Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Προσοχή! Καραδοκούν οι απάτες στα social media λόγω Black Friday

Τι να προσέξετε

- Advertisement -

Αν ετοιμάζεστε να αδειάσετε τον τραπεζικό σας λογαριασμό αυτή τη Black Friday, το ίδιο κάνουν και οι αμέτρητοι εγκληματίες του κυβερνοχώρου που παραμονεύουν στα social media

Φέτος, οι προσεκτικοί αγοραστές ελπίζουν να προστατευτούν, με τις αναζητήσεις στο Google για τις «απάτες της Μαύρης Παρασκευής» να έχουν αυξηθεί κατά 264% τον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με τον Sandro Okropiridze, διευθύνοντα σύμβουλο της STORI, μιας πλατφόρμας δημιουργίας περιεχομένου με τεχνητή νοημοσύνη.

Ενώ τα ηλεκτρονικά μηνύματα ηλεκτρονικού «ψαρέματος» (phishing) και οι απάτες μέσω Amazon είναι πάντα κάτι που πρέπει να προσέχετε, υπάρχουν και άλλες αναφερθείσες μέθοδοι απάτης από το 2022 που οι άνθρωποι πρέπει να προσέχουν και φέτος.

«Αν ετοιμάζεστε να αδειάσετε τον τραπεζικό σας λογαριασμό αυτή τη Μαύρη Παρασκευή, το ίδιο κάνουν και οι αμέτρητοι εγκληματίες του κυβερνοχώρου που παραμονεύουν στα social media, δήλωσε ο Sandro.

«Κάθε χρόνο, το ποσό που ξοδεύουμε στο διαδίκτυο αυξάνεται, όπως και ο αριθμός των καταναλωτών που πέφτουν θύματα κλοπών και παραβιάσεων. Με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αποτελούν την πηγή του 88% όλων των αναφερόμενων απατών, είναι καλύτερο να ενημερωθείτε για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι απατεώνες για να καταλάβουν τις διακοπές πριν ξεκινήσετε τις πωλήσεις» πρόσθεσε.

Black Friday: Οι 7 απάτες στα social media που πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές:

Όταν βιάζεστε να εξασφαλίσετε τις καλύτερες προσφορές πριν εξαντληθούν, οι απατεώνες ελπίζουν να επωφεληθούν από αυτό.

Προσέξτε τις διαφημίσεις που μιμούνται νόμιμες μάρκες, οι οποίες οδηγούν σε ψεύτικους ιστότοπους με απίστευτες προσφορές, σχεδιασμένες για να σας βιάσουν να κάνετε την πληρωμή πριν συνειδητοποιήσετε ότι σας εξαπατούν.

Ακόμα και αν τίποτα δεν φαίνεται παράξενο, προχωρήστε με μεγάλη προσοχή και ελέγχετε πάντα τη διεύθυνση URL πριν αγοράσετε κάποιο προϊόν.

Black Friday απάτη: Μηνύματα ηλεκτρονικού «ψαρέματος»

Είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να στέλνουν μηνύματα που ισχυρίζονται ότι είναι αξιόπιστα καταστήματα λιανικής πώλησης και σας συμβουλεύουν να κάνετε κλικ σε συνδέσμους. Αυτό είναι γνωστό ως «phishing». Μην κάνετε κλικ αν δεν είστε σίγουροι.

Αν το κάνετε, θα βρείτε ένα από τα δύο πράγματα: έναν ιστότοπο που μοιάζει νόμιμος και έχει σχεδιαστεί για να κλέψει τις τραπεζικές σας πληροφορίες ή μια σελίδα γεμάτη διαφημίσεις και αναδυόμενα παράθυρα που έχουν σχεδιαστεί για να σας ξεγελάσουν και να σας οδηγήσουν στην εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού.

Black Friday απάτη: Παραποιημένα προϊόντα

Αν μια προσφορά φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή, τότε μάλλον είναι ψεύτικη. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύζονται από απατεώνες που πωλούν πλαστά προϊόντα. Ελέγξτε ποιος δημοσίευσε την αγγελία και τις κριτικές του. Είναι εύκολο να δημιουργήσουν ένα σωρό άδειους λογαριασμούς και να αφήσουν ψεύτικες κριτικές, οπότε μην υποθέτετε ότι μια βαθμολογία πέντε αστέρων είναι αξιόπιστη.

Black Friday απάτη: Ψεύτικοι διαγωνισμοί

Υπάρχουν πολλές καθιερωμένες εταιρείες που διοργανώνουν διαγωνισμούς αυτή την εποχή, αλλά μερικές θέλουν απλώς τα προσωπικά σας στοιχεία, πιθανόν να πουληθούν σε άλλους απατεώνες. Η παράδοση του ονόματος και της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας μπορεί να φαίνεται ακίνδυνη, αλλά θα πλημμυρίσετε από ηλεκτρονικά μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος και χρειάζεται μόνο ένα λάθος κλικ για να χάσετε τα πάντα.

Black Friday απάτη: Απάτες Bait-and-switch

Οι απατεώνες γνωρίζουν ότι οι καταναλωτές της Black Friday αναζητούν την καλύτερη τιμή, γι’ αυτό και προσφέρουν δημοφιλή προϊόντα με μεγαλύτερη έκπτωση από οποιοδήποτε άλλο κατάστημα. Αν παραλάβετε οτιδήποτε, θα είναι αναμφίβολα χαμηλότερης ποιότητας απ’ ό,τι περιμένατε.

Για να αποφύγετε να πέσετε θύμα, ρίξτε μια ματιά στο Trustpilot – Αν δεν υπάρχουν κριτικές ή οποιεσδήποτε κόκκινες σημαίες, πληρώστε λίγο παραπάνω και αγοράστε το από έναν αξιόπιστο λιανοπωλητή.

Black Friday απάτη: Πειρατεία πληρωμών

Πριν πληκτρολογήσετε τον κωδικό πρόσβασης ή τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας, ρίξτε μια ματιά στην επάνω αριστερή γωνία του προγράμματος περιήγησής σας. Βλέπετε το λουκέτο και η διεύθυνση URL αρχίζει με ‘https’; Εάν όχι, σταματήστε.

Ο ιστότοπος από τον οποίο πραγματοποιείτε τις αγορές σας δεν είναι ασφαλής.

Οι πληροφορίες που πρόκειται να υποβάλετε δεν είναι κρυπτογραφημένες και οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούν να τις κλέψουν χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Εάν το site πληρωμών ενός εμπόρου λιανικής πώλησης δεν είναι ασφαλής, θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε σοβαρά.

Black Friday απάτη: Απομίμηση επωνυμίας

Οι απατεώνες δημιουργούν ψεύτικα προφίλ για όσο καιρό υπάρχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συχνά με στόχο να εξαπατήσουν τους χρήστες να κάνουν αγορές και να παραδώσουν προσωπικά δεδομένα.

Ένα μπλε τικ στο παρελθόν ήταν μια καλή ένδειξη νομιμότητας, αλλά με την επαλήθευση επί πληρωμή που προσφέρεται τώρα σε πλατφόρμες όπως το X, αυτό δεν ισχύει πλέον. Ρίξτε μια ματιά στη δραστηριότητα του λογαριασμού — Είναι γεμάτος γραμματικά λάθη ή υπάρχει έλλειψη αφοσίωσης; Συχνά υπάρχει ένα προφανές σημάδι ότι σας εξαπατούν.

- Advertisement -
ΠΗΓΗnewsit

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog