Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, εισάγονται σημαντικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που αναπτύσσουν και εκμεταλλεύονται ευρεσιτεχνίες.
Συγκεκριμένα, το άρθρο 37 προβλέπει πλήρη απαλλαγή από τη φορολογία για τα κέρδη που προκύπτουν από την εκμετάλλευση διεθνώς αναγνωρισμένων ευρεσιτεχνιών για τα πρώτα τρία χρόνια. Με απλά λόγια, αν μια εταιρεία καταφέρει να δημιουργήσει και να αξιοποιήσει μια καινοτομία, τα κέρδη που θα έχει από αυτήν δεν θα φορολογούνται καθόλου για τρία συνεχόμενα φορολογικά έτη.
Παράλληλα, για τα επόμενα επτά χρόνια, τα ίδια κέρδη θα έχουν μια πρόσθετη φορολογική έκπτωση της τάξης του 10%. Για παράδειγμα, αν μια εταιρεία είχε κέρδη 100.000 ευρώ από την εκμετάλλευση μιας ευρεσιτεχνίας, αντί να φορολογηθεί για όλο το ποσό, θα έχει έκπτωση φόρου στα 10.000 ευρώ αυτών των κερδών.
Οι ρυθμίσεις αυτές απευθύνονται κυρίως σε επιχειρήσεις που επενδύουν σε έρευνα και ανάπτυξη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η απαλλαγή δίνεται μόνο όταν η ευρεσιτεχνία έχει αναπτυχθεί από την ίδια την εταιρεία και υπάρχει σύνδεση με δαπάνες που σχετίζονται με την έρευνα και την ανάπτυξή της.
Για παράδειγμα, αν μια ελληνική εταιρεία τεχνολογίας αναπτύξει ένα νέο λογισμικό ή μια καινοτόμο συσκευή που κατοχυρώνεται ως ευρεσιτεχνία και τη διαθέσει στην αγορά, τα κέρδη από αυτή τη δραστηριότητα για τα πρώτα τρία χρόνια θα είναι εντελώς αφορολόγητα. Στη συνέχεια, για τα επόμενα επτά χρόνια, θα επωφεληθεί από μειωμένο φόρο στα συγκεκριμένα κέρδη.
Αυτή η κίνηση της κυβέρνησης έχει στόχο να δώσει κίνητρα στις επιχειρήσεις να επενδύσουν στην καινοτομία, να ενισχύσουν τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα και να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.