Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Εγκύκλιος για την εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων ενόψει των Εορτών

- Advertisement -

Εγκύκλιο προς τους Περιφερειάρχες εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας με σκοπό την οργάνωση, τον προγραμματισμό και εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων, ενόψει των Εορτών, αναφορικά με επιχειρήσεις, δραστηριότητες και μονάδες, που από τη λειτουργία τους δύναται να τεθεί σε κίνδυνο η Δημόσια Υγεία.

Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν αυστηρά το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο περί του ατομικού επιπέδου υγιεινής των υπαλλήλων ευθύνης τους και των γενικότερων μέτρων υγιεινής, όπως αυτά προβλέπονται σε επίπεδο επιχείρησης.

Ειδικότερα, εφιστάται η προσοχή:

Α. Στην αυστηρή και ορθή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής των χειριστών τροφίμων (σχολαστικό πλύσιμο χεριών, χρήση μέσων ατομικής προστασίας όπου αυτά χρειάζονται, ορθή εφαρμογή γαντιών).
Β. Στην εφαρμογή των μέτρων απολύμανσης και εξυγίανσης των χώρων.
Γ. Στον καλό αερισμό των χώρων εν γένει.
Δ. Στην ορθή και αδιάλειπτη εφαρμογή των Κανόνων Ορθής Υγιεινής Πρακτικής, ανάλογα με το είδος της λειτουργούσας επιχείρησης, καθ’ όλη τη διάρκεια της παραγωγικής αλυσίδας, από την αποθήκευση α’ υλών έως και τη διάθεση του τελικού προϊόντος προς στον καταναλωτή και πιο συγκεκριμένα κατά την παρασκευή, μεταποίηση, συσκευασία, αποθήκευση, μεταφορά διακίνηση και διάθεση αυτού.

Στο πλαίσιο των υγειονομικών ελέγχων που ήδη διενεργούνται σε όλη την επικράτεια από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων, επισημαίνεται ότι, ενόψει της εορταστικής περιόδου, να δοθεί προτεραιότητα στις επιχειρήσεις, ανάλογα με την εκτίμηση επιπέδου κινδύνου που χαρακτηρίζει εκάστη.

Συνεπώς, κρίνεται αναγκαίος ο ενδελεχής υγειονομικός έλεγχος, για την τήρηση των υγειονομικών κανονισμών και την εφαρμογή των υγειονομικών διατάξεων, των κάτωθι:

  • Των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως υπεραγορές τροφίμων, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, πρατήρια άρτου & ειδών ζαχαροπλαστικής, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, κάβες, κλπ.
  • Των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης, παρασκευής γευμάτων και διάθεσης (με διανομή κατ’ οίκον ή κατανάλωση εκτός του καταστήματος).
  • Των εργαστηρίων παρασκευής γευμάτων (catering)
  • Των χώρων εστίασης εντός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, των χώρων και
    συνθηκών διανομής γευμάτων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
  • Των υπαίθριων αγορών και των εορταστικών πάγκων που οργανώνονται προσωρινά, λόγω της επικείμενης
    εορταστικής περιόδου.
  • Των υπαίθριων λαϊκών αγορών, των οχημάτων μεταφοράς τροφίμων και ποτών κλπ.
  • Tων ξενοδοχείων και εν γένει όλων των τουριστικών καταλυμάτων.
  • Των χώρων αναψυχής, δημοσίων θεαμάτων (θέατρα, συναυλιακοί χώροι, κέντρα διασκέδασης κλπ).
  • Των πτηνοκτηνοτροφικών μονάδων, προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα υγειονομικού
    χαρακτήρα, από την αυξημένη ζήτηση και την τυχόν ανεξέλεγκτη διακίνηση και διάθεση σφαγίων ζώων.
  • Των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος π.χ. κομμωτήρια, κουρεία, κ.λ.π
    Επιπρόσθετα, επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω υγειονομικοί έλεγχοι λαμβάνουν χώρα πλέον μετά την παγκόσμια υγειονομική κρίση και εντός ενός νέου επιχειρηματικού πλαισίου επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως αυτό προέκυψε από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες πώλησης και προσφοράς τροφίμων και ποτών. Το γεγονός αυτό αποτελεί πρόκληση για προγραμματισμένους και οργανωμένους υγειονομικούς ελέγχους-δράσεις, εκ μέρους των Υγειονομικών Υπηρεσιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, έτσι ώστε να τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής, να διασφαλίζεται η ποιότητα του τελικού προϊόντος και να αποτρέπεται η μετάδοση λοιμογόνων παραγόντων προς τον καταναλωτή, με απώτερο στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Ως εκ τούτου, οι Επιθεωρητές κατά την άσκηση των υγειονομικών ελέγχων πρέπει επιπλέον, να επιστήσουν την προσοχή τους στα κάτωθι :

  • Στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, οι οποίες λειτουργούν μέσα από τηλεφωνικές ή διαδικτυακές πλατφόρμες και έχουν επωμιστεί μεγάλο φόρτο εργασίας, καθώς σε αυτή την περίπτωση πρέπει να διασφαλίζεται η ύπαρξη επιπλέον χώρων παρασκευής γευμάτων. Τέτοιοι χώροι πρέπει να τίθενται σε προτεραιότητα από τους Επιθεωρητές Δημόσιας Υγείας, ώστε να ελέγχεται η νομιμότητά τους, ο κατάλληλος και επαρκής εξοπλισμός τους, η τήρηση κανόνων ορθής πρακτικής κ.λπ.
  • Στη μεταφορά γευμάτων με οχήματα, λόγω της αυξημένης ζήτησης κατά την εορταστική περίοδο, προκειμένου να διεξάγεται υγειονομικός έλεγχος σε όλη την αλυσίδα μεταφοράς των γευμάτων. Παράλληλα, πρέπει να ελέγχονται ο χρόνος παράδοσης, η θερμοκρασία συντήρησης του τροφίμου, οι συνθήκες υγιεινής του μεταφορικού μέσου κ.λπ.
  • Στις αποθήκες και στον μεγάλο όγκο αποθηκευμένων α’ υλών, ετοίμων προϊόντων, υλικών συσκευασίας κ.λπ.

Για τη διενέργεια των ελέγχων, τα ελεγκτικά κλιμάκια πρέπει:
➢ να κάνουν χρήση των Προτυποποιημένων Φύλλων Ελέγχου, σύμφωνα με την ανωτ. 5 σχετ. Υγειονομική Διάταξη.
➢ να δίδεται μεγάλη προσοχή και αυστηρότητα ως προς την τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων.
➢ να επιδεικνύεται πνεύμα καλής συνεργασίας με τους επαγγελματίες-υπευθύνους, πάντοτε στο πλαίσιο της πιστής εφαρμογής της κείμενης υγειονομικής νομοθεσίας.
Επιπρόσθετα επισημαίνεται η αναγκαιότητα ελέγχου της εφαρμογής της ισχύουσας αντικαπνιστικής νομοθεσίας από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Οι κ.κ. Περιφερειάρχες, ως αποδέκτες του παρόντος παρακαλούνται να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια στους υγειονομικούς υπαλλήλους [εφοδιασμό αυτών με μέτρα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) όπου κρίνεται αναγκαίο, απαλλαγή από αλλότρια καθήκοντα, διευκόλυνση στις μετακινήσεις με παροχή αυτοκινήτων για τις εκτός έδρας μετακινήσεις τους, εξασφάλιση οδοιπορικών εξόδων και εξόδων υπερωριακής απασχόλησης, κλ.π], προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις πραγματικά αυξημένες υπηρεσιακές τους υποχρεώσεις. Οι εν λόγω δαπάνες καλύπτονται από τους προϋπολογισμούς των οικείων Περιφερειών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Οι οικείες Περιφέρειες παρακαλούνται να συντονίσουν τις ενέργειες στην περίπτωση εμπλοκής συναρμόδιων υπηρεσιών, ώστε να υπάρξει ορθή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν και να προστατευθεί και διασφαλισθεί άμεσα η Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον γενικότερα.

Σχετ.:

  1. Ο ΑΝ 2520/4-9-1940 (A’ 273) «Περί Υγ. Διατάξεων», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
  2. O Nόμος 4025/2011 (A’228) «Ανασυγκρότηση φορέων Κοιν. Αλληλεγγύης… & άλλες διατάξεις», άρθρο 43, όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4075/2012 (Α’89) και ισχύει.
  3. Η υπ’ αρ. Υ1γ/ΓΠ. οικ. 47829/21-7-2017 (Β’2161), Υγειονομική Διάταξη « Υγειονομικοί Όροι & Προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών & άλλες διατάξεις».
  4. Η υπ ́αρ. Δ1γ/ΓΠ/38282/18-6-2020 (Β’ 2678) Υγειονομική Διάταξη «Προτυποποιημένα Έντυπα Ελέγχου Επιχειρήσεων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος».
  5. Η υπ ́αρ. οικ. 16228/17-5-2017(Β’1723) ΚΥΑ «Απλούστευση και Προτυποποίηση …κινηματογράφων».
  6. Η υπ’αρ. Δ1γ/ΓΠ.οικ. 18692/3-11-2022 εγκύκλιος της Υπηρεσίας μας με ΑΔΑ 6Ν5Ω465ΦΥΟ-ΝΦΗ «Διευκρινίσεις αναφορικά με την επιβολή κυρώσεων για παραβάσεις σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος»
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog