Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024

«Λέων της Σπάρτης»: Μία ταινία υπερπαραγωγή που γυρίστηκε στη Λίμνη της Βουλιαγμένης πριν από 45 χρόνια!

- Advertisement -

Το Vintage Toys and More Greek Community, στη σελίδα του στο Facebook, αναφέρει χαρακτηριστικά για την ταινία «Λέων της Σπάρτης»:

«Το ήξερες;
Αρχές Ιανουαρίου 1961, Λίμνη της Βουλιαγμένης, 20 χιλιόμετρα έξω από το Λουτράκι. Στο σκηνικό κυριαρχούν οι πολύχρωμες στολές, λοφία, θώρακες, ασπίδες, βέλη, σπαθιά, ιαχές, κραυγές, θρήνοι, αναποδογυρισμένα άρματα, καπνοί. Πλησίον του «πεδίου της μάχης» έχουν εκδράμει πολυάριθμοι φωτογράφοι και δημοσιογράφοι ξένων πρακτορείων και περιοδικών -«Life», «Paris Match» – καθώς και εκατοντάδες περίεργοι που είναι μάλλον δύσκολο να περιοριστούν. Πρόκειται για την περιοχή όπου γυρίζεται η αμερικανική ταινία της 20th Century Fox «The 300 Spartans», με θέμα τη μάχη των Θερμοπυλών.

Ο «Λέων της Σπάρτης», η «υπερπαραγωγή» που γυρίστηκε στην Ελλάδα πριν από 45 χρόνια (1962)

Ήταν η ταινία που είδε μικρός ο Φρανκ Μίλερ και δημιούργησε το κόμικς στο οποίο βασίστηκε η κινηματογραφική ταινία των «300» που προβάλλεται στους ελληνικούς κινηματογράφους, προκαλώντας αμφιλεγόμενα σχόλια. Ωστόσο, «Ο Λέων της Σπάρτης» (όπως κυκλοφόρησε το 1962 στα ελληνικά η ταινία «The 300 Spartans») ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό, μια υπερπαραγωγή στο επικό στιλ που ήταν δημοφιλές στο Χόλιγουντ εκείνα τα χρόνια.

Κατόπιν προσκλήσεως της αμερικανικής εταιρείας Fox, ο διάδοχος Κωνσταντίνος μαζί με τις πριγκίπισσες Σοφία και Ειρήνη, τον τέως βασιλέα της Ρουμανίας Μιχαήλ μετά της συζύγου του και του πρίγκιπος Μιχαήλ του Χριστοφόρου επισκέπτονται τη Λίμνη της Βουλιαγμένης για να παρακολουθήσουν τα τελευταία γυρίσματα και να γνωρίσουν τους συντελεστές της χολιγουντιανής υπερπαραγωγής.

Από ελληνικής πλευράς παρασχέθηκε στη Φοξ ό,τι ήταν δυνατό για τη διευκόλυνση του έργου των ανθρώπων της, ακίνητα και …κινητά της περιοχής (περίπτερα-μπαρ και 12 ψαροπούλες που μεταμορφώθηκαν σε …πλοία του περσικού στόλου). Ενώ 2.500 άντρες του 523 Τ.Π., υπό την ηγεσία του αντισυνταγματάρχη Σπήλιου, χρησιμοποιήθηκαν για το γύρισμα των πολεμικών σκηνών. Το οικονομικό όφελος των φαντάρων ήταν 2 δραχμές χαρτζιλίκι. Ενας μικρός σουρεαλισμός στην υλοποίηση του όλου κόνσεπτ δεν απεφεύχθη, γεννώντας απρόβλεπτες αλλά και χαριτωμένες εικόνες.

Στα διαλείμματα οι Έλληνες φαντάροι, ως αρχαίοι πολεμιστές με πολύχρωμες στολές, σπεύδουν προς το πατροπαράδοτο… αχνιστό καζάνι της φασολάδας προκειμένου να σιτιστούν. Ενώ τις απογευματινές ώρες, «Έλληνες και Πέρσες», αδελφωμένοι, εγκαταλείπουν το πεδίο της μάχης τραγουδώντας εμβατήρια του Πεζικού και των ΛΟΚ αντί για τους τυρταιικούς παιάνες… Αλλη ενδιαφέρουσα εικόνα: κάποια στιγμή ο Ρίτσαρντ Ιγκαν – Λεωνίδας κάθεται σε μια πλιάν και, καπνίζοντας, παρακολουθεί το σκηνικό. Ενώ λίγα βήματα παραπέρα αναπαύεται ο… θανάσιμος εχθρός του Ξέρξης (Ντέιβιντ Φαράρ), φορώντας ένα καμηλό παλτό πάνω από τη λαμπρή στολή του και πίνοντας νες καφέ…»

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog