε υπουργικούς θώκους και σε λοιπά αξιώματα δεν γίνονται μόνο με πρωτεΐνες, σπαλομπριζολάρες, φιλετάρες, ψαρονέφρια, μπιτόκ αλά ρούς, ροστ μπιφ, ταλιάτες, σατωμπριάν, ψαρούκλες, αστακουδάρες, καραβιδάρες εις τους ατμούς, συναγριδάρες, ριζότα & μανιτάρια αλά κρεμ. Θέλει και μπόλικο υδατάνθρακα για να σχηματιστούν οι εντυπωσιακές στιβάδες λευκού λίπους γύρω από τα ευαίσθητα σπλάχνα των εθνοπατριών και των εθνομητριών μας. Πρέπει να ταϊστούν με μακαρονάδες, τηγανητές πατατάρες (“πομ φριτ”, που λένε κι οι Γάλλοι σεφ), τούρτες, μπακλαβάδες, παγωτά, προφιτερόλ, σεράνο, νουγκατίνες, σοκολατίνες, κανταΐφια, καρυδόπιτες, περγαμόντα, κουραμπιέδες και όποια άλλα σερμπέτια βάλει ο ανθρώπινος νους. Θέλει και νταμιτζάνες με αλκοόλ για να συνδυαστούν και να δημιουργήσουν το αισθητικό, οικονομικό, αλλά και πνευματικό αποτέλεσμα που… λουζόμαστε σε καθημερινή βάση. Και μόλις η ζάχαρη ποτίσει για τα καλά το σύνολο των κυττάρων μας μπορεί να πάμε σε κάνα νοσοκομείο, ένεκα των προβλημάτων υγείας που αναπόφευκτα θα προκληθούν. Εκεί θα δούμε για τα καλά πόσο “ζάχαρη” είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, και ειδικά η δημόσια Υγεία του Άδωνη Γεωργιάδη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog