Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Κοντογεώργης: Στο τέλος της τετραετίας οι εκλογές με τον ίδιο εκλογικό νόμο

- Advertisement -

Θέματα της καθημερινότητας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη, στο «Κανάλι Ένα». Ξεκινώντας από το επίδομα θέρμανσης, ο κ. Κοντογεώργης ανέφερε ότι «η διαδικασία τρέχει στην πλατφόρμα, σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται η περίοδος υποβολής των αιτήσεων και μόλις ολοκληρωθεί αυτή, θα ξεκινήσουν και οι προκαταβολές».

Για το ηλεκτρικό ρεύμα, αφού αναγνώρισε ότι «είναι περίπου τρία χρόνια που ταλαιπωρούνται νοικοκυριά και επιχειρήσεις», υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση ήταν εδώ, να στηρίξει με 10 δισ. τα τρία αυτά χρόνια. Το ίδιο θα κάνει και τώρα και για τα νοικοκυριά και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», διαβεβαίωσε και συνέχισε λέγοντας πως «στις 6 Δεκεμβρίου θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις, να δούμε πώς θα διαμορφωθούν τα τιμολόγια. Το 100% του κοινωνικού τιμολογίου, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προφανώς δεν θα δουν στους λογαριασμούς τους τις αυξήσεις».

Αλλάζοντας θέμα, στα αμιγώς πολιτικά και δη στον εκλογικό νόμο, υπενθύμισε ότι «και την προηγούμενη τετραετία κάθε εξάμηνο συζητούσαμε τα ίδια». Όμως, πρόσθεσε, «από το 2019 ο πρωθυπουργός είχε πει ότι βασικός στόχος της πολιτικής μας και της κυβέρνησης είναι να επαναφέρει την εμπιστοσύνη στην πολιτική, τους θεσμούς και τη θεσμικότητα που πρέπει να διακρίνει τη λειτουργία του πολιτεύματός μας». «»Επομένως δεν αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού από τη μια στιγμή στην άλλη», συμπέρανε με την ταυτόχρονη δέσμευση ότι «με αυτόν τον εκλογικό νόμο θα πάμε σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας, όπως ορίζει το σύνταγμά μας και ο εκλογικός κύκλος».

Ειδικώς για τον πήχη του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, ο κ. Κοντογεώργης επεσήμανε ότι «δεν μπορεί να διαμορφώνεται ο εκλογικός νόμος από κάποια δημοσκόπηση της στιγμής. Σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του πολιτεύματος σε όλα τα ζητήματα που τίθενται στη δημόσια σφαίρα, ο πρωθυπουργός έχει δείξει μια θεσμικότητα».

Και «όσο η κυβέρνηση κινείται στη γραμμή να αντιμετωπίζει όσα έρχονται από το παρελθόν, να δίνουμε λύσεις και ο πολίτης να αισθάνεται μια βελτίωση στην καθημερινότητά του – είτε αυτό αφορά την οικονομία είτε τον δικό του προϋπολογισμό είτε τα ζητήματα της καθημερινότητας – οι δημοσκοπήσεις θα αποτυπώνουν σταδιακά αυτήν την ικανοποίηση. Εμείς δουλεύουμε γι’ αυτό, ορίζοντάς μας είναι το 2027», τόνισε και πρόσθεσε πως «στο μεσοδιάστημα θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε και κρίσεις και διεθνείς συνθήκες και όλα αυτά που καλείται να διαχειρισθεί κάθε κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, «ο πρωθυπουργός και όλη η κυβέρνηση είμαστε φανατικοί οπαδοί της ιδέας ότι το αποτέλεσμα της δουλειάς μας, η εντατικοποίηση της δουλειάς είναι αυτά που θα φέρουν και τα εκλογικά αποτελέσματα. Εμείς σε αυτή τη γραμμή κινούμαστε, δεν στρίβουμε την πλάτη σε κανέναν ψηφοφόρο, ο οποίος μπορεί να διάκειται αρνητικά ή να έχει θετική αναμονή ή να είναι επιφυλακτικός ή αυτή τη στιγμή να επιλέγει ένα άλλο κόμμα. Εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας και αυτή η δουλειά θα αποτιμηθεί και θα αξιολογηθεί από τους πολίτες στο τέλος της τετραετίας».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης τόνισε πως «υπάρχει ενότητα σκοπού και αξιών. Η χώρα μας χρειάζεται και όλοι – κυβέρνηση, κόμμα και κοινωνία – επιθυμούν μια σταθερότητα, η κυβέρνηση να κάνει τη δουλειά της και να φέρνει αποτελέσματα, και η αντιπολίτευση αντίστοιχα να κάνει τη δουλειά της και να καταθέτει σοβαρές προτάσεις. Αν κινηθούμε σε αυτό το κλίμα. Θα είναι προς όφελος ευρύτερα. Από εκεί και πέρα οι πολίτες θα αξιολογήσουν ποια πολιτική έφερε αποτέλεσμα, ποια πολιτική δύναμη μπορεί να εγγυηθεί τη συνέχιση μιας τέτοιας πορείας».

Στη συνέχεια επικαλέσθηκε τη βελτίωση που εμφανίζουν σειρά από δείκτες, λέγοντας, για παράδειγμα, πως «το γεγονός ότι έχουμε λιγότερο χρέος, τα παιδιά μας θα πληρώνουν λιγότερα στο μέλλον, έχουμε σταθερή ανάπτυξη, μισό εκατ. άνθρωποι βρήκαν δουλειές».

Καθώς, όμως, το οικονομικό κλίμα δεν το εισπράττουν όλοι οι πολίτες, «προτεραιότητά μας είναι οι άνθρωποι που δεν τα βγάζουν βόλτα: εκεί είναι προσανατολισμένες οι πολιτικές και οι ενισχύσεις που θα δοθούν στο τέλος του χρόνου. Αλλά και το όποιο περίσσευμα ανάπτυξης θα διατίθεται στους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη αλλά και στη μεσαία τάξη που έχει πολλές υποχρεώσεις και σε ένα βαθμό υφίσταται τις συνέπειες μιας συσσωρευμένης πληθωριστικής κρίσης», σημείωσε ο κ. Κοντογεώργης με την ταυτόχρονη υπόμνηση ότι «από το 2019 ο πρωθυπουργός είχε πει ότι θέλει να φτιάξει την οικονομία να μπορεί να παράγεται ανάπτυξη, αλλά αυτή η ανάπτυξη να κατανέμεται αναλογικά».

Ερωτηθείς, τέλος, για τα τοπικά – περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης, απάντησε ότι «αυτό που κάνουμε εντατικά την περίοδο αυτή σε κάθε νομό, είναι να υπάρχει μια εκτενής διαβούλευση με την αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς. Δεν μπορείς να σχεδιάζεις μόνο για την Αθήνα».

Κατά συνέπεια, συμπλήρωσε, «η κυβέρνηση πηγαίνει εκεί, συνομιλεί με όλους, παρουσιάζει τις πολιτικές της και σε αυτές ενσωματώνει την ανησυχία, τον προβληματισμό, τις προτεραιότητες που κάθε τοπική κοινωνία αναδεικνύει. Σε αυτό το πλαίσιο πορευόμαστε, ξεκινήσαμε από τον Έβρο και πηγαίνουμε σε κάθε νομό της χώρας. Αυτές τις μέρες θα είμαστε στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία». Συμπέρασμα; «Η κυβέρνηση είναι παρούσα, είναι μέσα στην κοινωνία, ενσωματώνει στις χρηματοδοτικές προτεραιότητες αυτό που κάθε κοινωνία λέει ότι είναι καλύτερο για το μέλλον της» κατέληξε ο κ. Κοντογεώργης.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog