Σε αναστολή θέτουν την μέχρι τώρα ακολουθούμενη πολιτική τους έναντι των Σύρων μεταναστών, μία μετά την άλλη ευρωπαϊκές χώρες, στον απόηχο της ανατροπής του καθεστώτος Άσαντ.
Μεταξύ αυτών και η Ελλάδα που, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters σκοπεύει να προχωρήσει σε πάγωμα των αιτήσεων ασύλου από Σύρους (συνολικά 9.000 περιπτώσεις) ενώ οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφούν στο ΚΥΣΕΑ που συνεδριάζει την Παρασκευή.
Η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία είναι μερικές από τις τελευταίες χώρες που προχώρησαν σε ανάλογες κινήσεις κίνηση.
Είχε προηγηθεί, η γερμανική Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) που επέβαλε πάγωμα στη λήψη αποφάσεων για τις διαδικασίες ασύλου που είναι σε εξέλιξη, «μέχρις ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση» στη Συρία, προαναγγέλλοντας ότι θα προσαρμόσει «τότε» την πρακτική της στη νέα κατάσταση.
Σε δήλωσή της επίσης, η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ δήλωσε ότι η αξιολόγηση των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλει Σύροι πρόσφυγες που ζουν στη Γερμανία θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στη Συρία.
«Οι συγκεκριμένες πιθανότητες επιστροφής δεν μπορούν να προβλεφθούν αυτή τη στιγμή και δεν θα ήταν επαγγελματικό να κάνουμε εικασίες σε μια τόσο ασταθή κατάσταση», ανέφερε η Φέζερ σε δήλωση.
Σε ανάλογη τοποθέτηση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Γιοργκ Κούκις δήλωσε ότι είναι είναι πολύ νωρίς για εικασίες για το τι συμβαίνει στη Συρία.
«Πρέπει να παρακολουθούμε την κατάσταση και θα λάβουμε αποφάσεις όταν ξέρουμε ακριβώς πώς θα εξελιχθεί», δήλωσε ο Κούκις στις Βρυξέλλες.
Αναστολή στην Αυστρία
Από την πλευρά της η και η Αυστρία προχώρησε σε αναστολή όλων των διαδικασιών εξέτασης αιτημάτων ασύλου από Σύρους, κατόπιν σχετικού αιτήματος του καγκελαρίου Νεχάμερ από προς τον υπουργό Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ.
«Έδωσα εντολή στο υπουργείο να προετοιμάσει πρόγραμμα συντεταγμένης επιστροφής και απέλασης προς την Συρία», δήλωσε ο κ. Νεχάμερ και διευκρίνισε ότι αναστέλλεται και το πρόγραμμα οικογενειακής επανένωσης. «Η πολιτική κατάσταση στην Συρία έχει αλλάξει θεμελιωδώς και ραγδαία τις τελευταίες ημέρες», αναφέρει το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών στη σχετική ανακοίνωσή του.
Στην Αυστρία, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, εκκρεμούσαν 12.886 υποθέσεις ασύλου για άτομα συριακής καταγωγής, εκ των οποίων οι 1.146 αφορούσαν οικογενειακή επανένωση.
To δύσκολο στοίχημα της επιστροφής
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει περιγράψει τη Συρία ως τη χώρα που συμβαίνει η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στον κόσμο.
Εκατομμύρια έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από το 2011. Πάρα πολλοί βρίσκονται στην Ευρώπη, αλλά οι περισσότεροι στην Τουρκία και σε άλλες γειτονικές χώρες.
Πολλοί Σύροι, σημειώνει το BBC, καθώς τα νέα για την πτώση του Ασαντ άρχισαν να διαδίδονται μέσα στο Σαββατοκύριακο, άρχισαν να αναρωτούνται: «Πότε θα επιστρέψουμε σπίτι»;
Πολλοί ελπίζουν σε εκείνη την ημέρα που θα αγγίξουν το συριακό έδαφος, όλοι θέλουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αλλά αυτό που πρέπει να έχει κανείς κατά νου είναι ότι στη χώρα έχει σημειωθεί μια μεγάλη καταστροφή.
Στο άμεσο μέλλον, τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο σχετικά με τη σταθερότητα και την πολιτική σύνθεση της νέας κυβέρνησης.
Και ευλόγως υπάρχουν επίσης ανησυχίες για το πού θα επιστρέψουν αυτοί οι άνθρωποι.
Πολλά σπίτια έχουν ήδη καταστραφεί στον πόλεμο και δεν υπάρχουν πληροφορίες για μαζικές προσπάθειες ανοικοδόμησης.
Σε ορισμένες περιοχές, έχουν γίνει έργα για την ανοικοδόμηση και την ανέγερση μεγάλων κτιρίων, αλλά τίποτα δεν έχει προβλεφθεί για τους ιδιοκτήτες της γης. Υπάρχουν ακόμα τα σπίτια τους εκεί;
Ακολούθησαν Δανία, Νορβηγία και Σουηδία
Η Δανία και η Νορβηγία και η Σουηδία ανακοίνωσαν σήμερα πως αναστέλλουν την εξέταση αιτημάτων χορήγησης ασύλου σε Σύρους πρόσφυγες, την επόμενη ημέρα της πτώσης του καθεστώτος Μπασάρ αλ Άσαντ.
Η δανέζικη επιτροπή εξέτασης αιτημάτων προσφύγων «αποφάσισε να αναστείλει τη διεκπεραίωση υποθέσεων που σχετίζονται με πρόσωπα προερχόμενα από τη Συρία, εξαιτίας της άκρως αβέβαιης κατάστασης στη χώρα μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ», αναφέρεται σε ένα δελτίο Τύπου.
Η απόφαση αφορά αυτήν τη στιγμή 69 περιπτώσεις, διευκρινίζεται.
Επιπλέον, «αποφάσισε να αναβάλει την προθεσμία αναχώρησης για τους ανθρώπους που αναμένεται να απελαθούν προς τη Συρία», κάτι που αφορά 50 υποθέσεις, διευκρινίζει.
Το καλοκαίρι του 2020, η Δανία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα επανεξέταζε εκατοντάδες υποθέσεις Σύρων προσφύγων με το κίνητρο ότι «η νυν κατάσταση στη Δαμασκό δεν είναι πλέον τέτοιας φύσης που να δικαιολογεί μια άδεια παραμονής ή την παράτασή της».
Στην πραγματικότητα, δεν υπήρξε αναγκαστικός επαναπατρισμός Σύρων προσφύγων προς τη Συρία.
Η Δανία εφαρμόζει μια πολύ περιοριστική πολιτική υποδοχής με στόχο «μηδενικό αριθμό αιτούντων άσυλο». Ενθαρρύνει τις εθελούσιες επιστροφές Σύρων και δεν χορηγεί άδειες προσωρινής διαμονής από το 2015.
Από την πλευρά της, η Νορβηγία αποφάσισε επίσης να αναστείλει την εξέταση υποθέσεων Σύρων προσφύγων, εν αναμονή της σταθεροποίησης της κατάστασης.
«Η κατάσταση στη χώρα παραμένει πολύ ρευστή και ανοικτή», γράφει η Νορβηγική Διεύθυνση Μετανάστευσης σε ένα δελτίο Τύπου.
Η αναστολή της εξέτασης υποθέσεων σημαίνει ότι η Διεύθυνση Μετανάστευσης «δεν θα απορρίπτει ούτε θα αποδέχεται αιτήματα ασύλου Σύρων που ζήτησαν να τους χορηγηθεί άσυλο στη Νορβηγία, προς το παρόν», διευκρινίζει ο οργανισμός αυτός χωρίς να αναφέρει τον αριθμό των σχετικών υποθέσεων.
Η Νορβηγία έλαβε 1.933 αιτήματα ασύλου εκ μέρους Σύρων από τις αρχές του έτους.
Επιπλέον, οι σουηδικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα αναστείλουν την εξέταση αιτημάτων ασύλου Σύρων προσφύγων όπως και τις απελάσεις τους, την επόμενη ημέρα της ανατροπής Άσαντ στη Συρία.
«Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση, δεν είναι απλά εφικτό να αξιολογηθούν τα κίνητρα προστασίας αυτήν την ώρα», δήλωσε σε ένα δελτίο Τύπου ο Καρλ Μπεξέλιους, υπεύθυνος δικαστικών υποθέσεων στο Εθνικό Γραφείο Μετανάστευσης της Σουηδίας. Η επίσημη απόφαση θα ληφθεί αύριο Τρίτη.
Η Σουηδία είναι η δεύτερη χώρα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποδέχθηκε τον μεγαλύτερο αριθμό Σύρων, οι οποίοι εγκατέλειψαν τη χώρα τους για να γλυτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο το 2015 και 2016, μετά τη Γερμανία.
Οι αρχές θα αναστείλουν επίσης τις απελάσεις αναμένοντας να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση στη Συρία.
«Στη Συρία, η κατάσταση είναι εύθραυστη και τα πρόσφατα γεγονότα εγείρουν πολλά νομικά ζητήματα που χρειάζονται βαθιά ανάλυση. Μια παρόμοια απόφαση ελήφθη επίσης στο πλαίσιο της ανάληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν το 2021», συμπλήρωσε ο Σουηδός αξιωματούχος.
Ο επικεφαλής του κόμματος των Δημοκρατών της Σουηδίας (ακροδεξιά) Τζίμι Άκεσον, που στηρίζει τον κυβερνητικό συνασπισμό, τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης των Σύρων προσφύγων.